1515

Olympiatravet: Vem tar Sista Chansen?

Sex finalister är klara. Ett av tre wild cards har delats ut. På lördag får vinnaren i Sista Chansen på Solvalla möjlighet att ta den sista finalplatsen i Olympiatravet på Åby den 16 april. Vem tar chansen?

Sex finalister är klara. Ett av tre wild cards har delats ut.
På lördag får vinnaren i Sista Chansen på Solvalla möjlighet att ta den sista finalplatsen i Olympiatravet på Åby den 16 april.
Vem tar chansen?

Nedräkningen för årets första riktigt stora travlopp, Olympiatravet på Åby med 1,5 miljoner kronor i första pris, fortsätter. Efter tre delfinaler är följande sex hästar finalklara:

    • Marshland och Strong Boy D.E. kvalade in från den första delfinalen på Jägersro.
    • I den andra delfinalen på Sundbyholm i Eskilstuna vann Stig H Johanssons Wellino Boko. Till final gick också Timetosaygoodbye.
    • I lördags stod Bergsåker i Sundsvall som värd för den tredje delfinalen och efter ett odramatiskt lopp vann Torvald Palema. I rygg liftade Ulf Stenströmers Noras Bean med till andraplatsen.

10-åriga Torvald Palema är därmed klar för sin femte raka final i Olympiatravet, ett lopp han vann 2008. Totalt har Torvald Palema vunnit 43 gånger och tjänat drygt 24 miljoner kronor.

På lördag är det alltså dags för Sista Chansen på Solvalla där segraren får en inbjudan av Åbys sportchef Ken Karlsson.

Inbjuden och klar för finalen är redan svenskägde och fransktränade Commander Crowe. I veckan namnger Ken Karlsson övriga två wild cards. Fjolårsvinnaren Copper Beech, som är direktkvalificerad, har tackat nej av skadeskäl.

Att peka ut en favorit i Sista Chansen överlåts till tipsexperterna, men på förhand är det bara att gratulera Solvalla till ett på papperet riktigt fint lopp med hästar som fjolårets Elitloppsvinnare Iceland, Elitlopstrean Brioni, tvåan i fjolårets Olympiatravet Beanie M.M. samt ytterligare nio namnkunniga segerkandidater.

Startfältet till Olympiatravet, Sista Chansen på Solvalla (V75-3, V5-1, lopp 7) 1 640 meter autostart:

Startnummer, Häst, Kusk

1, Scarlets Aino, Hans-Owe Sundberg
2, Brioni, Joakim Lövgren
3, Acclaim, Håkan Eriksson
4, Bobtail, Erik Adielsson
5, Yield Boko, Björn Goop
6, Iceland, Örjan Kihlström
7, Colombian Necktie, Johan Untersteiner
8, Target Hoss, Jorma Kontio
9, Reven d’ Amour, Fredrik B Larsson
10, Sir Remington, Christoffer Eriksson
11, Excallibur, Åke Svanstedt
12, Beanie M.M., Per Lennartsson

Även en rad framgångsrika idrottsmän och kvinnor kommer att synas på Solvalla på lördag.

Världens bästa curlingtjej heter Anette Norberg. Hon och hennes nya ungdomliga lag tog så sent som den 27 mars VM-guld i Danmark. Anette har också två OS-guld, 2006 och 2010. Lika rutinerad och framgångsrik är simmaren Lars Frölander som i OS-väg tagit guld på 100 m fjäril i Sydney år 2000 samt silver i lagkapp 4x200 m fritt 1992 och 1996. Brottaren Jimmy Lidberg kan också stoltsera med ett koppel av VM- EM och SM-medaljer.

Tre medaljtyngda paralympier gästar också Solvalla, nämligen bordtennisspelaren Ingela Lundbäck (rankad etta i världen), simmerskan Lalita Loureiro (senast fyra i OS i Peking 2008 på specialdistansen 50 m fjäril) och ridsporttjejen Carolin Rutberg (senast sjua i dressyr i OS 2008).

De som inte har möjlighet att besöka Solvalla kan följa lördagstravet på TV enligt följande:

12.30–14.00, TV4 Sport, Lunchtravet Direkt.
14.00–17.00, TV4 Plus, V75 Direkt.
18.00–19.00, TV4, Vinnarfesten, med bland annat V75.

ATG Live sänder från 12.30.

Men du kan också se V75-loppen via ATG.se när du vill. Lopp för lopp eller paketerat i ATG Play.

Här är alla vinnare av Olympiatravet:

År Häst Kusk

1979 Pershing Berndt Lindstedt
1980 Don Ego Stig H Johansson
1982 Jana Bloc Ove R Andersson
1984 Einarsin Tapio Perttunen
1985 Meadow Road Torbjörn Jansson
1986 Utah Bulwark Stig H Johansson
1987 Grades Singing Ulf Thoresen
1988 Sugarcane Hanover Gunnar Eggen
1989 Callit Karl O Johansson
1990 Jet Ribb Hans G Eriksson
1991 Karate Chop Bo Näslund
1992 Bravo Sund Jorma Kontio
1993 Queen L. Stig H Johansson
1994 Queen L. Stig H Johansson
1995 Copiad Erik Berglöf
1996 Copiad Erik Berglöf
1997 Scandal Play Bo Eklöf
1998 Rival Damkaer Erik Adielsson
1999 Scandal Play Bo Eklöf
2000 Varenne Giampaolo Minnucci
2001 Etain Royal Jorma Kontio
2002 Varenne Giampaolo Minnucci
2003 Gidde Palema Åke Svanstedt
2004 Gidde Palema Åke Svanstedt
2005 Gidde Palema Åke Svanstedt
2006 Thai Tanic Björn Goop
2007 Gentleman Thomas Uhrberg
2008 Torvald Palema Åke Svanstedt
2009 Triton Sund Örjan Kihlström
2010 Copper Beech Conrad Lugauer

För mer information, kontakta:

Kerstin Wallentin, kommunikationsdirektör ATG
Telefon: 08-627 21 52
Mobil: 070-527 21 52
E-post: kerstin.wallentin@atg.se

Hasse Svennehed, PR-chef ATG
Telefon: 08-627 21 81
Mobil: 070-527 21 81
E-post: hasse.svennehed@atg.se


Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk

AB Trav och Galopp - ATG - ägs till 100 procent av trav- och galoppsporten. ATG levererar en kombination av trav- och galoppsport i världsklass samt spännande och underhållande spel. ATG tryggar via spelet på hästar den svenska trav- och galoppsportens långsiktiga förutsättningar. Hela ATGs överskott, ca 1,6 miljarder kronor årligen, går tillbaka till hästsporten.


Innehåll från Phoenix ContactAnnons

Ett helelektriskt samhälle är vägen till en hållbar morgondag

Med ett kraftfullt fokus på hållbar omställning och automatiseringslösningar går energibranschen snabbt framåt, men på många håll saknas fortfarande verktyg för att balansera ekonomisk tillväxt med långsiktiga klimatstrategier. Globala automationsföretaget Phoenix Contact arbetar därför mot att möjliggöra en väl avvägd omställning, med syfte att öka svensk konkurrenskraft i västvärldens industriproduktion. 

– Genom att ta tillvara på tekniken som möjliggörare för effektivare och klimatsmartare verksamheter hjälper vi våra kunder att ta sig an den utmaning som en hållbar, digital framtid innebär, säger Stefan Nordenfors, vd för Phoenix Contact.

Under de senaste åren har företaget lagt väsentliga resurser på att utveckla och förädla avancerade automatiseringslösningar, vilka idag finns etablerade inom allt från basindustri och fastighetsbestånd, till infrastrukturanläggningar, intelligenta trafiksystem och elnät. Målet? Att skapa förutsättningar för visionen om ett helelektrisk samhälle. 

– Samhället har gjort enorma framsteg inom många segment, men när det gäller vårt beroende av fossila energikällor står vi fortfarande och stampar. Det är ett enormt klimatproblem, betonar Stefan Nordenfors.

Lever som de lär

Han får medhåll av Susanne Dahl, Business area manager IMA och Brand manager på Phoenix Contact. Susanne understryker att det är absolut nödvändigt för västvärlden att ställa om till smartare el för att uppnå FN:s klimatmål och klara morgondagen. 

– Med dagens teknik är detta fullt möjligt; vi lever i en värld där kostnadseffektiv, förnybar elektricitet finns tillgänglig i nästintill obegränsad omfattning; med automatiseringslösningar erbjuder den därtill nästan obegränsad potential. Ett helelektriskt samhälle är alltså redan en möjlig verklighet och vi kan stötta våra samarbetspartners på resan dit.

Samtidigt lever Phoenix Contact som de lär. Företaget gör omfattande investeringar i sin egen energieffektivisering, vilka bland många andra inkluderar att bygga egen förnybar energi till fastigheter och produktionsenheter och att ställa om hela fordonsflottan till laddbara fordon. Målsättningen är att vara CO2-neutral inom sin egen verksamhet 2021. 

– Detta är emellertid ingenting man klarar ensam, utan ska man nå resultat krävs att man arbetar tillsammans. Vi vill vara den självklara partnern i det arbetet, avslutar Susanne.

Läs mer om All Electric Society

 

Mer från Phoenix Contact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Contact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?