Tusentals protesterar i Hongkong

Hundratusentals svartklädda demonstranter marscherar genom Hongkong. Ett omstritt lagförslag om utlämningar till Fastlandskina har lagts på is, men den folkliga vreden i Hongkong har inte lagt sig.

Av: TT,

bin Salman: Iran bakom attackerna

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ansluter sig till USA:s linje att Iran låg bakom attackerna på två tankerfartyg i Omanbukten häromdagen. I en intervju med tidningen al-Sharq al-Awsat säger bin Salman att Iran inte ens tog hänsyn till att Japans premiärminister Shinzo Abe var på besök i Teheran.

Av: TT,

Indien höjer tullar mot USA

Från och med i dag gäller nya högre tullar på en rad varor som USA exporterar till Indien, meddelar Delhi-regeringen. Åtgärden kommer sedan USA slopat handelslättnader för Indien.

Av: TT,

Klimatexpert ger grönt ljus för Preemraff

Olika synsätt krockar i debatten om Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet vid Lysekil. ”Man behöver ha två perspektiv”, säger Christian Azar, miljöprofessor på Chalmers. Hans egen slutsats blir positiv. ”Det är ganska oproblematiskt att detta sker i Lysekil”.

Av: TT,

Analys

Prisglädje – då tar bobyggarna revansch på börsen

Det ljusnar ordentligt på bostadsmarknaden. Priserna lyfter och optimismen är tillbaka med råge. Flera av börsens bostadsutvecklare har därför rusat på börsen – värstingen är upp 24 procent i veckan.   Samtidigt kan vi konstatera att norska Obos gjort en kanonaffär i hårdblankade konkurrenten JM. 

Av: Ulf Petersson,

Slipp sommarstressen – fem bästa plånbokstipsen under semestern

Stormsäkra portföljen för hängmattan, kolla försäkringarna inför resan och se till att utnyttja rabattfloran inför sommarens nöjen. Här är sommarens bästa plånbokstips från Di:s privatekonomer.

Av: Hans Bolander,

Krönika

De skrattar åt oss – Sverige är chockerande naivt

Det florerar ett skämt bland kinesiska affärsmän som jag nyligen hörde under en middag här i Hongkong.  ”Europa är fantastiskt för shopping. Min fru åker dit för att köpa Louis Vuitton-väskor. Jag åker dig för att köpa teknikbolag.”

Av: Johan Nylander,

Löfven: Det krävs en rejäl samhällsförändring

Stefan Löfven (S) riktade sig till den unga publiken i sitt tal på Järvaveckan. Gängkriminalitet, hedersförtryck och ”skriande orättvisor” måste stoppas för att alla ska kunna växa upp på jämlika villkor, enligt statsministern.

Av: TT,

”Många tar hem vinsterna” – nu storköper spararna guld

I takt med ökad börsoro har guldpriset tagit ny fart, och svenska småsparare hakar på. Intresset för guld hos nätmäklaren Nordnet slår alla tidigare rekord. Sparekonomen Frida Bratt tipsar om bästa sättet att köpa in sig – och fällorna att se upp för.

Av: Nils Åkesson,

Priset på försäkringar skenar efter attackerna

Kostnaderna för att transportera olja genom Hormuz-sundet har skenat efter de senaste attackerna mot oljetankerfartyg.

Av: Jonas Lindblad,

Fällorna när du hyr ut din bostad

Ska du hyra ut din bostad i sommar? Då gäller det att hålla koll på de vanligaste fällorna. Annars kan du åka på en skattesmäll eller få strul med din förening.

Av: TT,

Matmästaren bjuder på recept

Isabella Morrone bjuder på oxfilé från Friskatorpet, rå pilgrimsmussla, vit Österlensparris, kalvtartar och avslutningsvis seg mandelkaka.

Av: Göran Jonsson,

Stjärnkocken hamnade mitt i Metoo-stormen: ”Som en explosion”

Kocken Isabella Morrone lämnade Stockholm för att starta ett nytt liv på Österlen i Skåne. I en lång intervju med Di Weekend berättar hon om sin karriärresa, ­hur hon brukade laga middag åt Antonia Ax:son Johnson – och om blogginlägget som vände upp och ned på hennes liv.  ”Det var typ flera hundra tusen som var inne och läste på min blogg.

Av: Göran Jonsson,

Sabuni om succén: "Ingenting är avgjort än"

Nyamko Sabuni kan ha segrat i Liberalernas partiledarstrid. Om viljan ute i partiförbunden följs får den tidigare ministern minst 105 av 183 röster på partiets landsmöte. "Ingenting är avgjort än", säger Nyamko Sabuni i en kommentar till TT.

Av: TT,

Försvunna Da Vinci-tavlan hittad – till havs

Det har spekulerats sedan rekordförsäljningen 2017 var Leonardo Da Vincis verk ”Salvador Mundi” är. Tavlan har varit till synes väck från jordens yta.

Av: Di,

Prisrally på begagnade bilar – ”jättebra tillfälle att sälja”

Den slaktade kronan har gjort svenska bilar stekheta i utlandet, och fått snittpriserna att rusa.   ”För den som vill sälja sin bil i dag är det ett jättebra tillfälle”, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på bilauktionsföretaget Kvd. Di listar de hetaste bilmodellerna bland utländska köpare. 

Av: Alexandra Ramnewall,

Planerna som kan göra USA till ett tågland igen

Bilen är fortsatt helt ohotad som transportmedel i USA. Men en majoritet av amerikanerna skulle använda höghastighetståg om det bara fanns. I skymundan av Kalifornien-bygget pågår just nu flera nya tågprojekt.

Av: Frida Wallnor,

Megaprojektet som Trump försöker stoppa

FRESNO, CA. Oddsen för att höghastighetståg någon gång ska rulla mellan San Francisco och Los Angeles ser allt sämre ut. Byggprojektet har blivit rekorddyrt, dragit ut på tiden och dessutom hamnat i Donald Trumps skotteld. Di har besökt det pågående bygget.

Av: Frida Wallnor,

Turkiet rasar mot sänkta kreditbetyg - ”sorgligt”

Turkiet, med president Recep Tayyip Erdogan, protesterar vilt mot det senaste skräpbetyget och varningarna för statsbankrutt och misskötsel från kreditvärderingsinstitutet Moody’s. De är inte objektiva, anser finansministern.

Av: Nils Åkesson,

”Vänj kroppen” – coachens 3 bästa råd inför nästa lopp

För andra året i rad har Dagens industri och Vasaloppet utsett det vinnande företaget att delta i hälsoinitiativet Dubbelutmaningen. Vinnaren, Svenska Fönster i Edsbyn, får professionell coachning för att delta i både Vasakvartetten och Stafettvasan.  Coachen Håkon Breistrand ger också sina bästa tips till dig som ska köra ett lopp efter sommaren.

Av: Malin Lilja,