Annons

Öppet brev till finansminister Anders Borg från pensionärsorganisationerna PRO och SPF

Nu är höstens budgetproposition lagd Anders Borg. Vårt krav är fortfarande att pension ska beskattas på samma sätt som lön och att ditt tidigare löfte om sänkt skatt för pensionärer ska infrias. En skattesänkning med ca 50 kronor per månad räcker inte.

Nu är höstens budgetproposition lagd Anders Borg. Vårt krav är fortfarande att pension ska beskattas på samma sätt som lön och att ditt tidigare löfte om sänkt skatt för pensionärer ska infrias. En skattesänkning med ca 50 kronor per månad räcker inte.

Det är ingenting annat än åldersdiskriminering att ta ut högre skatt av pensionärer än av dem som jobbar. Propositionen om lag mot ålderdiskriminering borde när den blir antagen stävja detta ofog.

Vi skickade ett öppet brev med våra krav inför budgetarbetet i slutet av augusti. Nu kan vi konstatera att du inte fäster någon vikt vid dessa. En femtiolapp är snarast genant, sedd som skattesänkning för människor som har arbetat hela livet och betalat in pengar till staten för att få en pension som går att leva på. När pensionärsrörelsen började i slutet av 1930-talet var ju meningen att arbeta för att pensionärer skulle ha en pension att leva på och inte leva på ”fattigvård”. Den intentionen kvarstår.

Vi upprepar: Den årliga kostnaden för att likställa beskattning med vad som gäller för löntagare kan beräknas till 7-8 miljarder kronor, med hänsyn tagen till det förhöjda grundavdraget för pensionsinkomster. Uppdelat på exempelvis två budgetperioder tar därför reformen cirka 3,5-4 miljarder kronor per år i reformutrymme.

Vårt hopp står nu till valåret 2014.

Vi pensionärer utgör 1,9 miljoner väljare och vi kräver lika skatt för lika inkomst.

Curt Persson                                                                   Karl Erik Olsson
ordförande PRO                                                             förbundsordförande SPF    

Fakta SPF, Sveriges Pensionärsförbund
SPF är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF växer snabbt och har i dag cirka 266 000 medlemmar i 850 föreningar och 27 distrikt spridda över hela landet. SPF ger ut medlemstidningen Veteranen med nio nummer per år och en upplaga på 204 300 ex.

SPF:s prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se

Innehåll från VisitCopenhagenAnnons

Följ i arkitektens fotspår – upptäck Köpenhamns hetaste hus och sjudande stadsliv

Foto:Dragør Luftfoto / Visit Copenhagen / Astrid Maria Rasmussen

Ikoniska byggnader, nyskapande stadsdelar och dansk hygge. I år är hela Köpenhamn som ett enda snyggt showroom av sköna upplevelser. Här är några anledningar att fira Köpenhamn som världens arkitekturhuvudstad 2023.

Tips på angelägen arkitektur och design finns här

Arkitektur I världsklass och tidlös design - Köpenhamn har länge varit dragplåster för alla som nyfiket nosar på de allra senaste trenderna inom stadsutveckling, arkitektur och design. Allt detta samtidigt baserat i en miljö med den klassiska storstadens fina form som fond.

I Danmark har arkitekter och designers en självklar plats i folks vardagsliv, från Arne Jacobsen, Finn Juhl och Hans Wegner till dagens spjutspetsstjärnor som Bjarke Ingels och designföretag som Hay, Menu och Muuto.

Camilla klär Köpenhamn

2023 har Unesco utsett Köpenhamn till Arkitekturhuvudstad i världen. Det kommer förstås att firas över hela den danska huvudstaden. En som bokstavligen har varit med om att klä Köpenhamn i sin samtida dräkt är stadens chefsarkitekt Camilla Van Deurs.

– i mitt jobb möter jag fantastiska platser varje dag, så jag brukar säga att hela stan är mitt kontor. Till exempel har vi en 13 kilometer lång cykelbana längs hamnarna. Här kan man ta sig en simtur, hitta på givande kulturaktiviteter som att gå på opera eller på kungliga biblioteket Den svarta diamant – eller bara ha en fin stund med sina vänner på ett kafé, kanske på min favorit La Banchina, säger Camilla Van Deurs som också står bakom stora delar av satsningen på Arkitekturåret.

Foto:Daniel Rasmussen

Här slår hjärtat lite snabbare

Hon berättar att staden ständigt utvecklar nya möjligheter för både sina medborgare och inresta gäster att nå vattnet och de populära kajmiljöerna. För Camilla Van Deurs får Vesterbro hjärtat att slå lite snabbare, en stadsdel hon menar i mycket förkroppsligar känslan av Köpenhamn.

– Men för mig är stan en plats där alla ska känna sig välkomna.

Hela året kryddas Köpenhamn av mängder med aktiviteter kring arkitektur och design. Snabbfotade kan ta rygg på en joggande cityguide och hänger med på en DAC-dag. 2 juli arrangerar Danskt arkitekturcentrum (DAC) rundor på 5 respektive 10 kilometer som passerar några av stans mest intressanta byggnader. Lite långsammare lärande, med mindre flås men minst lika mycket intryck av form och funktion, bjuds fram till 9 april på samma DAC, som visar 100 år av arkitektur genom den välrespekterade byrån Vilhelm Lauritzen Architecs.

Foto:Dragør Luftfoto

Ny vinterträdgård och picknick

På andra sidan kanalen planeras samtidigt för Operaparken, en helt ny grön lunga fylld med 628 nya träd alldeles vid vattnet och Henning Larsens operahus. Hippa byrån Cobe har ritat och även skapat en romantisk vinterträdgård med 1800-talsvibbar. Vill man lära känna Köpenhamn på ett ännu mer personligt plan bjuds på arkitektur-picknick söndag 11 juni. Då kommer rejäla långbord att placeras i varje stadsdel, från Vesterbro till Nörrebro och Amager, i ett kvarter som betyder något alldeles extra. Från den hemliga trädgården, den lilla skolgården eller kvarterskyrkan utgår sedan vandringar med fokus på lokal arkitektur.

Estetik i Jacobsens fotspår

Foto:Astrid Maria Rasmussen

Söker man sig just utanför stadskärnan bjuder Slow Tours Copenhagen på en estestisk minisemester med destinationer som Klampenborg och Skovshoved. Här kommer man riktigt nära Arne Jacobsens fantastiska kreationer. Den gnistrande funkisvita Bella Vista-villan, de ikoniska blåvita badhusen på Bellevuestranden, den urcoola bensinmacken i Skovshoved eller de unika terrasshusen Söholm är bara några nedslag på denna nestorns väg mot världsberömmelse.

Foto:Astrid Maria Rasmussen

 

4 fina tips från arkitekten

En av dansk arkitekturs stora fixstjärnor just nu är Anders Lendager, som med sitt fokus på hållbart, cirkulärt byggande skapar bostadshus av byggavfall. Här är hans fyra finaste tips för en dag i Köpenhamn i arkitekturens och trivselns tecken.

1. BaneGaarden. ”Gömd bakom tågspåren leder en grön stig till BaneGaarden. Skapad av fyra gröna entreprenörer som alla vill göra skillnad - och som vill dela sin kunskap om hur vi alla kan göra livet mer hållbart. Här kan man båda äta en 8-rättersmeny, besöka bondens marknad och lära sig göra pizza.” 

2. Ködbyens Fiskebar. ”Här handlar allt om fisk och skaldjur. Färskt, fräscht och nyttigt - underbar mat och fina viner. Härligt informell atmosfär i en skönt rå interiör som fortfarande bär spår av de gamla kötthallarna. Fiskebaren har en Bib Gourmand i Michelinguiden.”  

3. Konditaget Lüders. ”Ta med ungarna hit! Det här är inte vilken lekplats som helst. På Konditaget Lüders är man 24 meter över havsytan ute i Nordhavn - och man kan leka och träna på 2 400 kvadratmeter med en häftig vy över stan och hamnen.”

4. Sandkaj Hamnbad. ”Den här badpiren är öppen året runt och ingår i ett nytt promenadsstråk i Århusgade-kvarteret ute i Nordhavn. Sommartid hänger sol- och badfolket här, men på Sandkaj badar köpenhamnarna året runt.” 

Tips på angelägen arkitektur och design finns här  

 

Mer från VisitCopenhagen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med VisitCopenhagen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera