Annons

Phonera lanserar Mobil Centrex-lösning

Phonera lanserar nu sin egenutvecklade Mobil Centrex-lösning vilket innebär att en IP-växel och en fast telefonianknytning kan kopplas direkt till mobiltelefonen. Att ha kontoret på fickan har aldrig varit enklare.

Phonera lanserar nu sin egenutvecklade Mobil Centrex-lösning vilket innebär att en IP-växel och en fast telefonianknytning kan kopplas direkt till mobiltelefonen.

-        Tillgänglighet är ett nyckelord när det gäller att göra affärer. Med Phonera Mobil Centrex får du möjligheten att via mobiltelefonen vara anträffbar på din fasta anknytning oavsett om du jobbar hemifrån, är på tjänsteresa eller sitter i bilen. Du får alla fördelar med IP-Centrexanknytningen och är samtidigt tillgänglig och fri att arbeta där och när det passar dig. Det säger Robert Öjfelth, VD Phonera Telefoni.


Flexibilitet

Tjänsten passar den som värdesätter flexibilitet. Det är enkelt att ansluta kontor, filialer och hemarbetsplatser till en och samma telefonväxel som också kopplas till en mobiltelefon. Växeln administreras av abonnenten själv via Phoneras webbgränssnitt och därmed kan företagsspecifika behov tillgodoses på ett smidigt sätt. Med en virtuell växel riskerar man aldrig att investera i för lite kapacitet.

Så fungerar det

När någon ringer på din fasta anknytning kan du välja mellan att svara i din fasta telefon eller i din mobiltelefon. Vid utgående samtal från din mobiltelefon så går samtalet via före­tagsväxeln. Du väljer själv vilket av numren som skall synas via inställningar i användargränssnittet. Börja med det antalet anslutningar och funktioner du behöver, och låt sedan växeln växa tillsammans med företaget.

Redan från start ingår de mest användbara funktionerna; ett personligt användargränssnitt, röstbrevlåda med avisering via e-post, möjlighet att skicka SMS från växeln, koppla samtal från mobiltelefonen, kortnummer från den fasta telefonen och från mobiltelefonen, samtalslistor med mera – detta ingår utan extra kostnader. Att samtalen från mobiltelefonen går via företagsväxeln ger också en bättre prislista (Centrex-pris­lista för både fast- och mobiltelefonisamtal).

 

För ytterligare information kontakta:

Robert Öjfelth

VD Phonera Telefoni

Mobil: 0701-82 00 07

E-post: Robert.ojfelth@phonera.se

www.phonera.se

 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

PHONERA AB (publ) fokuserar på två kärnaffärer riktade mot enbart företag och är organiserat i två dotterbolagskoncerner – Phonera Telefoni och Availo. Availo är ett varumärke och helägt dotterbolag inom Phonerakoncernen. Phonera skapar lönsamhet och tillväxt genom att erbjuda kostnadseffektiva och moderna kommunikations- och serverlösningar för Telefoni, Internet och Hosting. Phonera har cirka 60 000 företagskunder och omsatte 2010 335,4 mkr. Aktien handlas på NASDAQ OMX Stockholm, Small Cap. Bolaget har verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Oslo. Mer finansiell information finns på www.phonera.com

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera