Annons

Atea växer och effektiviserar verksamheten

Atea fortsätter att ta marknadsandelar i Sverige. Under årets tredje kvartal ökade omsättningen med 6,9 procent till 1,728 miljarder kronor, jämfört med samma period i fjol. För att säkerställa att Atea fortsätter att växa med lönsamhet kommande år lanseras ett offensivt fokuseringsprogram.

Atea fortsätter att ta marknadsandelar i Sverige. Under årets tredje kvartal ökade omsättningen med 6,9 procent till 1,728 miljarder kronor, jämfört med samma period i fjol. För att säkerställa att Atea fortsätter att växa med lönsamhet kommande år lanseras ett offensivt fokuseringsprogram.

-Vår tillväxt på en tuff marknad är mycket bra. Nu tar vi nästa offensiva steg i att effektivisera och styra om delar av vår verksamhet för att fortsätta vara kundernas bästa partner. Vi vill leda utvecklingen på en marknad som är under förändring och dra nytta av alla nya möjligheter inom områden som mobilitet, molntjänster och samverkan, säger Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea Sverige.

Omsättningen på den svenska marknaden ökade till 1,728 miljarder kronor under årets tredje kvartal, jämfört med 1,616 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Under årets nio första månader har omsättningen ökat med 15,3 procent till 6,167 miljarder kronor. Resultatet på ebitda-nivå uppgick under tredje kvartalet till 34,9 miljoner kronor, jämfört med 29,2 miljoner kronor tredje kvartalet 2012.

-Vår strategi är att fortsätta vara aggressiva, särskilt när marknaden är utmanande som nu. Vi fortsätter stärka vår ledande position som återförsäljare och systemintegratör på den svenska marknaden. Dessutom ser jag mycket positivt på att ett allt större antal av våra kunder efterfrågar it-infrastruktur som tjänst. Vår satsning och resa mot att bli Sveriges ledande funktionsleveranör har tagit rejäl fart., säger Carl-Johan Hultenheim.

För att stärka positionen på marknaden lanserar Atea ett offensivt fokuseringsprogram. Konkret innebär programmet ett antal effektiviseringsåtgärder; sammanslagning av enheter, konsolidering av enheter, förkortade beslutsvägar, minskning av omkostnader, centralisering av stödfunktioner och överflyttning av transaktionsintensiva processer till Ateas koncerngemensamma shared servicecenter. Målsättningen är att minska kostnadsbasen i Sverige med 50 miljoner kronor under 2014.

-Förändringarna är en offensiv och naturlig åtgärd. Genom att öka vår effektivitet och sänka vår kostnadsbas skapar vi utrymme för fokuserade satsningar och en långsiktig lönsam tillväxt, säger Carl-Johan Hultenheim.

Ateakoncernen växer med 4,8 procent på tuff marknad

Ateakoncernen redovisar en omsättning på 4,664 miljarder norska kronor för årets tredje kvartal, det motsvarar en ökning med cirka 4,8 procent jämfört med samma period i fjol. Resultatet på ebitda-nivå för årets tredje kvartal blev 158 miljoner norska kronor

-Vi gör ett bra jobb som fortsätter att växa snabbare än marknaden. Vår långsiktiga målbild för koncernen är att ha 20 procent av it-infrastrukturmarknaden i Norden och Baltikum, säger Ateas koncernchef Claus Hougesen.

Läs mer:

• Kvartalsrapporten och presentationen finns tillgängliga på www.atea.com/reports

• Presskonferensen kan ses på webcast på www.atea.com/webcast

• Börsmeddelandet finns på www.atea.com/ose

För mer information, kontakta:

Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige AB, +46 46 16 33 32 carl-johan.hultenheim@atea.se

Claus Hougesen, koncernchef Atea ASA, +45-30 78 12 00

Atea är Nordens och Baltikums ledande obundna leverantör av it-infrastruktur. Vi bistår våra kunder med specialistkompetens, produkter och lösningar. I Sverige finns vi nära dig på ett trettiotal orter över hela landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. www.atea.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?