1515

Brioni och Joakim Lövgren vann Elitloppet 2011

Brioni var inte bland de fyra främsta i försöket, men fick chansen i finalen efter en diskvalifikation. Och vann Elitloppet 2011. – Nu är vi tillbaka där vi hör hemma, på toppen, sa en samlad Joakim Lövgren efter segern som kommer att gå till historien av flera skäl.

Brioni var inte bland de fyra främsta i försöket, men fick chansen i finalen efter en diskvalifikation.
Och vann Elitloppet 2011.
– Nu är vi tillbaka där vi hör hemma, på toppen, sa en samlad Joakim Lövgren efter segern som kommer att gå till historien av flera skäl.

Brioni var en av de första som bjöds in till Elitloppet. Inbjudan kom i första hand tack vare segern i Olympiatravet tidigare i vår. Och Joakim Lövgren, som tränar och kör den tyskägda åttaåringen, tackade ja direkt.

– Vi kom till Solvalla för att vinna, men i försöket fick vi press i ledningen för länge och Brioni hade inte krafter kvar för att bli bland de fyra främsta. Det är klart jag var besviken, berättade Jägersrotränaren.

Då, några minuter efter femteplatsen, kom beskedet att Define The World diskvalificerats och nu var Brioni plötsligt med i finalen – ”utan chans” från sitt åttonde spår ...

Men sagan fick ett vackert och oförglömligt slut.

I finalen blev det som väntat Arch Madness och Björn Goop i spets efter 500 meter och med andrahandsfavoriten Rapide Lebel utvändigt om sig i sista sväng. Brioni fanns längre bak i fältet och liksom aldrig med i segerbilden.

Men Joakim Lövgren visste vad han körde.

– Jag fick en fin resa och när vi svängde in mot upploppet kom luckan. Brionis spurt var grym, men om vi hunnit förbi Rapide Lebel eller inte hade jag ingen aning om när vi skar mållinjen tillsammans, medgav Joakim.

Väntan blev lång. Rapide Lebel och Eric Raffin trodde han hållit undan och lät sig fotograferas i närheten av vinnarcirkeln, medan Brioni och Joakim Lövgren höll sig på avstånd.

Så kom resultatet, segrare i Elitloppet 2011: Brioni och Joakim Lövgren!!!

– Vad jag känner? Typ, vi grejade det, sa Joakim Lövgren och log med hela ansiktet.

Segern var inte bara värd tre miljoner kronor utan också historisk ära och ett bevis för att svensk travsport står sig gott i världskonkurrensen. Ytterligare ett bevis på detta var Rakas och Per Lennartsson knep tredjeplatsen.

Och apropå pengar.

– Vi har slagit omsättningsrekord under samtliga tre dagar på Solvalla. Vi redovisar exakta siffror under måndagen, summerade ATG:s VD Remy Nilson nöjt.

Jublet visste alltså inga gränser när Brioni och Joakim Lövgren vann Elitloppet, men publiken var också med på noterna när travets två hederambassadörer invigde söndagen. När Järvsöfaks och Stig H Johansson körde in på Solvalla möttes de av den uppskattning de förtjänar av den kunniga Elitloppspubliken.

Att sedan en av Järvsöfaks många söner, 10-åriga Feseth Lynet från Norge, några timmar senare vann Elitkampen gjorde inte saken sämre.

Men svensk travsport är mycket mer än Elitloppet och Elitkampen.

Svensk travsport är en folk- och häströrelse som är unik. Sverige är med sina 360 000 hästar i Europatoppen. Brioni som i år vunnit Olympiatravet och nu Elitloppet är en av alla de topphästar som tränas i Sverige.

Och efter en travfest i dagarna tre, som samlat över 52 000 åskådare, kan Solvalla och ATG ladda om för Elitloppet 2012.

För mer information, kontakta:

Remy Nilson, VD ATG
Tel: 08-627 21 58
Mobil: 070-527 21 58
remy.nilson@atg.se

Hasse Svennehed, PR-chef ATG
Tel: 08-627 21 81
Mobil: 070-527 21 81
hasse.svennehed@atg.se


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

AB Trav och Galopp - ATG - ägs till 100 procent av trav- och galoppsporten. ATG levererar en kombination av trav- och galoppsport i världsklass samt spännande och underhållande spel. ATG tryggar via spelet på hästar den svenska trav- och galoppsportens långsiktiga förutsättningar. Hela ATGs överskott, ca 1,6 miljarder kronor årligen, går tillbaka till hästsporten.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?