1515

Tobias Wikström: Bra att Löfven tar strid för Hultqvist

LEDARE. Statsminister Stefan Löfven gav två av sina ministrar sparken, men behåller den tredje som omfattas av alliansens misstroendehot. Försvarsminister Peter Hultqvist kan därmed sitta kvar, åtminstone för tillfället.

Peter Hultqvist och Stefan Löfven.
Peter Hultqvist och Stefan Löfven.Bild:Martina Huber

Det finns två skäl till att alliansen inte borde ha låtit sitt misstroende omfatta Peter Hultqvist. Det ena är att hans roll i it-skandalen är synnerligen begränsad. Det andra är att det inte finns något utbrett missnöje med hur just Peter Hultqvist sköter sitt ministerjobb, tvärtom är han respekterad långt utanför sitt parti.

Det är bra för Sverige att det inte blir ett skifte på försvarsministerposten just nu. Sverige står inför en stor militärövning tillsammans med andra länder. En gigantisk upphandling av nytt luftvärn väntas också. Dessutom är det säkerhetspolitiska läget spänt.

Genom att vika sig för alliansen beträffande två ministrar, infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman, men stå fast vid Peter Hultqvist gör statsministern ett klokt vägval i sak. Men han visar sig också vara skicklig i maktspelet. Nu hamnar bollen hos alliansen – ska de fyra partierna stå fast vid misstroendehotet mot Peter Hultqvist? KD-ledaren Ebba Busch Thor har gett besked om att avgångshotet finns kvar, men från de andra tre alliansledarna är det alltjämt tyst. Sverigedemokraterna vill fälla Peter Hultqvist, meddelades det efter statsministerns presskonferens.

Alliansen har hittills lyckats med sitt hot i den meningen att statsministern lät två ministrar gå. Men det räcker inte för att vinna debatten:

* Om de fyra partiledarna fullföljer misstroendeomröstningen mot Peter Hultqvist måste de vinna stöd i den allmänna debatten för sin argumentation. Lyckas de inte förklara sitt vägval förlorar de i opinionen.

* Om de avbryter misstroendeprocessen måste de lyckas få gehör för att de ändå har lyckats tillfoga ett hårt och befogat slag mot regeringen. Regeringen är vingklippt. Dess handlingsfrihet är borta. Om regeringen trotsar riksdagen igen kommer misstroendehotet tillbaka.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?