ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Sluta låtsas att skatt är en fråga om moral

  • ATLANTKUST. Så här ser det ut i Cascais i Portugal på sensommaren. Det är låg skatt för svenska pensionärer som flyttar hit. Och dessa pensionärer ska slippa moralkakor från regeringen. Foto: Francisco Seco

LEDARE. I onsdags handlade SVT:s ”Uppdrag granskning” om utlandssvenskars skatter. Tv-teamet hade följt med på en bussresa organiserad av fastighetsmäklare som vill förmedla bostäder till svenska pensionärer.

Resenärerna intervjuades i enlighet med sedvanlig Uppdrag granskning-formel:
Varför vill du flytta till Portugal? Svar: Jag vill ha sol och värme.
Men är det inte intressant med den låga skatten? Förläget svar: Jo.

Det är onekligen en speciell omständighet som gör utlandsboende i Portugal intressant för vissa pensionärer. Helt i enlighet med dubbelbeskattningsavtalet med Sverige betalas varken svensk eller portugisisk skatt på tjänstepension från privata arbetsgivare. (På statlig pension och på pension från offentliga arbetsgivare tar Sverige ut särskild inkomstskatt med 20 procent.)

Portugal gör detta medvetet. Landet nöjer sig med den fastighetsskatt och skatt på kapitalinkomster och moms som utländska pensionärer betalar.

I programmet sa finansminister Magdalena Andersson att hon ska ta upp frågan med Portugal men slog fast:
”Om man, både som privatperson eller som företag, gör olika saker enbart i syfte att undvika skatt, då tycker jag man ska tänka igenom en gång till, därför att det är ju skatten som betalar allt det vi är så stolta över i Sverige med barnomsorg, sjukvården, skolan, äldreomsorgen och allting annat.”

Fundera på vad Magdalena Anderssons synsätt står för.

Om ledstjärnan för våra skattebetalningar verkligen skulle vara just moral – vad skulle det leda till? Är den som betalar hög marginalskatt på en övertidstimme mer moralisk än den som låter bli att arbeta den timmen av skatteskäl? Är den som är duktig på att samla kvitton för att minska reavinsten vid en husförsäljning mindre moralisk än den som inte gjort det?

Eller bidrar den som köper en Wallanderbok med låg moms mindre till sjukvården än den som ser deckaren på bio till full moms?

Och hur moralisk är den som flyttar till en annan kommun med lägre skatt – spannet mellan dyraste kommunen och den billigaste är mer än 6 procentenheter.

Det här kan låta som banala exempel i ljuset av att Uppdrag granskning handlade om människor som bosätter sig i ett annat land, kanske enbart för att få sänkt skatt på sin pension. Men det är i grunden samma sak, och skattedebatten bör få en ny prägel:

* Skattebetalningar ska inte ses som ett moraliskt ställningstagande från en enskild person. Skattenivåer skiljer sig mellan olika sorts ekonomisk aktivitet. Och mellan olika länder. Människor och företag anpassar sitt beteende efter hur skatterna är utformade.

* När man kan välja skatteregim brukar man kalla det rörlig skattebas. Beskattas kapital för hårt på ett ställe så flyttar det. Beskattas en människa för högt i ett land kan det leda till att man flyttar. Därför bör skattesystemet viktas om i riktning mot fasta skattebaser – skatt på konsumtion och på fastigheter. En sådan utveckling borde politikerna gilla eftersom den är ”rättvis” – den gynnar inte den som har resurser att skatteplanera.

* Om politikerna anser att en omständighet i skattesystemet är felaktig är det de som måste ordna upp det. Sveriges finansminister ska inte moralisera över den som anpassar sig till skattesystemet precis som det är utformat, särskilt när det inte ens handlar om ett ”kryphål” utan helt öppet utannonserade skattenivåer som i fallet Portugal.

* Ett övergripande mål måste vara att inte ha skatter som skadar ekonomins funktionssätt. Därför var det bra att Magdalena Andersson i programmet markerade att Sverige står fast vid att skatt på förmögenhet, arv och gåvor inte ska återinföras.

Uppdrag Granskning gjorde ett nummer av att även Sverige deltar i skattekonkurrensen. Ett exempel var expertskatten, som ger utlänningar som rekryteras till toppjobb lägre skatt. Det var ett dåligt exempel. Expertskatten är inte någon kapplöpning mot botten utan en nödvändig ventil i landet med världens högsta marginalskatt.

Av samma skäl ger skattekonsulterna rådet att företagare med stora latenta värden i sitt bolag kan flytta just till Portugal. Agerar man rätt blir det i så fall ingen skatt på en bolagsförsäljning. I Sverige beskattas en bolagsförsäljning vid vissa vinstnivåer med 60 procents inkomstskatt.

Är noll procent rätt skattesats – troligen inte. Är 60 procent rätt – definitivt inte.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer