1515

4 500 har redan fattat Riksgaloppen

Mitt i den smällkalla vintern råder det galoppfeber i Sverige. Tacka Riksgaloppen för det. - Sedan i torsdags har vi sålt 4 500 andelar av totalt 7 000, berättar en nöjd Helena Gärtner, projektledare för Riksgaloppen.

Mitt i den smällkalla vintern råder det galoppfeber i Sverige.
Tacka Riksgaloppen för det.
- Sedan i torsdags har vi sålt 4 500 andelar av totalt 7 000, berättar en nöjd Helena Gärtner, projektledare för Riksgaloppen.

Riksgaloppen är galoppens svar på travets RIX-allsvenskan.

Sju lag har bildats. Tre från Täby, lika många från Jägersro och ett från Göteborg. Varje lag består av 1 000 andelar och varje andel kostar 300 kronor.

Tränaren för varje lag förfogar över 300 000 kronor, som ska täcka kostnaden för inköp av ett engelskt fullblod och för träningsavgifter, skoning, anmälningar, etc. Tävlingen pågår t o m den 16 november.

I torsdags släpptes de 7 000 andelarna och Helena Gärtner beskriver de inledande försäljningsdagarna så här:

- Vi trodde på projektet från början och totalt 4 500 sålda andelar på drygt fyra dagar visar vilket intresse det finns för svensk galopp. Bara i helgen sålde vi 440 andelar på Euro Horseshow i Göteborg. Helt underbart, säger Helena.

Hur blir man då andelsägare?
- Man köper sin andel hos ett ATG-ombud eller på en galoppbana när det är tävling där, upplyser Helena.

Försäljning och registrering av andelar pågår till den 10 april med kick off på Täby samma dag, på Jägersro den 17 april och på Göteborg den 22 maj.

Vilka lag/stall är hetast?

- Olympos och Artemis är tecknade till 80 procent. Övriga fem lag skuggar. Klart är att tränaren för det lag som säljs slut allra först är garanterad en plats i 2012 års Riksgaloppen, dit givetvis också årets totalvinnare är kvalificerad, förtydligar Helena.

Om det blir stall Helios, som bl a travkusken Erik Adielsson köpt en andel i, återstår att se?

- Eller om det blir det stall som en kvinna från Norrbotten köpte en andel i tidigare i dag, avslutar Helena Gärtner.

Som sagt, det råder galoppfeber i hela Sverige...

De sju stallen är (stall, hemmabana, tränare, häst):

Pegasos, Täby, Patrick Wahl, Sibenik.
Zeus, Täby, Annika Källse, Silence Is Bliss.
Olympos, Täby, Mikael Tjernström, Exodus.
Poseidon, Göteborg, Pia Höiom, Mossgorda.
Artemis, Jägersro, Jessica Long, Freckenham Ted.
Helios, Jägersro, Johan Reuterskiöld, Street Band.
Nike, Jägersro, Vanja Sandrup, Luckyreno.

Mer om Riksgaloppen hittar du på:

www.riksgaloppen.se

För ytterligare information:

Helena Gärtner, Projektledare Svensk Galopp
Mobil: 070-254 77 14
Mail: helena.gartner@galoppsport.se

Hasse Svennehed, PR-chef
Telefon: 08-627 21 81
Mobil: 070-527 21 81
E-post: hasse.svennehed@atg.se


Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk

AB Trav och Galopp - ATG - ägs till 100 procent av trav- och galoppsporten. ATG levererar en kombination av trav- och galoppsport i världsklass samt spännande och underhållande spel. ATG tryggar via spelet på hästar den svenska trav- och galoppsportens långsiktiga förutsättningar. Hela ATGs överskott, ca 1,6 miljarder kronor årligen, går tillbaka till hästsporten.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?