1515

Tobias Wikström: Utvisningar av experter bådar illa inför brexit

LEDARE. Utvisningarna av utomeuropeiska experter fortsätter. Mindre fel i anställningsvillkoren leder oundvikligen till avslag på fortsatt uppehållstillstånd för arbete

Bild:TT

Svenska Dagbladet har nyligen rapporterat om en ingenjör som ska utvisas för att han i sin svenska anställning haft uppdrag utomlands. En annan person, en it-expert med fru och barn i Sverige, hotas av utvisning för att han har tagit ut för lite semester.

Problemet är lagen, inte Migrationsverket. Migrationsdomstolen har prövat flera fall och har godkänt, om än oenigt, utvisningsbesluten. Efter sommaren väntas Migrationsöverdomstolen fatta beslut i ett ärende som har fått prövningstillstånd.

Politikerna har möjlighet att ändra lagen, men i stort sett inget händer.

I höstas gick samtliga åtta partier samman i ett utskottsinitiativ och krävde en snabbutredning om reglerna så att arbetskraftsinvandrare inte ska nekas förlängning för att seriösa arbetsgivare har gjort mindre misstag. Men regeringen reagerade inte.

Sedan kom ett tillkännagivande från riksdagen (en majoritet bestående av alliansen och SD) om att reglerna måste förbättras, så att Migrationsverket kan göra en helhetsbedömning i stället för att slå ned på enskilda misstag från arbetsgivare.

Dagen före midsommarafton, sju månader efter det enhälliga utskottsinitiativet, kom regeringen med tre och en halv sida utredningsdirektiv. Utredaren ska vara färdig vid årsskiftet. Sedan blir det remissrunda och beredning.

Det är bråttom, inte bara för att ett antal experter hotas av utvisning. Det är också viktigt att rimligare regler finns på plats när brexit är ett faktum. Då kan läget bli att britter på alla sätt betraktas som tredjelandsmedborgare. Då blir det ytterligare ett stort antal arbetskraftsinvandrare som får problem med de huvudlösa svenska reglerna.

Utvisningarna av dessa experter skämmer ut Sverige. Först ger myndigheterna uppehållstillstånd. Sedan slängs de som beviljats ut för bagateller.

Det finns en förklaring till att regeringen är så ovillig. LO trycker på för att begränsa möjligheterna till arbetskraftsinvandring med hänvisning till missbruk av reglerna och oro för lönedumpning.

Men det är inte facket som stiftar lagar i Sverige. Det är riksdagsmajoriteten som gör det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?