Tobias Wikström: Rätt sänka skatten för pensionärerna

LEDARE. Regeringen sänker skatten för dem med lägst pension. Det är en rimlig prioritering.

Stefan Löfven presenterade sänkningen på PRO i Jakobsberg.
Stefan Löfven presenterade sänkningen på PRO i Jakobsberg.Bild:Christine Olsson

Det har varit en hel del debatt om pensionssystemet på sistone. Men ingrepp i pensionssystemet är inte lämpliga, det skulle ofelbart sluta med att de arbetande får betala mer – eftersom det är dagens arbetande som betalar för dagens pensionärer.

Därför är det skattevägen man bör gå. Det finns inget självändamål i att pensionärer ska betala mer i skatt. Däremot finns det en poäng i att skattesystemet utformas för att personer i arbetsför ålder ska tjäna mer på att arbeta. Ju fler som arbetar, desto större chans är det att pensionen blir bra.

Den höjning som regeringen berättade om på torsdagen uppgår till 2,1 miljarder kronor och jämnar ut skatteskillnaden mellan arbetande och ålderspensionärer upp till en pensionsnivå på 14.000 kronor.

På torsdagens pressträff låtsades statsminister Stefan Löfven inte om att även alliansregeringarna sänkte skatten för pensionärer. Det skedde med 16 miljarder kronor vid fem tillfällen.

Det är naturligtvis surt för allianspartierna som ständigt baktalats av Socialdemokratin för att de skulle ha infört en ”pensionärsskatt”. Men ingen pensionär har fått höjd skatt. Ingen har fått mindre pengar i pensionskuvertet heller eftersom skattesänkningar har kompenserat de år då pensionen har sänkts av den automatiska ”bromsen”.

Ändå är det värt att hylla att även socialdemokraterna anser sig kunna vinna röster på just sänkta skatter. Annars brukar höjda skatter (på företagare och personer nära brytpunkten) betraktas som Socialdemokraternas politik.

Jobbskatteavdraget har varit en succé och det var rätt att införa det – det har gett kraftigt höjda reallöner för låg- och medelinkomsttagare. Samtidigt åtgärdade man de tröskeleffekter som gjorde att det inte alltid lönade sig att gå från bidrag till arbete. Det förstärkta jobbskatteavdraget för pensionärer gör dessutom att det är förmånligt att jobba längre. Här har regeringen gjort en försämring genom att höja arbetsgivaravgiften för äldre.

Men just i dag får vi glädjas åt att även S vill vinna röster genom skattesänkningar. Mer av det, tack.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?