Annons

Enkla hygienåtgärder håller medarbetarna friska

Det är i många fall onödigt att sjukfrånvaron på många företag är så hög under vinterhalvåret med tanke på vad lite som krävs för att förhindra smittspridning, säger Andreas Tengelin på Rentokil Initial och hänvisar till en forskningsstudie där man med några enkla åtgärder lyckades minska sjukfrånvaron kraftigt i en av testgrupperna.

Sjukfrånvaron är en tung börda för svenska företag. I Sverige ligger antalet sjukdagar i genomsnitt på ca 7 dagar/år och anställd. En sjukskriven anställd beräknas kosta 10% av sin månadslön per dag. Detta är kostnader för bland annat produktionsbortfall, löner till vikarier och extra övertid för övriga anställda.  – När arbetsbelastningen ökar för dem som är kvar på jobbet, ökar samtidigt risken för ytterligare sjukfrånvaro och då får man en negativ spiral, säger Andreas Tengelin som är General Manager på Rentokil Initial, ett företag som levererar hygienlösningar till företag och organisationer inom den offentliga sektorn.

Vanligt med korttidsfrånvaro

Tengelin menar att sjuktalen hos svenska företag är en deprimerande läsning. Genom att förbättra handhygienen kan stora förbättringar uppnås.

– Naturligtvis har en stor del av frånvaron fysiska och psykiska orsaker som inte har med handhygien att göra, men en stor del är korttidsfrånvaro beroende på magsjuka, influensa och förkylning, det vill säga sjukdomar som nästan uteslutande sprids via händerna och som man med enkla åtgärder kan skydda sig mot.

Forskningsstudie påvisar minskad sjukfrånvaro med förbättrad handhygien

Tengelin refererar till en nyligen publicerad tysk forskningsstudie där den ena testgruppen fick i uppgift att använda handdesinfektion minst fem gånger varje dag, samtidigt som testgrupp nummer två ombads att fortsätta med sina normala hygienvanor. Deltagarna i de två grupperna var anställda på olika företag och studien pågick i 13 månader och omfattade 134 personer.

– Resultatet av studien visar att det finns ett tydligt samband mellan människors handhygien och antalet sjukdagar. Antalet dagar där deltagarna uppvisade symtom på förkylning, feber, hosta och diarré minskade kraftigt i gruppen som använde handdesinfektion, säger Tengelin.

Bakterierna dör inom 30 sekunder

Början på vintern är den tid då sjukfrånvaron är som högst och Tengelin uppmanar alla företag att vara lika noggranna med handhygienen under den här perioden som de var under svininfluensan förra året.

– Det är inte så mycket som krävs, menar Tengelin. En liten dos handdesinfektion dödar 99,99% av alla bakterier inom 30 sekunder. Därför bör det finnas tillgång till handdesinfektion på alla platser som besöks av många människor och där således risken för smitta är extra stor, till exempel i receptioner, mötesrum, fikarum och på toaletter.

För mer information om den tyska studien och företaget Rentokil Initial, besök:

http://www.initial.se/sida-nyhetsindex/2010/news_255888.html


Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk

Om Rentokil Initial

Rentokil Initial är en världsledande serviceleverantör inom textil, hygien och skadedjurskontroll och bedriver verksamhet mer än 50 länder i Europa, Nordamerika, Asien samt Afrika. Företaget har cirka 68 000 anställda och är börsnoterat på London Stock Exchange. Rentokil Initial i Sverige opererar under varumärkena Rentokil och Initial. Mer information finns på www.initial.se och www.rentokil.se.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?