Tung M-trio: Regeringens satsning på entreprenörer är otillräcklig

REPLIK. I Di den 19 december presenterade regeringen sitt förslagpå personaloptioner. Förslaget är tyvärr alltför begränsatför att göra skillnad för företag som behöver växa och attrahera spetskompetens.

Ulf Kristersson, Maria Malmer Stenergard och Lars Hjälmered.
Ulf Kristersson, Maria Malmer Stenergard och Lars Hjälmered.

Vi måste ta svenskt entreprenörskap på allvar, och ge svenska bolag konkurrenskraftiga villkor för att växa i Sverige. Därförpresenterade vi redan i höstas vårt förslag till betydligt bättre regler för personaloptioner.

Det utredningsförslag som regeringen tog emot i våras fick genomgående kritik av remissinstanserna för att vara allt för snävt, både för antal anställda och balansomslutning eller nettoomsättning. Vi lyssnade till kritiken och därför är vårt förslag betydligt mer generöst än det som regeringen nu presenterar.

Regeringens förslag är ett exempel på att regeringen säger sig se behovet av fler jobb och växande företag, men i aktiv handling gör motsatsen. Regeringen har redan höjt skatterna med 40 miljarder kronor. Med ambitioner om kilometerskatt, höjd entreprenörsskatt, flygskatt och skatt på bank och försäkring riskerar summan att växa till 60 miljarder kronor. Det vore dåligt för Sverige.

Sverige har länge varit en av de mest konkurrenskraftiga ekonomierna i världen. Men ökad konkurrens i omvärlden och försämrade förutsättningar på hemmaplan gör oss mycket mer sårbara. En förklaring är att andra länder blivit bättre på att konkurrera. En annan förklaring är att det blir svårare och mindre fördelaktigt att driva företag i Sverige.

Vi har lyssnat på många företagare och delar deras oro. Höga inkomstskatter och svårigheter att locka hit rätt kompetens omöjliggör många nödvändiga rekryteringar. Regeringens skattehöjningar på jobb och företagande har inte bara negativa effekter här och nu, utan även på längre sikt när mångaöverväger att flytta produktion och verksamhet utomlands. Vi tar den oron på allvar.

Redan i vår budget i höstas satsade vi 600 miljoner kronor för att förbättra för svenska tillväxtföretag att attrahera rätt personal genom att erbjuda personaloptioner. Det är tre gånger så mycket som regeringen, som begränsar sin satsning till 210 miljoner kronor. Vårt förslag tar avstamp i att svenskaentreprenörer konkurrerar på en global marknad från första dagen, och vi har därför utgått från Storbritanniens motsvarande regler:

1. Regeringen föreslår en begränsning på 50 anställda. Det är alltför snävt. Startups växer mycket snabbare i dag, men de har trots det stort behov av att kunna attrahera de bästa. Vi föreslår därför en betydligt mer generös begränsning på 250 anställda.

2. Även taket på 80 miljoner kronor för nettoomsättning eller balansomslutning är alltför begränsat. Vi föreslår 350 miljoner kronor.

3. Regeringens förslag riktar sig enbart till företag som är yngre än tio år. Efter att ha lyssnat till företagen har vi insett att en sådan gräns skulle utgöra ett alltför stort hinder. Vi sätter därför ingen bortre tidsgräns.

Samtidigt är vi ödmjuka inför att fler steg kan behöva tas och att det krävs en rad andra reformer: En fungerande bostadsmarknad och större satsningar på forskning. Det arbetet kommer att ha högsta prioritet när vi nu utvecklar Moderaternas politik för starkare konkurrenskraft.

De som bygger företag ska vilja flytta hit, inte härifrån. Ökad tillväxt kräver ett klimat som gör att idéer, forskning, innovation och investeringar stimuleras. Att värna villkoren för entreprenörer som väljer att starta, driva och utveckla företag är dessutom själva förutsättningen för en stark och trygg välfärd i Sverige. Förstår man inte det första kommer man förlora det andra.

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M)
Maria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson (M)
Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M)

Läs regeringens debattartikel här.

Läs kritik från börsnoterade Sectras vd här.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?