1515

Tobias Wikström: Enormt hyckleri i skattepolitiken

LEDARE. På onsdagen gjorde statsminister Stefan Löfven och Magdalena Andersson en programförklaring för skattepolitiken. Det skedde i en debattartikel i Dagens Nyheter riktad mot alliansens skattepolitik. De hade räknat ut att alliansens förslag till skattesänkningar uppgår till 70 miljarder kronor.

TVÅ SPRÅK. I går höll Magdalena Andersson presskonferens. I förra veckan sa hon anmärkningsvärda saker i riksdagen.
TVÅ SPRÅK. I går höll Magdalena Andersson presskonferens. I förra veckan sa hon anmärkningsvärda saker i riksdagen.Bild:Henrik Montgomery

Det är klassisk S-retorik om de borgerliga partierna. Stefan Löfven och Magdalena Andersson gör som vanligt gällande att en skattesänkning alltid slår mot välfärden, fast de vet att det inte alls behöver vara så. Tvärtom vet de att det direkta sambandet inte finns. Men det tänker de aldrig berätta för väljarna.

Vissa skatter är skadligare än andra, och påverkar därmed skattebasen. En höjd sådan skatt kan i själva verket leda till minskade intäkter. Och tvärtom.

Dessutom vet de att det bara är vissa skattehöjningar som har stöd hos väljarna. Därför föredrar Socialdemokraterna att tala om skattehöjningar på ett generellt plan, så att väljarna inte ska sätta sig vid köksbordet och räkna ut vad Socialdemokraternas politik innebär för just det egna hushållet.

Men uppenbarligen räknar Socialdemokraterna med att det finns kraft i skatteretoriken. Därför är de beredda att tala mot bättre vetande.

Den 4 mars i år pressades partisekreterare Lena Rådström Baastad i en intervju som borde vara förödande för hennes ställning som politiker. Det var Ekots Lördagsintervju som tog upp hennes påstående om att hon som kommunalråd i Örebro hade upplevt hur alliansregeringens politik med skattesänkningar ledde till att det blev mindre pengar till kommunernas åtaganden.

Men Ekot hade låtit Ekonomistyrningsverket räkna och resultatet var att skatteintäkterna till kommuner och landsting hade stigit stadigt under alliansåren med sammanlagt 33 procent. Även om man räknar med befolkningsökningen under dessa år, ökade kommunernas möjligheter. Enligt Riksdagens utredningstjänst ökade antalet arbetade timmar i kommunsektorn, även utslaget per invånare.

I riksdagens sista debatt för terminen sa Magdalena Andersson: ”Det var ju den stora politiken under de åtta år som Moderaterna satt i regeringsställning, nämligen jobbskatteavdrag ett, två, tre, fyra och fem, som skapade det stora utanförskap som vi ser i dag.”

Tyvärr missade motdebattören Ulf Kristersson att bemöta detta. Han kanske inte trodde att han hade hört rätt.

Till att börja med har Magdalena Andersson inte slopat ett enda av dessa jobbskatteavdrag (endast gjort en nedtrappning för ett fåtal med de högsta inkomsterna). Inga vanliga löntagare ska känna att regeringen höjer just deras skatt. Detta trots att Lena Rådström Baastad i radiointervjun sa att alliansregeringen förlorade valet för att ”det fanns en trötthet” på just jobbskatteavdragen.

Att Magdalena Andersson sa i riksdagsdebatten att utanförskapet är större på grund av jobbskatteavdragen är snudd på oerhört. Sju dagar senare, onsdag denna vecka, höll hon presskonferens om den ekonomiska politiken och visade en kurva som över hur utanförskapet har minskat sedan 2007. Inte så konstigt, jobbskatteavdragen var riktade mot låg- och medelinkomsttagare och syftade till att det skulle löna sig bättre att gå från bidrag till arbete. Sedan tillkommer konjunktureffekten.

Även om man skulle lämna den formella definitionen, antalet personer i ersättningssystem, och låta utanförskap beteckna dem som inte är sysselsatta, är uttalandet konstigt. Utanförskapet är ju inte stort generellt, de flesta är inne i värmen, vilket framgick av en annan kurva Magdalena Andersson visade. Däremot är skillnaden i sysselsättningsgrad upprörande stor mellan inrikes och utrikes födda, och den skillnaden har inte minskat nämnvärt under denna mandatperiod.

Då ska man också veta att utrikes födda är en bred kategori, där personer som för 40 år sedan invandrade från Finland hamnar i samma grupp som nyanlända från Syrien. Hade regeringen förfinat siffrorna skulle klyftan ha blivit ännu större.

Regeringen har återkommande visat sig beredd att bortse från fakta i sin retorik, och särskilt i sättet att tala om andras skattepolitik. Socialdemokraterna borde inte vara så säkra på att väljarna inte genomskådar hyckleriet. Exempelvis sänkte Perssonregeringen inkomstskatterna med 90 miljarder kronor, i paritet med alliansregeringen.

De nuvarande Socialdemokraterna skadar Sverige med sin skattepolitik. Med sin retorik skadar de väljarnas tilltro till politiker.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?