1515
Annons

Vattenfall och Imano i bioenergiprojekt

Vattenfall har som ett led i satsningen på bioenergi startat ett projekt för att samordna och effektivisera sin bränsleadministration. IT-konsultföretaget Imano blir projektpartner i arbetet med att ta fram och införa nya arbetssätt för Vattenfalls värmeanläggningar i Sverige.

Vattenfall har som ett led i satsningen på bioenergi startat ett projekt för att samordna och effektivisera sin bränsleadministration. IT-konsultföretaget Imano blir projektpartner i arbetet med att ta fram och införa nya arbetssätt för Vattenfalls värmeanläggningar i Sverige.

- Vi väljer Imano som samarbetspartner för att de har stor erfarenhet av liknande projekt och en omfattande skoglig kompetens, säger Morgan Romvall, Technical Controller på Vattenfall Heat Generation och ansvarig för projektet hos Vattenfall.

Vattenfalls 22 värmeanläggningar i Sverige producerar årligen 4,3 TWh värme och bränslet är till största del biprodukter från skogsindustrin, s.k. biobränsle. Genom att harmonisera arbetsprocessen på de olika värmeanläggningarna räknar Vattenfall med effektiviseringsvinster som på sikt kommer att överstiga 1 Mkr per anläggning och år.

Andra vinster från projektet är bättre tillgång på underlag för lagerinventering, bränsleförhandling och bedömning av totala kostnader för olika bränslesortiment. Ökad möjlighet ges även i att tidigt upptäcka brister i processen som kan orsaka ökade bränslekostnader.

Vattenfall och Imano kommer bland annat ta fram processer för samordning av mätplatssystem och inrapportering till SDC*. Först ut att testa det nya arbetssättet blir Vattenfalls värmeanläggning i Motala. Därefter beslutas om implementation på övriga anläggningar i Sverige.

- Att Vattenfall valt oss som partner är naturligtvis smickrande och vi gläds åt att vår skogliga kompetens efterfrågas av företag som ligger nära de branscher där vi är väldigt starka idag, säger Robert Johansson, marknadschef Imano.

*SDC är en ekonomisk förening som svarar för all virkesredovisning i Sverige (www.sdc.se)

Läs mer
Vattenfalls värmeanläggningar
Biomassa – en förnybar energikälla med stor potential

www.imano.se
www.vattenfall.se

För mer information kontakta:
Robert Johansson, marknadschef Imano
Robert.johansson@imano.se
070 – 276 09 77

Morgan Romvall, Technical Controller Vattenfall Heat Generetaion Sweden AB
morgan.romvall@vattenfall.com
070 – 583 49 02

Fakta: Skog ger bioenergi
I Sverige har vi som bekant god tillgång till skog. Därför är biobränsle en viktig råvara i produktionen av värme. Ur miljösynpunkt är biobränslen mycket bra om de eldas i en anläggning med kontrollerad förbränning och effektiv rökgasrening. Eftersom växande träd tar upp lika mycket koldioxid som sedan avges vid förbränning så ökar inte tillförseln av koldioxid till atmosfären. För att inte utarma skogen på näring kan askan föras tillbaka och spridas över marken.
Källa: Vattenfall.se


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Imano är ett IT-konsultföretag med inriktning mot skogsindustrin. Med vår stora branschkompetens och kunskap om våra kunders dagliga arbete kan vi hjälpa dem att skapa bättre affärer och att utnyttja IT på ett effektivt sätt. Vi är 50 engagerade medarbetare i Göteborg, Växjö, Falun och Jönköping.


Innehåll från ZiccumAnnons

Knäcker kostsam kylkedja

Göran Conradson, vd på Ziccum.
Göran Conradson, vd på Ziccum.

Vaccinbolaget Ziccum har utvecklat en teknologi som kan knäcka den kostsamma kylkedjan som i dag fungerar som en bromskloss för vaccinering i låginkomstländer. Vd:n Göran Conradson berättar om innovationen som syftar till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till fler – och till en lägre kostnad.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, hade enbart 6,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått sin första vaccindos mot covid-19 i slutet av 2021. Den låga vaccinationsgraden ger fritt spelrum för nya virusvarianter. 

En stor del av problemet är att de vaccin som används i dag måste transporteras i en obruten kylkedja. I vissa låginkomstländer innebär detta att logistiken blir närmast omöjlig. Men vaccinbolaget Ziccum har tagit fram en teknologi, LaminarPace, som kan förändra distributionen i grunden. 

Stor potential för tekniken

– Genom att separera vatten från den aktiva ingrediensen i vaccinet ökar stabiliteten. Ett termostabilt vaccin kan lagras och transporteras utanför kylkedjan, förklarar Göran Conradson, vd på Ziccum, och fortsätter: 

– Nya testresultat visar att vår lufttorkningsteknologi kan användas för att producera termostabila torrpulvervacciner på fyra stora vaccinplattformar. 70 procent av de godkända covid-19-vaccinen och 67 procent av vaccinkandidaterna som genomgår kliniska studier använder en av dessa plattformar. 

Mindre kostsam transport

Att transportera pulvervaccin som behåller sina egenskaper utanför ett kylskåp är inte bara mindre komplicerat, utan också betydligt mindre kostsamt. Här finns alltså möjligheter för att vaccinera fler, till ett lägre pris. 

Enligt Göran Conradson är det stora krafter i rullning för att komma bort från kylkedjan. Vaccinjättarna har börjat undersöka om mindre förpackningar som kräver färre kylskåp kan underlätta processen.

– Problemet är att de fortfarande använder samma grundteknologi för sin vaccintillverkning. Vi kan likna det med det som händer inom bilbranschen, där tillverkare genom olika metoder försöker minska utsläppen från bensin- och dieselbilar. Mitt i detta kommer elbilarna och slår igenom med full kraft. Vi ser att Ziccum kan fylla samma funktion på vaccinsidan, säger han. 

Lever upp till flera hållbarhetsmål

Ziccum jobbar aktivt med flera av FN:s globala hållbarhetsmål där företaget har möjlighet att göra skillnad med sin teknologi. Detta är en viktig nyckel för att positionera sig som en lösning på ett globalt problem, och för att attrahera vaccintillverkare och investerare som kan hjälpa bolaget framåt. 

– Vi är väldigt optimistiska om att vi kommer att nå den kommersiella marknaden. Det är egentligen bara en fråga om när, säger Göran Conradson. 

Om Ziccum
Ziccum utvecklar och kommersialiserar LaminarPace, som är en patenterad teknologi för framställning av torra och stabila formuleringar av världens mest behövda vacciner. Sedan starten har bolaget arbetat för att tillgängliggöra barnvacciner, men fokuserar numera också på vaccin mot covid-19. 

Läs mer på www.ziccum.com 

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?