1515
Annons

Tobias Wikström: M straffas av sin självvalda ökenvandring

LEDARE. Torsdagens stora opinionsmätning från SCB har ett tydligt resultat: En nedgång för Moderaterna som får 22,8 procent.

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra.Bild:Jessica Gow

Sedan lanseringen av ”De nya moderaterna” för snart tolv år sedan har partiet endast varit på lägre nivåer vid två tillfällen. Det första var halvtannat år efter valet 2006. Det var då valforskningsnestorn Sören Holmberg sa att alliansen ”är rökt”. Men han fick fel och såväl Moderaterna som alliansen gjorde 2010 sitt bästa val sedan allmänna rösträtten infördes, låt vara att alliansen hade behövt ytterligare två mandat för att få egen majoritet.

Det andra tillfället då Moderaterna låg lägre än nu var 2014, inför förlustvalet.

Andan från Decemberöverenskommelsen råder alltjämt – alliansen fäller inte regeringen. Visserligen får regeringen inte igenom vissa prestigefrågor, som nya upphandlingsregler. Men allt som kan kallas budgetfrågor kan regeringen trumma igenom. Det är höjd marginalskatt, bankskatt, flygskatt, sänkt rot och rut, höjd arbetsgivaravgift, höjd a-kassa, borttagen begränsning av sjukpenning etc.

Denna politik genomförs när alliansen tittar på. Det största allianspartiet får ta den största smällen av denna självvalda ökenvandring.

Moderaterna vet inte på vilket sätt de ska bedriva sin opposition. Det innebär också att de inte berättar hur och om de tänker ta makten efter nästa val.

Moderaterna brukar få, och vill själva ha, uppmärksamhet för sitt ändrade tonläge om migrationen. Bakgrunden är att partiet enligt SCB har förlorat 2 procentenheter till SD sedan valet (S har förlorat 1,4 procentenheter till SD).

Men Moderaterna behöver ge besked på andra områden än enbart migrationen. Hur vill partiet göra med skattepolitiken? På vilket sätt ska försvaret upprustas? Tänker partiet stoppa regeringens förslag om vinst i välfärden eller i stället göra upp med regeringen om ett ”vinststopp light”?

”Lex Holmberg” lärde oss att inte döma ut partier för tidigt. Men när Sören Holmberg gjorde det där uttalandet var det ännu att det var två block som stod mot varandra. Nu är det inte längre troligt att något av de två traditionella blocken får egen majoritet.

Den nya parlamentariska situationen är uppenbar för alla, och den partiledning som inte kan berätta hur den ska kunna regera landet straffas av väljarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?