Annons

Inför FN:s internationella Äldredag: ”Gärna medalj men först en rejäl pension”

Att man har en äldredag beror säkert på att man upplever att äldre inte har sin fulla rätt i samhället, därför måste äldre och deras problem uppmärksammas på en särskild dag.

Det är samma fenomen med EU:s proklamation av ”äldreåret, för aktivt åldrande och samarbete mellan generationerna”. Nu har man misskött de äldre så länge att nu får vi lägga ett särskilt år på dem.

Detta är ett utslag av ålderism. En särbehandling av äldre. Det är positivt menat, men det blir negativt med undertonen: det är synd om gamla, de är orättvist behandlade, vi skulle kunna uppvärdera dem men det blir nog för dyrt, så vi beklagar dem lite extra en dag eller ett år.

Att man har en äldredag beror säkert på att man upplever att äldre inte har sin fulla rätt i samhället, därför måste äldre och deras problem uppmärksammas på en särskild dag.

Det är samma fenomen med EU:s proklamation av ”äldreåret, för aktivt åldrande och samarbete mellan generationerna”. Nu har man misskött de äldre så länge att nu får vi lägga ett särskilt år på dem.

Detta är ett utslag av ålderism. En särbehandling av äldre. Det är positivt menat, men det blir negativt med undertonen: det är synd om gamla, de är orättvist behandlade, vi skulle kunna uppvärdera dem men det blir nog för dyrt, så vi beklagar dem lite extra en dag eller ett år.

Nämnden för samhällsskydd och beredskap har en kampanj, Peppar, peppar som handlar om att ta bort faror för äldre. Man ska inte halka eller snubbla, inte klättra på stegar, inte ta några risker. Egentligen vore det väl bra om samhället anpassades så att ingen snubblade eller ramlade. Det blir lite värre när gamla gör det, för de går lättare sönder

Men – ny forskning visar att det är negativt att varna äldre för alla faror. De blir alldeles för försiktiga alldeles för tidigt. Äldre, precis som alla människor, behöver utmaningar. De måste visa för sig själv och för omvärlden att de klarar av dem. Gå i trappor, bestiga berg, springa till bussen, lyfta på fötterna.

”SPF slår ett slag för det friska” är namnet på en kampanj vi driver i år.

Den handlar om att främja och bibehålla hälsa, minska risken för sjukdom och funktionsnedsättning.

Det handlar om att leva det liv man vill, hälsovinsterna av fysisk aktivitet är desamma som i alla åldersgrupper.

Bra matvanor ger näring och energi men är också en källa till glädje, fest, njutning och gemenskap.

Att vara socialt aktiv är positivt för hälsa och livskvalitet och ger dessutom en bättre kroppslig funktionsförmåga.

Att vara aktiv, göra saker som att passa barnbarn, resa, studera eller fortsätta jobba och känna sig behövd gör tillvaron meningsfull.

Inflytande i samhället och över den egna livssituationen är också viktigt för hälsan

Det är inget fel på äldredagar och äldreår.

Men det vore mycket bättre om samhället som helhet ägnade sig åt att skapa rättvisa för de som är gamla och försökte avskaffa åldrismen genom bl a:

-          Införa samma skatteskalor för pensionärer och de som arbetar

-          Se till att pensionerna följer löneutvecklingen

-          Att äldre som jobbar får behålla socialförsäkringar, rätten att tjäna in pension, parkeringsplatsen för handikappade, etc.

-          Att gamla vid sjukdom garanteras ett sammanhållet system för vård och omsorg

Fakta SPF, Sveriges Pensionärsförbund
SPF är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF växer snabbt och har i dag cirka 266 000 medlemmar i 850 föreningar och 27 distrikt spridda över hela landet. SPF ger ut medlemstidningen Veteranen med nio nummer per år och en upplaga på 204 300 ex.

SPF:s prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News
Vill du också synas med dina nyheter på DI.se? Läs mer om publicering på DI.se


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?