Skotarkartan.se summerar skotaråret: Stark skotarmarknad 2010 – södra Sverige är maskinmarknadens motor

När statistiken för skotaråret 2010 är sammanställd visar den ett normalt år med 313 registrerade skotare. 73% av maskinerna hamnade i södra halvan av landet och jämfört med 2009 så har Valmet och Ponsse bytt plats på prispallen i kampen om marknadsandelar. John Deere har störst marknadsandel 2010 liksom man hade året innan. Se tabellenför fördelningen länsvis!

När statistiken för skotaråret 2010 är sammanställd visar den ett normalt år med 313 registrerade skotare. 73% av maskinerna hamnade i södra halvan av landet och jämfört med 2009 så har Valmet och Ponsse bytt plats på prispallen i kampen om marknadsandelar. John Deere har störst marknadsandel 2010 liksom man hade året innan.

2009 tappade Valmet stort och blev passerade av både Ponsse och Rottne. Efter en stark återhämtning under 2010 så är Komatsu Forests Valmetmaskiner återigen tvåa efter John Deere. Ända in i det sista så har kampen om tredjeplatsen varit stenhård och det blev Rottne som till slut tog den med bara några maskiners försprång till 2009 års stora vinnare Ponsse.

Rottne, Ponsse och EcoLog har registrerat ungefär samma antal nya maskiner 2010 som året innan, medan både Valmet och John Deere har ökat antalet rejält. Den stora förloraren 2010 är Gremo som tappat nästan halva antalet registrerade skotare, trots att totalmarknaden har ökat med mer än 20% sedan 2009.

Södra Sverige är motorn i maskinförsäljningen

När man tittar på marknadsgeografin så har så mycket som 73% av skotarna hamnat i södra Sverige (Götaland och Svealand), vilket följer mönstret från de senaste årens skogsmaskinförsäljning. Södra Sverige står för ca 65% av landets avverkning, men i och med att gallringar och bioenergiuttag är frekventare i söder så är maskinbehovet större än i norr för motsvarande virkesvolym.

Kronoberg största marknaden

Kronobergs län är det enskilt största ”skotarlänet” med totalt 31 nyregistrerade maskiner 2010, tätt följt av Västra Götaland (30) och Dalarna (29). Därefter kommer Västerbotten (21), Kalmar (20) och Värmland (20).

Hemmaplan ger fördel

John Deere är marknadsledare i de flesta län, med undantag av några, bl a Kronoberg där Valmet är störst före John Deere och Rottne (som här har hemmaplan). Gremo har sina starkaste fästen i Kalmar där man är störst samt på hemmaplan i Halland. Likaså har Ecolog sin starkaste position i Gävleborgs län men är även starka i Örebro län. Rottne är marknadsledare i Jönköpings län och har starka fästen också i Västra Götaland och Skåne. Ponsse har sina starkaste fästen i Jönköping, Skåne och Gävleborg. Valmet är marknadsledare på hemmaplan i Västerbotten samt i Västra Götaland och Kronoberg.

Nordliga marknadsandelar

Valmet och EcoLog har störst andel av sina maskiner levererade till norra landshalvan, runt 45% av totala antalet. John Deere och Ponsse följer ungefär totalmarknadens fördelning med en knapp tredjedel i norr medan Rottne har nästan hela sin marknad i söder och Gremo inte har en enda maskin levererad norr om Dalälven.

Skotarkartan.se presenterar statistiken

Uppgifterna om skotarmarknaden kommer från Skotarkartan.se och de baseras på Transportstyrelsens officiella registreringsdata. Skotarkartan.se är en onlinetjänst som tillhandahålls av SkogsElmia i Jönköping.

– Det finns ett stort intresse från många inom skogsnäringen att följa utvecklingen på maskinmarknaden, säger Per Jonsson, ansvarig för Elmias skogsmässor. Många entreprenörer, maskintillverkare och återförsäljare följer utvecklingen.

– De som har störst intresse av att veta var maskinerna hamnar är alla som levererar kringtjänster och tillbehör, avslutar Per.

När det gäller skördare finns ingen registreringsstatistik att tillgå, men det antas att det säljs ungefär lika många skördare som skotare under ett år. När det gäller marknadsandelarna ser de troligen annorlunda ut för skördarna än för skotarna.

Faktatabeller i bifogade Word- och PDF-filer samt på SkogsElmias hemsida:
(http://www.elmia.se/sv/skogselmia/For-press/Pressreleaser/Stark-skotarmarknad-2010--sodra-Sverige-ar-maskinmarknadens-motor/ )

Registrerade skotare per tillverkare 2010 och 2009
Registrerade skotare per län 2010 

 

Bildtext:

Efter en stark upphämtning jämfört med katastrofåret 2009 är nu Valmet tillbaka som nummer två när det gäller marknadsandelar för registrerade skotare. John Deere är dock fortfarande störst på den svenska marknaden. Bilden är från skogsmässan Elmia Wood 2009. Foto: Thomas Adolfsén.


Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?