1515
Annons

Sveriges domstolar satsar på ökad öppenhet

Knowit har utvecklat webbplatsen www.oppendomstol.se till Domstolsverket. Webbplatsen är en del av satsningen att göra Sveriges domstolar öppna och tillgängliga. Den lanseras inför lördagen den 12 oktober då Sveriges domstolar för första gången samtidigt kommer att arrangera Öppen domstol för allmänheten. Knowit är också leverantör till andra satsningar på ökad tillgänglighet via internet, bland annat appen ”Domstolsguiden” och bloggarna ”Min vardag”.

Knowit har utvecklat webbplatsen www.oppendomstol.se till Domstolsverket. Webbplatsen är en del av satsningen att göra Sveriges domstolar öppna och tillgängliga. Den lanseras inför lördagen den 12 oktober då Sveriges domstolar för första gången samtidigt kommer att arrangera Öppen domstol för allmänheten. Knowit är också leverantör till andra satsningar på ökad tillgänglighet via internet, bland annat appen ”Domstolsguiden” och bloggarna ”Min vardag”.

Öppen domstol är en stor gemensam satsning av Sveriges domstolar – som syftar till att sprida kunskapen bland allmänheten om hur domstolarna arbetar. Knowit har fått förtroendet att bygga webbplatsen www.oppendomstol.se som beskriver hur en rättegång går till, varför domstolen dömer som den gör och andra frågor som vi som allmänhet ställer oss.

- Vi är stolta över att fått leverera dessa tjänster till Domstolsverket. Arbetet har präglats av en stor öppenhet – ett givande och tagande, mellan beställare på Domstolsverket och Knowit, säger Bengt Ybe kundansvarig på Knowit.

Som ytterligare ett steg i att informera om domstolarnas arbete har Knowit fått uppdraget att bygga mobil-appen Domstolsguiden som skall ge utförlig information till den som är kallad till en domstol. Via appen den kan den som blivit kallad till domstol snabbt och enkelt få nödvändig information för att kunna förbereda sig på vad som kommer att hända. Via appen, liksom via webbplatsen, går det även att ta del av nya filmer som visar hur tingsrätt och förvaltningsrätt arbetar. Appen kan laddas ned på App Store: https://itunes.apple.com/se/app/domstolsguiden/id715503982?mt=8,

eller Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.domstol.domstolsguiden.

En del av Öppen domstol innehåller en blogg – www.domstolsvardag.se. På bloggen skriver domare och domstolschefer verksamma inom Sveriges domstolar personligt och vardagsnära om sitt yrke. Frågor texterna svarar på är vilka situationer domare kan ställas inför en vanlig vardag? Vad de arbetar med? Vad de funderar på och reflekterar kring?

För mer information, kontakta

Patrik Syrén, informationsansvarig, Knowit AB, 08 700 66 00 eller 0730 74 66 30
eller
Bengt Ybe, kund och leveransansvarig, Knowit Jönköping AB, 070 812 48 87

Knowit AB (publ) är ett konsultbolag som utvecklar sina kunders affärer och verksamhet genom att skapa kreativa lösningar inom IT, Digital & Design och Management. Med entreprenörsdrivna enheter verksamma på kundens lokala marknader erbjuder vi stor förståelse för både verksamhet och behov. Vår kultur präglas av öppenhet, entreprenörskap, hög kompetens och en vilja att ständigt utvecklas. Knowit etablerades 1990 och har idag cirka 1800 medarbetare representerade på 17 orter i Sverige och på fem i Norge samt en vardera i Danmark, Estland, Finland, och Ryssland. Knowit AB (publ) är noterat på den Nordiska Börsen i Stockholm. För mer information om Knowit, besök gärna knowitgroup.com.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?