ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Tobias Wikström: Svagt stöd för progressiv beskattning

  • Daniel Suhonen och Per Sundgren. Foto: Vilhelm Stokstad och Bertil Ericson

LEDARE. Sex av tio anser att den som har hög inkomst ska betala procentuellt mer i skatt än den som har låg inkomst. Resultatet kommer från en undersökning som det fackliga idéinstitutet Katalys och stiftelsen Jämlikhetsfonden har genomfört.

Är sex av tio mycket eller lite? Rapportförfattarna tycks anse att det är ett starkt stöd för progressiv inkomstbeskattning.

Många av fynden i undersökningen, genomförd av Novus, är intressanta och säkert förväntade. De tillfrågade anser, i mediantal, att en chef för ett stort privat företag inte ska tjäna mer än tre gånger så mycket som en arbetare.

Fyra av fem tillfrågade anser att det är mycket viktigt eller ganska viktigt att regeringen försöker minska de ekonomiska klyftorna.

Med den här undersökningen, precis som alla andra, kan man fundera på i vilken utsträckning svaren påverkas av hur frågorna har ställts. Men det intressanta här är något annat. Per Sundgren och Daniel Suhonen, som presenterade rapporten i DN på fredagen, talade om ett ”massivt stöd” för en politik för ökad jämlikhet.

Men det fanns bara en fråga om ett konkret politiskt medel för ekonomisk utjämning, och den gällde progressiv beskattning. Och där är det alltså sex av tio som anser att det nästan sekelgamla system som vi har i Sverige är bra.

Det är ett förvånande svagt stöd, särskilt med tanke på att det inte finns ett enda riksdagsparti som driver platt skatt. Och när dåvarande finansminister Anders Borg (M) för några år sedan fick frågan om att avskaffa den statliga skatten (alltså göra skatten nästan platt) sa han bara ett ord: ”Surrealistiskt.”

Frågan är politiskt stendöd och inte särskilt omdiskuterad. Ändå anser fyra av tio att det är fel att man ska betala en högre procentsats om man tjänar mer.

Platt skatt är en svår fråga att ta upp i det politiska samtalet. Om man inför en sådan princip på ett bräde blir det ju en kraftig skattesänkning för högavlönade, vilket torde vara svårsmält i debatten.

Men de partier, exempelvis i alliansen, som inte vill ta den stora striden om progressivitet i skatteskalan, eller som nöjer sig med att blygt tala om höjd brytpunkt eller slopad värnskatt, bör tänka om. Väljarna klarar att diskutera principer i skattesystemet, om politikerna vågar.

Tyck till