Annons

"Varje kvinna bör ha 100 000 på banken"

Varje kvinna behöver ett eget sparkapital som gör att hon kan bryta upp från dåliga arbetsplatser och dåliga relationer. 100.000 kronor på banken är en frihet som alla borde försöka skaffa sig, skriver Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna.

 

 

Birgitta Ohlsson.
Birgitta Ohlsson.Bild:Claes-Göran Flinck

Sveriges första kvinnliga finansminister, liberalen Anne Wibble, brukade påpeka att det vore önskvärt om fler svenskar hade en årslön sparad på banken. Givetvis känns detta alldeles ouppnåeligt – och det är det också i praktiken – för de allra flesta. Men strunta i summan det är budskapet bakom som är viktigt. Wibble hade nämligen en klar poäng i att strävsamhet måste premieras högre i vårt samhälle. Det ska löna sig att arbeta och studera, men också att spara. En sparad slant ger trygghet och oberoende.

Kvinnors frihet stärks genom att de gör medvetna val kring sin ekonomi. Men dagens västerländska feminism slarvar tyvärr alltför ofta bort berättelsen om den frihet som eget i hoptjänade pengar innebär. Sextio- och sjuttiotalens feministiska kamp hade med rätta ofta ekonomin i fokus. Att avskaffa sambeskattningen, ge kvinnor rätt till heltidsarbete och att skapa en utbyggd barnomsorg för att underlätta kvinnors yrkesarbete var centrala frågor. En feministisk frihetsinsikt som i vår tid behöver kompletteras med att varje kvinna behöver egna dra åt helvete-pengar.

Jag minns den danska serien ”Matador” som visades på SVT på åttiotalet. Den skildrar tiden, då det gamla traditionella samhället med klasstrukturer och skrån tvingades ge vika för den nya och moderna världen. Mannen som symboliserar utvecklingen är seriens huvudperson: textilentreprenören Mads Skjern. Året 1929 anländer han med sin lille son till landsortsstaden Korsbæk på Själland. Där startar han, i konkurrens med stadens societetselit, en egen klädaffär och senare en bank. Det ses inte på med blida ögon av den lokala överklassen. Vid ett tillfälle i serien förklarar han den filosofi som gjort honom framgångsrik: ”Det är viktigt att lära sig spara om man vill tjäna pengar.”

Det handlar om att ha tillräckligt med eget kapital och bygga upp en buffert så att vårt beroende av andra minskar. Människor som uppger att de har 100.000 kronor sparade är mer benägna att säga upp sig och leta efter nytt arbete om de hamnar i en jobbig situation på arbetsplatsen eller om arbetsuppgifterna plötsligt känns tråkiga. Eller än mer allvarligt om du fastnar i en destruktiv relation med en partner som gör dig illa. Pengar på banken innebär då mer trygghet.

För att göra ditt sparande smart behöver du tänka medvetet, vara aktiv och våga ta risker. Eget sparande är lika viktigt som egen lön för kvinnors ekonomiska frihet. Nästan lika många kvinnor (74 procent) som män (77 procent) sparar i fonder, men kvinnorna tar inte lika stora risker. Medan 54 procent av männen är beredda att ta en högre risk för att få bättre avkastning, är endast 37 procent av kvinnorna det. 49 procent av kvinnorna tycker att ett lågt risktagande är viktigast, att jämföra med 33 procent av männen. Denna inställning bland kvinnor kostar, och gör att vi missar viktig tillväxt.

Vi behöver inte vara några Marie Curie för att inse att den utbildning vi väljer påverkar vår framtida livsstil, och att hur mycket våra partners är beredda att dela på föräldraledigheten påverkar vår löneutveckling. Hur länge vi arbetar efter pensionsåldern berör vår livskvalitet på ålderns höst. Hur tidigt vi kommer ut på arbetsmarknaden efter examen syns i pensionskuvertet. Hur många år vi arbetar heltid påverkar vår pension. Hur mycket vi sparar varje månad avgör vår framtida ekonomiska trygghet. Varje kvinna behöver ett eget ekonomiskt rum som bara hon förfogar över. De kan möjliggöra en frihetsdröm, men också vara första steget ut ur ofriheten.

BIRGITTA OHLSSON

Riksdagsledamot för Liberalerna.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera