1515

Tobias Wikström: Löfvens regeringsunderlag har fallit

LEDARE. Dagens industri avslöjade i onsdagens tidning att Socialdemokraterna släpper kravet på vinsttak när det gäller sjukvården och äldreomsorgen. Partiet ska helt fokusera på en begränsning av skolors vinst.

REGERINGSKONTRAKT. Den 6 oktober 2014 presenterade Jonas Sjöstedt (V), Ulla Andersson (V), Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP). Men nu har förutsättningarna för samarbetet fallit.
REGERINGSKONTRAKT. Den 6 oktober 2014 presenterade Jonas Sjöstedt (V), Ulla Andersson (V), Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP). Men nu har förutsättningarna för samarbetet fallit.

Det innebär att Stefan Löfvens regeringsunderlag har fallit. Vänsterpartiets krav, direkt efter valet 2014, för att stödja regeringens budget var att vinsterna ska begränsas kraftigt. Tre dagar efter att Stefan Löfven tillträtt som statsminister presenterade han, Gustav Fridolin (MP), Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V) en skriftlig överenskommelse. Den är på fyra tätskrivna sidor och innebär att möjligheten att göra vinst ska begränsas starkt (all avkastning utom en ensiffrig ränta måste återinvesteras, enligt vad som sas). Lagen som gör Valfrihetssystem (LOV) obligatoriskt ska upphävas. Krav på kollektivavtalslöner ska gälla vid offentlig upphandling. Och mycket mer.

I överenskommelsen finns exakta tidsangivelser för när allt detta ska ske, och det tycks som att regeringen har försökt följa dessa. Att överenskommelsen är ett villkor för att Vänsterpartiet ska stödja regeringens budgetar blir vi påminda om två gånger om året. I samband med varje vårbudget och varje höstbudget finns denna obligatoriska formulering med i pressmeddelandet: Propositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Regeringen har misslyckats med att stoppa LOV-obligatoriet (en av Löfvenregeringens allra första propositioner handlade om detta men återkallades efter förödande kritik från Lagrådet som yttrade sig på riksdagsutskottets begäran). Regeringen förlorade också striden om kollektivavtalskrav i offentlig upphandling, eftersom riksdagsmajoriteten röstade emot.

Man kan undra hur många avvikelser från överenskommelsen som Vänsterpartiet kan tolerera. Hittills har dock motgångarna gått att hänföra till bristen på parlamentarisk majoritet. På ena eller andra sättet har regeringen fått erfara att förslagen inte går igenom i riksdagen.

När nu S har ändrat sig och släpper vinstbegränsningen i vård och omsorg, sker det utan att det parlamentariska stödet har prövats. Det är partiet självt som har bestämt sig för att det plötsligt är stor skillnad mellan vård/omsorg och skola. Enligt vad den ansvarige ministern Ardalan Shekarabi sa till Di i går är det skillnad både i hur ”vinstproblemet” ser ut och vad som kan göras åt det. Skolan är det som sticker ut internationellt, och det är också svårare att bromsa vinstuttag i skolan med hjälp av stramare upphandlingsregler.

Det innebär att S på ett principiellt plan backar från en viktig ingrediens i överenskommelsen, att vinsten ska begränsas i hela välfärdssektorn.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommenterar läget så här i Di i dag: ”I sådana fall har regeringen valt att bryta överenskommelsen. Det är väldigt allvarligt. Det skulle få konsekvenser för budgetsamarbetet.”

Hans inställning tycks vara att det är regeringens plikt att lägga fram en proposition i enlighet med överenskommelsen även om det står klart att den inte går igenom.

Det återstår att se hur Vänsterpartiet ska agera. S-kongressen i Göteborg ska behandla partiets nya linje (om att inrikta sig på skolans vinster). Den slutar dagen innan påskhelgen. Dagen efter påskhelgen, den 18 april, lägger regeringen fram sin vårbudget. Kommer den att stödjas av Vänsterpartiet?

Nu är det rimligt att ställa krav på oppositionen. Alliansen är större än S och MP. Blir det en gemensam budget eller inte? Eller kommer några allianspartier att fortsätta att räkna in V i regeringsunderlaget och därmed avstå från att medverka till en gemensam budget och avstå från att begära misstroendeomröstning?

Oppositionen bör sätta press på Stefan Löfven och fråga honom hur han ser på sitt regeringsunderlag. Den svagaste regeringen som bildats i Sverige, efter ett allmänt val, på 50 år har nu blivit ännu svagare.

Det vore ett misstag av allianspartierna att enbart titta på när de rödgröna partierna strider. Väljarna är inte intresserade av en opposition som visar skadeglädje.

Anna Kinberg Batra (M) har underlättat för sitt parti genom att slå fast att hon vill ha en gemensam alliansbudget och alltså lämna DÖ-andan även i praktiken. KD likaså. Om C och L inte ändrar sig kommer de i varierande grad att få problem att förklara sin handlingslinje i den politiska debatten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?