1515
Annons

Intellecta implementerar nästa steg i sin strategiska plan

 • Förvärvar en 60-procentsmajoritet av den danska digitalbyrån Propeople
 • Aviserar ytterligare förvärv under hösten
 • Levererar ett bättre Q3-resultat än föregående år för jämförbara enheter

 • Förvärvar en 60-procentsmajoritet av den danska digitalbyrån Propeople
 • Aviserar ytterligare förvärv under hösten
 • Levererar ett bättre Q3-resultat än föregående år för jämförbara enheter

Intellecta AB (Publ) fortsätter att implementera sin sedan tidigare aviserade strategiska plan.

1. Intellecta förvärvar en 60-procentsmajoritet av Propeople Group ApS

Idag offentliggör Intellecta förvärvet av en 60-procentsmajoritet av den danska digitalbyrån Propeople Group ApS.

Propeople, startat 2000, är med 175 medarbetare (varav ca 140 i Centraleuropa) i Danmark, Sverige, Österrike, Bulgarien, Moldavien, Ukraina, Brasilien och USA, en av Danmarks snabbast växande digitalbyråer. Bolaget har kärnkompetens inom Open Source och är ledande leverantör av digitala lösningar baserade på Drupalplattformen.

Intellecta-koncernen och Propeople har samarbetat sedan januari 2012 och mer formellt från augusti 2012 genom ett joint-venturebolag, Tillsammans med Intellectas dotterbolag Bysted A/S har Propeople vunnit 75 % av de pitchade kunduppdragen de senaste 18 månaderna, bl.a. Visit Denmark, Köpenhamns Kommun och flera andra. Propeople arbetar också med stora internationella kunder som Samsung, Egmont, A.P. Møller Maersk, Pfizer och Stanford University.

Jag är mycket glad över denna vidareutveckling av vårt sedan tidigare framgångsrika samarbete. Intellecta får nu betydligt större muskler att leverera både digital strategi och digital produktion. Förvärvet ger oss också en bredare geografisk spridning och Intellecta kommer nu ha kontor på två BRIC-marknader samt i USA och i Östeuropa” säger Yann Blandy, koncernchef på Intellecta.

Michael Koefoed Steensborg Drejer, Global CEO i Propeople, ser stora möjligheter. ”Våra kunder efterfrågar i allt högre grad kompletta kommunikationslösningar. Genom denna affär kommer vi att kunna generera stora värden för våra kunder genom kombinationen av de starka digitala kompetenserna hos Propeople och Intellectas kommunikationsstrategiska kompetenser.”

Propeoples Partner- och Management-team liksom alla Propeoples anställda kommer att kvarstå i samma befattningar som innan transaktionen.

Vid senaste årsbokslutet per sista juni 2013 hade Propeople en omsättning på cirka 48 MDKR (+ 39 procent) och cirka 6,5 MDKR i EBIT (13,4 procent rörelsemarginal), en ökning på cirka 130 procent jämfört med 2011/2012. Intellectas prognos är att Propeople kommer att fortsätta växa i spannet 20-30 procent per år de närmaste åren med en rörelsemarginal på cirka 15 procent.

Affären innebär att Intellecta förvärvar 60 procent av aktierna i Propeople i två steg med 51 procent i år och 9 procent senast under Q1/2015. Förvärvet väntas slutföras per den sista oktober 2013. Propeople kommer att konsolideras in i Intellectas verksamhet från och med den första november 2013.

Köpeskillingen uppgår till högst 39 MDKR varav 2.1 MDKR utgörs av Intellecta-aktier och cirka 18 MDKR är en variabel del kopplad till finansiell prestation under 2014 som kommer att betalas senast i april 2015. Den kontanta köpeskillingen finansieras med 50 procent genom ett förvärvslån med löptid om fem år och 50 procent genom Intellectas egna medel.


2. Intellecta har tecknat en avsiktsförklaring (LOI) att förvärva en nordisk digital fullservicebyrå

Intellecta har för avsikt att förvärva majoriteten av upp till 70 % av aktierna i en nordisk digital fullservicebyrå med egen produktionskapacitet och tunga konsumentvarumärken i sin kundportfölj. Detta förvärv är det andra inom ramen för Intellectas nya strategi – att växa genom strategiska förvärv inom digital kommunikation och organisk tillväxt under god lönsamhet, enligt tidigare kommunicerade finansiella mål

Affären väntas slutföras innan årsskiftet och beräknas tillföra Intellecta minst 50 MSEK i intäkter på årsbasis samt omgående förbättra Intellectas tillväxt och lönsamhet.


3. Resultat för Q3 2013

Intellecta förväntas leverera ett EBT-resultat för Q3, 2013 före engångsposter som är cirka 1.5 MSEK bättre än föregående år för jämförbara enheter.


4. Kommande rapporter

 • Delårsrapport kvartal 3 (juli-sept) publiceras 7 november 2013
 • Delårsrapport kvartal 4 (okt-dec) och bokslutskommuniké publiceras 20 februari 2014

Yann Blandy, vd och koncernchef Intellecta AB
010-212 20 35, 070 716 17 31, yann.blandy@intellecta.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?