ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Vårdföretagarna: Idéburna borde vara mot Reepalu

REPLIK. Det är med viss förvåning jag läser Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamiltons replik på min kritik av Ilmar Reepalus slutbetänkande.

Reepalu-utredningen är ett fiasko enligt min mening, men Ulrika Stuart Hamilton vill inte kasta utredningen i papperskorgen.

Famna är en organisation för idéburna företag (alltså företag som inte kan dela ut av sin vinst till några ägare). Många av dessa företag är också medlemmar i Vårdföretagarna. En orsak att de valt medlemskap hos oss är att vi har bra kollektivavtal som passar olika företagsformer. En annan är att de frågor vi driver stämmer väl överens med vad våra idéburna medlemmar prioriterar.

Det gäller till exempel behovet av bra och transparent kvalitetsuppföljning, förutsägbara villkor för företagen och konkurrensneutrala villkor, så att kvaliteten i den utförda vården eller omsorgen blir avgörande för vem som får uppdraget.

Det gäller också att LOV, valfrihetssystemen i kommuner och landsting, fortsätter att utvecklas. LOV gör det enklare för också mindre företag att verka i vård och omsorg, och dit hör många av de idéburna aktörerna.

Dessa frågor driver vi också sida vid sida med Famna, vilket är en enorm styrka och ett samarbete vi värdesätter mycket högt.

Det finns enskildheter i Reepalu-utredningen som inte är alldeles fel tänkta. Till exempel att ägar- och ledningsprövningen för välfärdens utförare måste bli bättre. Det gäller också att statistiken över utförarna måste förbättras. Detta är ett villkor för att kvaliteten ska kunna jämföras mellan olika utförare.

Men det allt överskuggande problemet med Ilmar Reepalus förslag är att han hävdar att detta måste kombineras med ett vinsttak som enligt experterna skulle slå ut åtta av tio privata utförare. Oavsett kvalitet, och oavsett driftsform – även idéburna verksamheter skulle stryka med.

Det spelar ingen roll hur bra statistikmetoder vi har, om de som statistiken är tänkt att skildra inte längre finns kvar.

 

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna​

 

Läs Ulrika Stuart Hamiltons inlägg här.

Läs Håkan Tenelius första artikel här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Tyck till