1515

Tobias Wikström: Tänk tanken på återinförd fastighetsskatt

LEDARE. Återinför fastighetsskatten. Det är budskapet i Di från Nordeas chefsekonom Annika Winsth, riksbankschefen Stefan Ingves och tidigare finansministern Anders Borg (som var med och avskaffade den). Naturligtvis har de rätt. Men naturligtvis kommer det inte att hända.

Demonstration mot fastighetsskatten 2002.
Demonstration mot fastighetsskatten 2002.Bild:Ola Torkelsson

Det finns nog ingen skatt som har varit så avskydd som fastighetsskatten. Motståndet blev till en folkrörelse med årliga demonstrationer med tusentals deltagare.

Tidigare S-regeringar lät skatten skena i väg. De begränsningar som infördes, som att ingen ska betala mer än 4 procent av sin inkomst, var senkomna och otillräckliga. Att marknadsvärdet slog igenom så starkt på taxeringen ledde till stor publicitet om människor som inte hade råd att bo kvar i sitt hus när priserna steg i bostadsområdet.

Den generella uppfattningen var dessutom att det är fel att ta ut skatt på något som inte genererar en inkomst.

Under Almedalsveckan 2006 enades alliansen om hur fastighetsskatten skulle avskaffas. Det var en seger för KD, som var mest profilerat i frågan. Göran Persson har för sin del sagt att det var på grund av detta vallöfte som S förlorade riksdagsvalet den hösten.

Fastighetsskatten växlades mot höjd reavinstskatt, en procentuell avgift på uppskjutna vinster och en ny ”kommunal fastighetsavgift” med ett tak som nu ligger på 7.400 kronor.

Alliansens reform gjorde det billigare att bo kvar och dyrare att flytta – inte precis vad som behövdes för att få bostadsmarknaden att fungera. Ståhejet i samband med avskaffandet har dessutom gjort det omöjligt att återinföra fastighetsskatten eller höja taket för dagens fastighetsavgift.

Det är synd eftersom det finns goda argument för en fastighetsskatt. Fastigheter är en bokstavligen stabil skattebas. Den går inte att smita ifrån och inte att planera bort. Därmed skulle man kunna kalla den rättvis. Andra skattebaser är instabila, som arbete (människor arbetar mindre om skatten är hög och det finns en svart arbetsmarknad). ”Orättvisa” skatter har tagits bort, som arvsskatt och förmögenhetsskatt. Dessa är lätta att planera bort och gynnar därmed den som har resurser att göra det.

Felet med fastighetsskatten var att den beräknades på marknadsvärdet och därmed blev omöjlig att förutse. Och den dåvarande regeringen var alltför oförstående till det folkliga missnöjet.

Tyvärr ledde det till att ett politiskt ord blev tabubelagt för årtionden framåt – fastighetsskatt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?