1515
Annons

Dålig kunskap om bränder på svenska företag

62 % procent av Sveriges medelstora företag underskattar hur snabbt en brand utvecklar sig. Kunskap som kan rädda liv. Insikt om den faktiska kostnaden för bränder varierar också stort. Det visar en undersökning som Siemens låtit göra tillsammans med Sifo.

62 % procent av Sveriges medelstora företag underskattar hur snabbt en brand utvecklar sig. Kunskap som kan rädda liv. Insikt om den faktiska kostnaden för bränder varierar också stort. Det visar en undersökning som Siemens låtit göra tillsammans med Sifo.

När Siemens tillsammans med Sifo lät 300 medelstora svenska företag, 50 - 249 anställda, svara på frågor om brandsäkerhet svarade hela 97 % att de arbetar förebyggande. Trots detta visar undersökningen på att hela 62 % av de tillfrågade saknar tillräcklig kunskap om hur snabbt en brand utvecklar sig. Majoriteten av de tillfrågade tror att branden dubblerar sig varje eller var tredje minut medan branden i själva verket dubblerar sig var tionde sekund när olyckan är framme. Uppskattningen av hur lång tid det tar för räddningstjänsten att komma till platsen och hur länge man får hantera situationen själva är också bristfällig.

– Det här är oroande siffror. Varje sekund är viktig under ett brandförlopp. Den tid som går förlorad går aldrig att hämta igen. Det handlar om skillnaden mellan liv och död, säger Mats Karlsson ansvarig för Fire Safety & Security på Siemens.

Undersökningen tillsammans med Sifo visar också att nio av tio företag inte är rätt ute när det gäller att beräkna slutnotan av en brand. De har också svårt att avgöra när kostnaderna kommer tidsmässigt, dvs. direkt efter själva brandtillfället eller först flera månader senare. 43 % tror att de största kostnaderna uppträder 0-2 månader efter branden men det är först efter mer än ett år som man kan se den totala kostnaden av en brand. Det är vanligt att avbrottsförsäkringen gäller 12 månader efter skadan men påverkan är mycket längre än så.

Att arbeta förebyggande innan det händer har väldigt stor betydelse för konsekvenserna. Genom att göra inventeringar av potentiella risker i verksamheten kan många dyra avbrott förhindras långt innan de händer.

– Förebyggande arbete i kombination med automatiserade brandsystem, videoövervakning, passersystem etc. gör att du får en tidigare upptäckt om en incident trots allt skulle inträffa. Då kan du också agera snabbt. Den falska tryggheten och omedvetenheten är kanske det största hotet, vilket också begränsar oss i att agera tillräckligt förebyggande, säger Mats Karlsson.

Enligt brandskyddsföreningens statistik från 2011 anmäldes totalt 31 400 brandskador till försäkringsbolagen under året. Det är 1800 fler än året innan då 29 600 rapporterades. Antalet brandskador inom näringsliv och industri uppgick år 2011 till 7 800 vilket är en ökning med 600 än året innan. Totala kostnader för bränder uppgick till 4,5 miljarder kronor varav näringsliv och industri stod för ca 2,8 miljarder kronor.

För mer information om studien kontakta:

Mats Karlsson, ansvarig Fire Safety & Security, Siemens Sverige

Telefon: 070-871 87 11,

e-post: mats.karlsson@siemens.com

Presschef Siemens Sverige

Caroline Rylander

070-72814 56

Caroline.rylander@siemens.com

Med världens största miljöportfölj erbjuder Siemens innovativa och högteknologiska lösningar inom områdena infrastruktur, industri, energi, hälso- och sjukvård. Hos Siemens 370 000 medarbetare i 190 länder finns kunskapen och kompetensen att ta fram produkter, lösningar och tjänster som bidrar till ett hållbart samhälle. Sverige har Siemens funnits sedan 1893 och bolaget har cirka 4 700 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Upplands Väsby. Förra affärsåret var omsättningen ca 18 miljarder kronor.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på CisionWire
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?