1515

Tobias Wikström: Nu har han chansen att stödja företagen

LEDARE. Det kokar bland Sveriges företagare. Utredningsförslaget om skärpta 3:12-regler har gett starka reaktioner.

NYCKELSPELARE. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) var under förra mandatperioden emot skärpningar av entreprenörsskatten. Han skulle också kunna bli den som stoppar det nya förslaget.
NYCKELSPELARE. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) var under förra mandatperioden emot skärpningar av entreprenörsskatten. Han skulle också kunna bli den som stoppar det nya förslaget.Bild:Pontus Lundahl

Det är inte konstigt – förslagets utgångspunkt är att företagare betalar för lite skatt, något som näringslivet knappast känner igen sig i. Dessutom har finansminister Magdalena Andersson (S) gjort uttalanden som kan tolkas som att hon anser att merparten av företagarna får offra sig för att stoppa några få från att ”missbruka” reglerna.

I veckan tog den politiska debatten en ny riktning när Miljöpartiets Rasmus Ling krävde ändringar av utredningsförslaget. Han vände sig mot att förenklingsregeln skulle begränsas från 160.000 kronor till 100.000 kronor. Likaså mot att skattesatsen på den del som får tas ut som utdelning skulle höjas från 20 till 25 procent.

Rasmus Ling är partiets ledamot i Skatteutskottet, och därför har hans invändning en helt annan tyngd än när miljöpartistiska riksdagsledamöter tidigare har revolterat på områden som inte hör hemma i deras utskott.

Magdalena Andersson avfärdade Rasmus Lings synpunkt direkt och ifrågasatte att detta skulle vara Miljöpartiets ståndpunkt: ”Det här är diskussioner som förs på finansdepartementet och det är jag och Per Bolund som arbetar fram hur vi ska gå vidare.”

Magdalena Andersson har å ena sidan rätt. Hennes miljöpartistiske departementskollega Per Bolund har naturligtvis godkänt de utredningsdirektiv som har lett fram till det kritiserade 3:12-förslaget.

Å andra sidan kan hon också få fel. Miljöpartisterna kan sätta kraft bakom orden när förslaget ska beredas i regeringskansliet. Per Bolund kan hänvisa till remisskritiken och kräva att regeringen inte går vidare med vissa delar.

Miljöpartiet borde se en chans att visa sin företagarvänliga sida. 3:12 är ett bra sådant tillfälle eftersom Vänsterpartiet har legat lågt i den frågan. Miljöpartiet behöver dessutom få åtminstone någon etappseger att hänvisa till när de fyra åren i regeringen ska summeras.

Miljöpartiet kan finna inspiration genom att gå tillbaka till våren 2013. Då spelade Centern en motsvarande roll.

Det började med att finansminister Anders Borg (M) och näringsminister Annie Lööf (C) gick ut i en debattartikel i Di och förklarade att 3:12-reglerna skulle skärpas för att förhindra att stora konsultfirmor använde systemet för att omvandla löneinkomst till kapitalinkomst.

Förslaget fick massiv kritik och inte ens två månader senare kom en ny debattartikel signerad de två statsråden. Då hade förändringar gjorts i förslaget som gjorde att det inte längre var fullt så drakoniskt.

När sedan det färdigbearbetade förslaget presenterades efter sommaren samma år fanns inte Annie Lööf med på presskonferensen. Gissningsvis ville hon inte längre förknippas med ett förslag som försämrar för företagare.

Det var av allt att döma Centerns agerande som förbättrade förslaget. Den gången fick partiet erfara att det som låter som en byråkratisk detalj handlar om livskraften för växande företag. Det som framställs som ett sätt att täppa till hål för skatteflykt kan i själva verket vara en entreprenörsfientlig åtgärd.

Nu kan Miljöpartiet göra samma resa, utan att behöva göra bort sig på vägen – som Annie Lööf tvingades till.

Den som har varit på en MP-kongress vet att partiet inte är företagarfientligt. Det finns en frihetlig tradition i partiet som gör det väsensskilt från Vänsterpartiet.

Finansmarknadsminister Per Bolund kan agera för att två delar av 3:12-utredningen genomförs, nämligen att den så kallade 4-procentsregeln tas bort och att förslaget som ska underlätta generationsskiften genomförs. I övrigt kan förslaget skrotas.

MP kan få igenom dessa krav. Denna fråga är av en helt annan karaktär än andra MP-frågor där partiet har fått vika sig, som asylpolitiken och vägbyggen, där positionerna är mer digitala (antingen bygger man en väg eller inte).

I det här fallet finns många kompromissmöjligheter, och Rasmus Ling har lanserat en klok avvägning.

En av de skarpaste kritikerna av Anders Borgs skärpning av 3:12-reglerna skrev en kraftfull artikel på Di Debatt den 30 maj 2013. Han var miljöpartist och hette Per Bolund.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?