NETCOMMUNITY hjälper ÅF hjälpa fastighetsägare att spara el

Alla fastighetsägare kan göra besparingar genom att energieffektivisera smart. Det säger Lars Johansson som är sektionschef för energisamarbete på ÅF.

Lars Johansson har jobbat med energieffektivisering i 15 år och finns på ÅFs kontor i Norrköping. ÅF har bl a utvecklat en speciell produkt och tjänst - ÅF Energy Controller - för att hålla koll på energianvändningen.

Nu tar man hjälp av NETCOMMUNITY för att hitta fler fastighetsägare att hjälpa.

"Runt årsskiftet 2011/2012 fick NETCOMMUNITY i uppdrag att komplettera ÅFs säljorganisation med ett säljteam som fick till uppgift att hitta och bearbeta nya kunder", berättar VD och tillika ägaren Stephan Adner. Lars Johansson som är sektionschef för energisamarbete på ÅF: 

- NETCOMMUNITY har hjälpt oss identfiera och bearbeta potentiella kunder i regionen runt Norrköping. Man har för vår räkning byggt relationer med olika typer av kunder och där det finns ett genuint intresse för att gå vidare så lämnar de över till oss för fortsatt kontakt. 

- Det har varit jättelyckat och har gett affärer. Vi har väl ett 30-tal kontakter som ser ut att kunna bli kunder och fyra till fem affärer är redan klara.

.Alla fastighetsägare kan göra besparingar genom att energieffektivisera smart. Det säger Lars Johansson som är sektionschef för energisamarbete på ÅF. Han har jobbat med energieffektivisering i 15 år och finns på ÅFs kontor i Norrköping. ÅF har bl a utvecklat en speciell produkt och tjänst - ÅF Energy Controller - för att hålla koll på energianvändningen i fastigheter.

Långsiktiga energibesparingar

Lars Johansson berättar att ÅF har utvecklat arbetsmetoder och koncept för att hitta åtgärder som ger lönsamma och långsiktiga energibesparingar för fastighetsägare. Det gäller industrier, kommersiella fastigheter som stora köpcentra till vilket annat fastighetsbestånd som helst. Driftpersonal hinner som regel inte med att analysera och ta fram åtgärder och därför kan ÅF oftast göra ganska mycket när de kommer till en fastighet med sin specialutrustning och sina kunskaper på området.

ÅF har utvecklat mjukvara, ett uppföljningsverktyg, som används för övervakning av energianvändningen i en fastighet. ÅF Energy Controller ger fastighetsägaren en statusrapport om energiläget. Där kan man se energianvändningen i kronor, kWh och koldioxidpåverkan samt få jämförelser över tid. Källa: ÅF.

Numera är de flesta fastigheter också mycket komplicerade. Det finns en mängd olika funktioner inom ventilation, värme, belysning, motorer, pumpar m m, som ska fungera tillsammans.

Höjer en fastighets värde

Om utrustningen i fastigheten inte fungerar optimalt blir energikostnaderna onödigt höga. Energieffektivisering ger bättre driftekonomi, är bra för klimatet och höjer en fastighets värde.

- Det är ett spännande jobb, säger Johansson och menar att alla uppdrag, oavsett fastighet, är intressanta.

En mycket stor kund är Sandvik och eftersom skribenten finns i Stockholm nämner han också kunder som Stockholms Golfklubb och Fabege.

Lars Johansson berättar om den mjukvara som ÅF utvecklat och använder för övervakning av energianvändningen i en fastighet. Det är ett uppföljningsverktyg som heter ÅF Energy Controller och som ger fastighetsägaren en statusrapport om energiläget. Där kan man se energianvändningen i kronor, kWh och koldioxidpåverkan samt få jämförelser över tid, t ex kan man jämföra förbrukningen med samma månad föregående år. Verktyg av det slaget som tar med energianvändningens koldioxidpåverkan är ovanliga på marknaden, säger han.

Låg risk för beställaren

- Vi kan jobba med ersättning mot resultatet, d v s besparing. Det innebär att vi ska kunna kontrollera och följa upp ett resultat. Ett energisamarbete med ÅF innebär låg risk för beställaren. Om vi inte kan spara kostnader åt kunden så tar vi heller inget betalt. Vi hittar nästan alltid förbättringar att göra. Anledningen är att den som sköter driften av fastigheten inte hinner eller har samma verktyg som vi har för att hitta metoder att effektivisera energianvändningen. ÅFs energianalys är omfattande och kontrollerna är viktiga, säger Lars Johansson. Ett exempel är mätningar och beräkningar för att åtgärda och styra bort onödigt höga effektuttag och temperaturer på fjärrvärme.

Med ÅF Energisamarbete optimeras först befintliga system för låg energiförbrukning och först efter en tid börjar man ge förslag på större ombyggnationer och byten av system. Till det har ÅF bland annat en hel del mätinstrument som värmekameror, elmätutrustning etc för att undersöka och föreslå en mer kostnadseffektiv drift och utrustning till kunden.

Läs artikeln i sin helhet på NETCOMMUNITY / BIMforum


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

På NETCOMMUNITY förmedlar vi affärer, medarbetare och idéer inom produktutveckling via våra portaler CADtorget, PLMforum och BIMforum, med över 55.000 registrerade medlemmar.

 Vill du få nyheter inom våra områden så registrera dig för något av våra nyhetsbrev eller "Gilla" oss på www.facebook.com/NETCOMMUNITY


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?