1515
Annons

Tobias Wikström: Underskatta inte kraften i ordet vitbok

LEDARE. Sverigedemokraterna lanserade i veckan idén om en vitbok om partiets historia. Tanken är förmodligen att utomstående akademiker ska gå igenom partiets problematiska historia i ett försök till självrannsakan.

Sverigedemokraterna lanserade i veckan idén om en vitbok om partiets historia. Tanken är förmodligen att utomstående akademiker ska gå igenom partiets problematiska historia i ett försök till självrannsakan.
Sverigedemokraterna lanserade i veckan idén om en vitbok om partiets historia. Tanken är förmodligen att utomstående akademiker ska gå igenom partiets problematiska historia i ett försök till självrannsakan.Bild:Jesper Frisk

Två saker kan slås fast:

* Innehållet i ett sådant dokument kommer kanske inte att hjälpa partiet.
* Ordet ”vitbok” kan däremot göra det.

Det finns ett känt exempel på vitbok i svensk politisk historia. Det var när Vänsterpartiet i början av 1990-talet lät ta fram en sådan, författad av experter i partiets närhet. Den kom ut i en utökad ny version 1996, men var kontroversiell i partiet. Insikten om att vitboken inte hade förändrat något i partileden kom på kongressen i Växjö 2000 då Gudrun Schyman höll ett uppmärksammat tal mot kommunismen – det mottogs inte väl av ombuden.

Men V hade fått 12 procent i valet 1998, om inte annat ett tecken på att partiet utåt sett hade städat bort kommunismen.

Det går inte att göra politiska eller historiska paralleller mellan V och SD som partier, olikheterna är för stora, inte minst ideologiskt, och problemen i historien skiljer sig åt i allvarlighetsgrad. Men beträffande V:s vitbok är det intressant att flera av de granskade händelserna inte låg särskilt långt tillbaka när vitboken publicerades. En av rapportförfattarna, Sven-Eric Liedman, skrev i ett eget yttrande att partiet inte bara borde ta itu med sina otillbörliga internationella kontakter genom åren utan vara kompromisslös och göra upp med ” integrerade moment i den egna föreställningsvärlden”.

Innehållet hade alltså liten betydelse, och så kommer det nog att bli i SD:s fall också, om vitboken kommer till stånd. Den kommer att bli hårt kritiserad, liksom var fallet med Jimmie Åkessons påbud om ”nolltolerans mot rasism”, som anklagas för att ha tillämpats selektivt.

Man kan sannerligen undra om SD-ledningen vill att precis alla lik i garderoben (vilket var titeln på V-vitboken) ska komma fram. Men alla borde enas om en förhoppning att partiet verkligen vill göra upp med sin historia; det vore bra för Sverige.

Men orden har betydelse och både ”nolltoleransen” och ”vitboken” kan sätta sig i det politiska medvetandet. Sverigedemokraterna kommer att ha tagit ytterligare ett steg mot normalisering, och de partier som inte ser vad det är som händer med SD kommer att ha svårt att klara valrörelsen 2018.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?