Annons

Ännu ett rekordår för Audi

2012 blev ännu ett rekordår för Audi med ca 1 455 100 sålda bilar, vilket var 11,7 procent fler än 2011.  I Sverige stärkte Audi positionen som tredje största märke med 6, 1% marknadsandel, vilket är den näst högsta andelen i märkets historia.

2012 blev ännu ett rekordår för Audi med ca 1 455 100 sålda bilar, vilket var 11,7 procent fler än 2011.  I Sverige stärkte Audi positionen som tredje största märke med 6, 1% marknadsandel, vilket är den näst högsta andelen i märkets historia.

Audi lyckades med att nå försäljningsrekord i varje region, inklusive Europa och utökade därmed ledningen som det största premiummärket på den europeiska marknaden. Internationellt gav de nya modellerna tillväxt, speciellt populära Audi Q3. Tillsammans med Audi Q5 och Q7 utgör nu Q-familjen en fjärdedel av alla leveranser.

Trots nedgången i bilmarknaden blev 2012 ett av de bästa åren någonsin för Audi i Sverige, endast överträffat av 2011 års rekordförsäljning. Totalt registrerades 17 082 bilar vilket innebär en marknadsandel på 6,1% mot fjolårets 6,2%.

-          Det är tydligt att Audi har en mycket stark position på den svenska marknaden och står stabilt även i osäkrare tider, säger nytillträdde Audichefen Oliver Bartholomäy.

Bakgrunden till framgången är ett omfattande modellprogram där nya Audi A6 Avant haft en stark ökning på tjänstebilsmarknaden samtidigt som nya Audi A1 och Q3 etablerat sig som intressanta alternativ i nya segment.

-          Vi ser positivt på 2013 och räknar med att stärka vår position ytterligare även om vi förstås noggrant följer den ekonomiska utvecklingen, säger Oliver Bartholomäy.

I februari lanseras Nya Audi A3 Sportback som har en lång tradition som klassledare i premiumsegmentet. Under året kompletteras dessutom programmet med flera attraktiva S och RS-modeller. Supersportbilen Audi R8 har förfinats med ökad prestanda och urstarka kombin Audi RS6 Avant kommer till Sverige under senvåren liksom Audi SQ5 och Audi RS5 Cabriolet.

I Europa såldes ca 739 000 bilar, vilket var en ökning med 1,8 procent. I Tyskland gav försäljningsrekordet på 263 163 bilar Audi den högsta marknadsandelen i företagets historia med 8,6 procent. Under de senaste tio åren har Audi nästan fördubblat försäljningen i England. 2012 års försäljningsrekord innebar 123 640 levererade bilar. Den svåra ekonomiska situationen innebar däremot minskad försäljning i Italien och Spanien.

I Ryssland ökade försäljningen kraftigt med 44,1 procent till 33 512 bilar, vilket placerar landet på listan över Audis tio största marknader.

I USA gav varje månad ett nytt försäljningsrekord och för hela 2012 innebar det 139 310 bilar, vilket var 18,5 procent fler än året innan. Under en femårsperiod har antalet nya ägare till märket med de fyra ringarna ökat med nästan 50 procent.

I Kina var det återigen Audi som regerade premiumsegmentet vid årets slut. Med 405 838 levererade bilar innebar det en ökning med hela 29,6 procent. Bakom ökningen låg framförallt Audi A6 i förlängd version som produceras lokalt i Changchun. Den såldes i över 130 000 exemplar, vilket gör den till den mest sålda modellen i programmet och den populäraste premiumbilen på marknaden.

Är du journalist och önskar ytterligare information, kontakta Irene Bernald, informationschef Audi Sverige, 08-553 865 51 eller 070-53 865 51.

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och sålde drygt 1 455 000 nya Audibilar till kunder 2012. Företaget omsatte under 2011 över 44 miljarder euro och har närmare 68 000 medarbetare runt om i världen. Audi producerar bilar i  Tyskland (Ingolstadt och Neckarsulm), Ungern, Spanien,  Kina, Belgien, Slovakien och Indien. Företaget är aktivt på mer än hundra marknader globalt. Mellan 2012 och 2016 planerar Audi att investera mer än 13 miljarder euro i nya produkter och ny teknik samt produktionsanläggningar. Automobili  Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding  S.p.A  och quattro GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG.  Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressrelease som pdf

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?