ANNONS:
Till Di.se

Tobias Wikström: Sabotera inte klimatet för entreprenörskap

  • KONKURRENSKRAFT PÅ SPEL. Om regeringen vill att svenska företag ska växa måste skatterna förändras. Och synen på företagande måste förbättras. På bilden finansminister Magdalena Andersson och Mikael Damberg på Investors 100-årsjubileum i helgen. Foto: Henrik Montgomery

LEDARE. På måndagen fick näringsminister Mikael Damberg en 687 sidor tjock utredning om hur Sverige ska få ett bättre klimat för entreprenörer. Men han kan inte ta alltför lång tid på sig att läsa den, för det är bråttom att förbättra situationen för företagare om Sverige ska upprätthålla och förbättra sin konkurrenskraft.

Utredningen har letts av Pontus Braunerhjelm, ekonomiprofessor på KTH. Han har gjort ett imponerande arbete. Och tyvärr är det inte en okontroversiell uppgift han har gett sig in på. Om inte annat är utredningens förhistoria ett bevis på detta.

Alliansregeringen hade åtta år på sig att förbättra regelverket för företagande. Först efter sju och ett halvt år tillsattes en utredning om saken. Pontus Braunerhjelm utsågs att leda arbetet. Men statsminister Stefan Löfven skyndade sig att lägga ned utredningen efter maktskiftet. I stället tillsatte han en ny utredning och till utredare utsågs – Pontus Braunerhjelm.

Skillnaden var att i den nedlagda utredningen hade han tillåtelse att komma med förslag på ändrade skatter. I Stefan Löfvens nya utredning får han inte tala om vilka skatter som behöver ändras.

Därmed var politiken tillbaka i sitt normalläge. Svenska regeringar brukar inte gilla att få skatteförslag från ”fel håll”. Skatteförändringar ska bara bestämmas av de styrande politikerna helst utan inblandning från vare sig professorer, finanspolitiska råd eller andra myndigheter. Och skattesänkningar för högavlönade och företagare är känsliga ur fördelningsperspektiv. Varken höger- eller vänsterpolitiker tycks vilja ta tag i frågan.

Någon måste bryta den förbannelsen. Sverige behöver en rad skatteförändringar, särskilt när det gäller bostäder, företagande och marginaleffekter.

I skattepolitiken går nu utvecklingen åt fel håll. Marginalskatterna har höjts till över 60 procent. Rut och rot har begränsats. Den sparkade framtidsministern Kristina Perssons nästan helt okända utredning om ”framtidens arbetsliv”, där kloka skatteförändringar föreslogs, har inte plockats upp av någon annan minister. Utredningen om personaloptioner kom med ett synnerligen otillräckligt förslag. Och inom kort kommer ett utredningsförslag som väntas innebära en försämring av de så kallade 3:12-reglerna, som påverkar de flesta entreprenörer.

Pontus Braunerhjelm vågar, trots förbudet i direktivet, göra ett konstaterande om skatterna i måndagens betänkande:

”Sämre förutsättningar än i våra konkurrentländer när det gäller totalt skattetryck, inkomstskatter, skattesatser på kapitalinkomster, utdelningar, optionsvinster och forskning och innovation riskerar på sikt att urholka konkurrens- och attraktionskraften i Sverige.”

Det går inte att komma på någon regelfråga som är viktigare för företagandets villkor än just skatterna. Däremot finns förstås andra centrala faktorer för svensk konkurrenskraft som är mindre kontroversiella att diskutera, som utbildningens kvalitet.

I utredningen finns flera förslag som ska minska risken för företagande. Flera intressanta förändringar av reglerna som handlar om att få ”en andra chans” finns med i betänkandet. Ändrade regler för företagsrekonstruktion, minskad makt för kreditupplysningsföretagen och klok kritik mot företrädaransvaret – som gör att styrelseledamöter och företagsledare kan bli personligt betalningsansvariga vid en konkurs.

Mikael Dambergs kommentarer till utredningen var välvilliga. Och även om det vore bra om förslagen genomfördes skulle näringsministerns viktigaste insats vara om han kunde ge debatten ett annat fokus.

Han borde säga att om Sverige ska ha framgångsrika företag måste det löna sig att ta risk. Att om Sverige ska vinna i konkurrenskraft måste skatterna sänkas. Att om företagen ska kunna växa måste medarbetarna kunna äga en del av företaget utan att straffbeskattas.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies