1515

Tobias Wikström: Öppna hemmen för fulla rutavdrag

LEDARE. Låt allt arbete som utförs i bostaden ge rätt till rutavdrag. Förslaget presenterades på Di Debatt i förra veckan av Almega och pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

VIDGA BEGREPPEN. Sluta granska exakt vad rutföretagen gör i bostäderna. Om kunden vill köpa tv-sällskap bör det vara avdragsgillt. Skattepengarna kommer in ändå.
VIDGA BEGREPPEN. Sluta granska exakt vad rutföretagen gör i bostäderna. Om kunden vill köpa tv-sällskap bör det vara avdragsgillt. Skattepengarna kommer in ändå.Bild:Jessica Gow

Det är ett självklart förslag, ändå radikalt. Inte för att det är kontroversiellt utan för att det kan få så stor betydelse för integrationen.

I dagens läge finns det restriktioner för rutavdraget. Taket har sänkts till 25.000 kronor per år, utom för pensionärer. Vissa inskränkningar har gjorts, samtidigt har helt andra utvidgningar införts som ett resultat av migrationsöverenskommelsen 2015.

Rutavdraget bör släppas fritt. Det finns flera skäl till det.
* Avdraget gäller normalt sett situationer där en privatperson köper tjänster som annars inte hade utförts alls, eller hade utförts svart eller utförts av personen själv. Därmed blir det inte något skattebortfall att tala om, eftersom utförarens moms, inkomstskatt och arbetsgivaravgifter är i nivå med avdragets värde.
* Det väsentliga är inte vad för sorts tjänster som utförs, så länge som det något sånär avgränsas till sådant som annars inte skulle ha köpts vitt. Att säga att barnpassning är avdragsgillt men inte läxhjälp är märkligt. Att matlagning till barn ingår, men inte till vuxna, är svårförklarligt. Att allt möjligt trädgårdsarbete numera ingår i rutavdraget samtidigt som det finns ett uttryckligt stopp för att använda rut till poolrengöring är ett uttryck för moralism.
* Taket för rutavdraget kan höjas eller eventuellt slopas. Ingen kan ändå få mer avdrag än man betalar skatt. Idén bakom rutavdraget är inte att det är en subvention till en viss typ av köpare, utan att det är ett sätt att skapa efterfrågan. Rutavdraget är alltså till för att skapa nya jobb.

Om två veckor har det gått prick tio år sedan rutavdraget först infördes. Det har skapat nya jobb. Det har bidragit till att göra köp av städtjänster till den egna bostaden mindre tabubelagt. Det har gjort det mindre socialt accepterat att betala svart för sådana tjänster.

Men det är nu som rutavdraget kan ha avgörande betydelse för integrationen.

En stor mängd nyanlända kommer inom de närmaste åren att få uppehållstillstånd. Många av dem behöver utbildas, men politikerna inser att en hel del behöver ut på arbetsmarknaden direkt. Det har blivit vedertaget att tala om ”enkla jobb”, men ingen tycks veta hur man ska gå till väga för att åstadkomma detta utan snedvridande effekter.

Tusentals statliga och kommunala tjänstemän har till uppgift att hjälpa människor att komma in på arbetsmarknaden. Och det kommer i huvudsak att misslyckas. Antingen de nyanlända hamnar i en projektverksamhet eller i praktik ute på riktiga företag är vägen lång till ett helt eget jobb. Idén att byråkrater ska para ihop arbetssökande och arbetsgivare med varandra är tungrodd.

Det som i praktiken är Sveriges nya arbetsförmedling ligger i Västervik. På Skattekontoret där administreras rut- och rotavdragen för hela landet. Ett mindre antal handläggare kontrollerar underlagen och ser till att skattebördan flyttas från köparen till säljaren. Sina kunder får tjänsteföretagen hitta på egen hand.

De flesta tjänster som utförs i bostaden är enkla till sin karaktär. Almega och SPF Seniorerna listade i sitt Di-inlägg en rad tjänster som borde omfattas av rutavdraget och som det finns efterfrågan på. Det handlar om allt ifrån mer specialiserade uppgifter, som fotvård, till okvalificerade som bara kräver normalt ordningssinne och medmänsklighet, som att vara sällskap åt äldre.

Det var finansminister Magdalena Anderssons regering som begränsade avdragets nivå (och oppositionen som tvingade regeringen att utvidga dess användningsområde). Samtidigt har hon flera gånger uttryckt sympati för rutavdragets konstruktion.

Det är därför troligt att det är Vänsterpartiet och vänstersocialdemokrater som har tvingat regeringen till den snåla politiken när det gäller rut- och rotavdrag. Denna restriktivitet planerade S för redan före valet.

Sedan dess har något grundläggande hänt på svensk arbetsmarknad – en flyktingvåg har förändrat förutsättningarna och rutjobben behövs mer än någonsin.

Att en regering i detta läge inte använder sig av möjligheten att utvidga rutavdraget och få fram tiotusentals nya jobb går inte att försvara.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?