1515
Annons

"Varje kvinna bör ha 100 000 på banken"

Varje kvinna behöver ett eget sparkapital som gör att hon kan bryta upp från dåliga arbetsplatser och dåliga relationer. 100.000 kronor på banken är en frihet som alla borde försöka skaffa sig, skriver Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna.

 

 

Birgitta Ohlsson.
Birgitta Ohlsson.Bild:Claes-Göran Flinck

Sveriges första kvinnliga finansminister, liberalen Anne Wibble, brukade påpeka att det vore önskvärt om fler svenskar hade en årslön sparad på banken. Givetvis känns detta alldeles ouppnåeligt – och det är det också i praktiken – för de allra flesta. Men strunta i summan det är budskapet bakom som är viktigt. Wibble hade nämligen en klar poäng i att strävsamhet måste premieras högre i vårt samhälle. Det ska löna sig att arbeta och studera, men också att spara. En sparad slant ger trygghet och oberoende.

Kvinnors frihet stärks genom att de gör medvetna val kring sin ekonomi. Men dagens västerländska feminism slarvar tyvärr alltför ofta bort berättelsen om den frihet som eget i hoptjänade pengar innebär. Sextio- och sjuttiotalens feministiska kamp hade med rätta ofta ekonomin i fokus. Att avskaffa sambeskattningen, ge kvinnor rätt till heltidsarbete och att skapa en utbyggd barnomsorg för att underlätta kvinnors yrkesarbete var centrala frågor. En feministisk frihetsinsikt som i vår tid behöver kompletteras med att varje kvinna behöver egna dra åt helvete-pengar.

Jag minns den danska serien ”Matador” som visades på SVT på åttiotalet. Den skildrar tiden, då det gamla traditionella samhället med klasstrukturer och skrån tvingades ge vika för den nya och moderna världen. Mannen som symboliserar utvecklingen är seriens huvudperson: textilentreprenören Mads Skjern. Året 1929 anländer han med sin lille son till landsortsstaden Korsbæk på Själland. Där startar han, i konkurrens med stadens societetselit, en egen klädaffär och senare en bank. Det ses inte på med blida ögon av den lokala överklassen. Vid ett tillfälle i serien förklarar han den filosofi som gjort honom framgångsrik: ”Det är viktigt att lära sig spara om man vill tjäna pengar.”

Det handlar om att ha tillräckligt med eget kapital och bygga upp en buffert så att vårt beroende av andra minskar. Människor som uppger att de har 100.000 kronor sparade är mer benägna att säga upp sig och leta efter nytt arbete om de hamnar i en jobbig situation på arbetsplatsen eller om arbetsuppgifterna plötsligt känns tråkiga. Eller än mer allvarligt om du fastnar i en destruktiv relation med en partner som gör dig illa. Pengar på banken innebär då mer trygghet.

För att göra ditt sparande smart behöver du tänka medvetet, vara aktiv och våga ta risker. Eget sparande är lika viktigt som egen lön för kvinnors ekonomiska frihet. Nästan lika många kvinnor (74 procent) som män (77 procent) sparar i fonder, men kvinnorna tar inte lika stora risker. Medan 54 procent av männen är beredda att ta en högre risk för att få bättre avkastning, är endast 37 procent av kvinnorna det. 49 procent av kvinnorna tycker att ett lågt risktagande är viktigast, att jämföra med 33 procent av männen. Denna inställning bland kvinnor kostar, och gör att vi missar viktig tillväxt.

Vi behöver inte vara några Marie Curie för att inse att den utbildning vi väljer påverkar vår framtida livsstil, och att hur mycket våra partners är beredda att dela på föräldraledigheten påverkar vår löneutveckling. Hur länge vi arbetar efter pensionsåldern berör vår livskvalitet på ålderns höst. Hur tidigt vi kommer ut på arbetsmarknaden efter examen syns i pensionskuvertet. Hur många år vi arbetar heltid påverkar vår pension. Hur mycket vi sparar varje månad avgör vår framtida ekonomiska trygghet. Varje kvinna behöver ett eget ekonomiskt rum som bara hon förfogar över. De kan möjliggöra en frihetsdröm, men också vara första steget ut ur ofriheten.

BIRGITTA OHLSSON

Riksdagsledamot för Liberalerna.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?