Tobias Wikström: Sabotera inte klimatet för entreprenörskap

LEDARE. På måndagen fick näringsminister Mikael Damberg en 687 sidor tjock utredning om hur Sverige ska få ett bättre klimat för entreprenörer. Men han kan inte ta alltför lång tid på sig att läsa den, för det är bråttom att förbättra situationen för företagare om Sverige ska upprätthålla och förbättra sin konkurrenskraft.

KONKURRENSKRAFT PÅ SPEL. Om regeringen vill att svenska företag ska växa måste skatterna förändras. Och synen på företagande måste förbättras. På bilden finansminister Magdalena Andersson och Mikael Damberg på Investors 100-årsjubileum i helgen.
KONKURRENSKRAFT PÅ SPEL. Om regeringen vill att svenska företag ska växa måste skatterna förändras. Och synen på företagande måste förbättras. På bilden finansminister Magdalena Andersson och Mikael Damberg på Investors 100-årsjubileum i helgen.Bild:Henrik Montgomery

Utredningen har letts av Pontus Braunerhjelm, ekonomiprofessor på KTH. Han har gjort ett imponerande arbete. Och tyvärr är det inte en okontroversiell uppgift han har gett sig in på. Om inte annat är utredningens förhistoria ett bevis på detta.

Alliansregeringen hade åtta år på sig att förbättra regelverket för företagande. Först efter sju och ett halvt år tillsattes en utredning om saken. Pontus Braunerhjelm utsågs att leda arbetet. Men statsminister Stefan Löfven skyndade sig att lägga ned utredningen efter maktskiftet. I stället tillsatte han en ny utredning och till utredare utsågs – Pontus Braunerhjelm.

Skillnaden var att i den nedlagda utredningen hade han tillåtelse att komma med förslag på ändrade skatter. I Stefan Löfvens nya utredning får han inte tala om vilka skatter som behöver ändras.

Därmed var politiken tillbaka i sitt normalläge. Svenska regeringar brukar inte gilla att få skatteförslag från ”fel håll”. Skatteförändringar ska bara bestämmas av de styrande politikerna helst utan inblandning från vare sig professorer, finanspolitiska råd eller andra myndigheter. Och skattesänkningar för högavlönade och företagare är känsliga ur fördelningsperspektiv. Varken höger- eller vänsterpolitiker tycks vilja ta tag i frågan.

Någon måste bryta den förbannelsen. Sverige behöver en rad skatteförändringar, särskilt när det gäller bostäder, företagande och marginaleffekter.

I skattepolitiken går nu utvecklingen åt fel håll. Marginalskatterna har höjts till över 60 procent. Rut och rot har begränsats. Den sparkade framtidsministern Kristina Perssons nästan helt okända utredning om ”framtidens arbetsliv”, där kloka skatteförändringar föreslogs, har inte plockats upp av någon annan minister. Utredningen om personaloptioner kom med ett synnerligen otillräckligt förslag. Och inom kort kommer ett utredningsförslag som väntas innebära en försämring av de så kallade 3:12-reglerna, som påverkar de flesta entreprenörer.

Pontus Braunerhjelm vågar, trots förbudet i direktivet, göra ett konstaterande om skatterna i måndagens betänkande:

”Sämre förutsättningar än i våra konkurrentländer när det gäller totalt skattetryck, inkomstskatter, skattesatser på kapitalinkomster, utdelningar, optionsvinster och forskning och innovation riskerar på sikt att urholka konkurrens- och attraktionskraften i Sverige.”

Det går inte att komma på någon regelfråga som är viktigare för företagandets villkor än just skatterna. Däremot finns förstås andra centrala faktorer för svensk konkurrenskraft som är mindre kontroversiella att diskutera, som utbildningens kvalitet.

I utredningen finns flera förslag som ska minska risken för företagande. Flera intressanta förändringar av reglerna som handlar om att få ”en andra chans” finns med i betänkandet. Ändrade regler för företagsrekonstruktion, minskad makt för kreditupplysningsföretagen och klok kritik mot företrädaransvaret – som gör att styrelseledamöter och företagsledare kan bli personligt betalningsansvariga vid en konkurs.

Mikael Dambergs kommentarer till utredningen var välvilliga. Och även om det vore bra om förslagen genomfördes skulle näringsministerns viktigaste insats vara om han kunde ge debatten ett annat fokus.

Han borde säga att om Sverige ska ha framgångsrika företag måste det löna sig att ta risk. Att om Sverige ska vinna i konkurrenskraft måste skatterna sänkas. Att om företagen ska kunna växa måste medarbetarna kunna äga en del av företaget utan att straffbeskattas.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EcoDataCenterAnnons

Världens grönaste AI produceras i Falun

Utvecklingen av AI ökar, vilket kan ha effekt på företagens klimatavtryck, både genom att användandet av AI förbrukar stora mängder el och genom produktion i datacenter som inte når upp till dagens standard för hållbarhet.

Idag är fortfarande mer än 60% av världens elproduktion fossilbaserad och utgör därmed en negativt bidragande orsak till klimatutvecklingen. Dagens digitala samhälle är en storförbrukare av el och konsumtionen ökar i snabb takt. Samtidigt utgör datacenters ett av fundamenten i det moderna samhället, och utan datacenters stannar vårt samhälle. Nu kliver samhället in i nästa fas, där AI används för att öka effektivitet och konkurrenskraft, där robotiseringen utgör en allt större del av vår vardag. Utvecklingen av AI kräver enorma mängder med el och därför är det allt viktigare för företagen att ta medvetna beslut kring vilken produktionsmiljö deras AI ska utvecklas i.

EcoDataCenter har på kort tid tagit en stark position inom hållbarhet genom att erbjuda ett unikt ekosystem för energiåtervinning som totalt sett gör datadriften klimatpositiv. EcoDataCenter har rönt stor internationell uppmärksamhet och är samtidigt med och driver fram en ny branschstandard för den nya generationens datacenter.

I takt med att hållbarhet blir viktigare för de flesta företag blir valet av produktionsplats för data ett allt viktigare beslut. Genom att placera sin utrustning i ett hållbart datacenter ges möjligheten att erbjuda tjänster med en högre hållbarhetsprofil än konkurrenterna, något som exempelvis företaget Green AI gjort i sin satsning att etablera världens grönaste AI.

Greenai.cloud är en svensk utveckling, med bakgrund inom utveckling av IT-plattformar, och som nu erbjuder världens grönaste AI. Därmed är Greenai.cloud först med att kunna erbjuda en verifierat grön tjänst inom ett område som annars är förknippat med stor miljöpåverkan. Efterfrågan av kapacitet för AI är hög och kommer fortsätta öka starkt under de kommande åren. Kundernas ökade medvetenhet om den negativa miljöpåverkan som många datacenters har, ger stora möjligheter för Greenai.cloud’s hållbara lösning, och diskussioner pågår redan med ett antal svenska och internationella företag. 

Om EcoDataCenter

EcoDataCenter är världens första klimatpositiva datacenter. Med svensk innovativ design och världsledande teknik bygger och driver vi storskaliga datacenter med hållbarhet, säkerhet och prestanda i världsklass samt en mycket konkurrenskraftig Total Cost of Ownership. Vi har siktet inställt på att bli Nordens främsta datacenterleverantör och vår ambition är att göra våra kunders IT-drift både säkrare och mer hållbara än någonsin. Huvudägare är Areim. 

Läs mer om EcoDataCenter här

 

Mer från EcoDataCenter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EcoDataCenter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?