Annons

Inte riskfritt med höga doser D-vitamin

Intresset för vitamin D har ökat kraftigt den senaste tiden i takt med att allt fler studier visat betydelsen av D-vitamin för god hälsa. Flera studier visar samtidigt att både barn och vuxna riskerar brist på D-vitamin, särskilt under vinterhalvåret här i Norden, eller om man har mörkare hud. Vår kost innehåller generellt för lite D-vitamin för att täcka dagsbehovet, men även om man äter tillräckligt med exempelvis fisk riskerar Svenskar låga nivåer av D-vitamin på grund av för lite sol under vinterhalvåret.

Intresset för vitamin D har ökat kraftigt den senaste tiden i takt med att allt fler studier visat betydelsen av D-vitamin för god hälsa. Flera studier visar samtidigt att både barn och vuxna riskerar brist på D-vitamin, särskilt under vinterhalvåret här i Norden, eller om man har mörkare hud. Vår kost innehåller generellt för lite D-vitamin för att täcka dagsbehovet, men även om man äter tillräckligt med exempelvis fisk riskerar Svenskar låga nivåer av D-vitamin på grund av för lite sol under vinterhalvåret.

D-vitamin viktigt för skelettet
D-vitamin är särskilt betydelsefullt när man växer, eftersom det reglerar kalkbalansen i skelettet. Fisk är huvudkällan till D-vitamin genom maten, men många äter för lite fisk för att nå upp till de rekommenderade nivåerna. Den andra viktiga D-vitaminkällan är solen, men eftersom vi lever i ett solfattigt klimat riskerar många svenskar att få i sig för lite vitamin D under vinterhalvåret.

– Det är glädjande att många börjar få upp ögonen för hur viktigt D-vitamin är för hälsan, och att man börjar vidta åtgärder för att säkerställa att, framför allt barn och unga, får i sig tillräckliga nivåer. Men samtidigt finns det stora risker med att överdosera just D-vitamin. Ibland förespråkas extrema halter D-vitamin vilket är anmärkningsvärt, säger Jonna Bendtsen, nutritionist på ACO.

Risk för njursvikt
Stora mängder D-vitamin under en längre period är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket. 

Jonna Bendtsen, rekommenderar alla att i första hand se över sina matvanor och se till att äta mer näringsriktigt. Men om man vet att man av någon anledning inte får i sig tillräckligt med D-vitamin kan det vara lämpligt att komplettera kosten med ett D-vitamintillskott i trygga doser.

Trygga doser
Den dos vitamin D som rekommenderas av Nordiska Näringsrekommendationer är för barn från 4 år och vuxna till 60 år 7,5µg, och för vuxna över 60 år, samt barn under 4 år, gravida och ammande kvinnor, 10µg.

– Vi rekommenderar att man ser över sina kosttillskott så att man inte överdoserar, speciellt om man äter flera olika kosttillskott samtidigt. Man bör också välja produkter som följer de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) och innehåller trygga doser av vitaminer och mineraler. Detta är särskilt viktigt när det gäller D-vitamin och andra fettlösliga vitaminer. Det är också viktigt att produkternas vitamininnehåll stämmer överens med vad som anges på produkten. Vi är glada och stolta över att just ACO:s D-vitamin hade bäst resultat i ett nyligen genomfört test, där D-vitamininnehållet analyserades och jämfördes mot deklarerad halt, säger Jonna Bendtsen, nutritionist på ACO.

ACO erbjuder ett brett sortiment av D-vitamin i trygga doser, med D-droppar 10µg för de allra minsta och med tuggtabletter 7,5µg för barn och vuxna 4-60 år och 10µg för dem över 60 år, gravida och ammande.

I serien ACO Vitamin och Mineral ingår produkter anpassade för individer med olika behov som Kvinna, Gravid, Barn, Ungdom, Man, Familj och 50+.


För mer information kontakta gärna:

Lena Dalling, produktchef, ACO Hud Nordic AB, tel. 08-59 00 29 00
E-post: lena.dalling@aconordic.com

Jonna Bendtsen, nutritionist, ACO Hud Nordic AB, tel. 08-59 00 29 00
E-post: jonna.bendtsen@aconordic.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
PDF

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från CrunchfishAnnons

Cash is dead, long live cash!

I Sverige är kontanterna på väg att försvinna helt. Då försvinner marknadens bästa betalmedel eftersom kontanter är det enda som alltid fungerar och aldrig äventyrar din personliga integritet. Kanske är de historia inom bara tre år och då är det bråttom att ta fram ett digitalt alternativ som har samma fina egenskaper som kontanter. 

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle må ha sina fördelar, men inom en snar framtid kommer vi att sakna ett betalningsmedel som alltid fungerar. Driftsstopp och längre störningar på nätet riskerar att lamslå hela Sverige. Riksbanken överväger att möta utmaningen med en digital e-krona och det har diskuterats i tre webinarier modererade av Crunchfishs VD. Om e-kronan ska kunna erbjuda samma egenskaper som dagens kontanter krävs ett radikalt nytänk och även ny teknik. Crunchfish har utvecklat en lösning för digitala kontanter som gör att betalningen garanterat fungerar friktionsfritt utan att tumma på integriteten.

– När det gäller säkerhet använder vi samma beprövade teknologi som vid tokeniserade kortbetalningar med digital signering från ett säkert utrymme i mobilen. I Sverige kan digitala kontanter integreras med mobila plånböcker som Swish och även direkt i korträlsen. Vi för nu också partnersamtal med flera internationella bolag om digitala kontanter, förklarar Crunchfishs VD Joachim Samuelsson som är serieentreprenör och teknikpionjär med över tjugo patent och patentansökningar inom digital betalning och närhetsbaserad interaktion.

Personlig integritet vid betalningar

Digitala kontanter kompletterar alla typer av betaltjänster och tillåter betalaren att vara både privat och anonym. Betalningen är alltid friktionsfri och avvecklas antingen slutgiltigt vid betalningsögonblicket till en mobil plånbok eller till ett bankkonto om mottagaren så önskar. 

– I Tyskland är kontanter fortfarande det vanligaste betalmedlet, medan i Sverige används kontanter bara i 9% av butiksbetalningarna. Den främsta anledningen till att tyskarna håller fast vid kontanterna är oviljan mot digital spårbarhet. Med digitala kontanter är det möjligt att hitta en önskvärd balans mellan personlig integritet och motverkan mot penningtvätt. Banken måste inte se alla betalningar bara för att de är digitala. Vi löser det. 

Om krisen kommer

Digitala kontanter gör betalmarknaden robust. Utan tillgång till nätet klarar vi oss bara i några få dagar tills likviditeten är slut i marknaden. Då kan vi inte längre betala för varor och tjänster. Även om det inte är vanligt förekommande har pandemin lärt oss att staten måste planera för och värna om grundläggande samhällsfunktioner. Att hoppas att folk kommer ha kontanter i madrassen kommer inte fungera när alla rutiner för kontanthantering har försvunnit. 

– Vår vision är att vi kommer att fortsätta betala med kontanter, fast i digital form. Digitala kontanter överförs friktionsfritt och omedelbart eftersom de är oberoende av allt som kan strula online. Endast om man behöver tillgång till mer pengar än vad som finns i den mobila plånboken behöver man koppla upp sig. Digitala kontanter kan emellertid också distribueras säkert med vanlig post och scannas in i mobilen om telenätet ligger nere. Det är en nödvändig egenskap vid kris under en längre tid, avslutar Joachim.

Om Crunchfish

Crunchfish är ett IT-bolag från Malmö som utvecklat patentsökta lösningar för digitala kontanter som både kan integreras direkt med rälsen eller i en mobil plånbok. Lösningarna är globalt skalbara och gör betalningar robusta eftersom riskerna med störning och driftstopp helt elimineras. Crunchfish är internationellt verksamt och är noterade på Nasdaq First North Growth Market sedan 2016. 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?