ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Bra att lagen om kvotering nu kan skrotas

  • Mikael Damberg. Foto: TT

LEDARE. På torsdagen meddelade näringsminister Mikael Damberg att regeringen inte kommer att lägga fram sitt förslag till lagstiftning om kvotering i bolagsstyrelser.

Det är bra. Faktum är att det är första gången på uppemot 20 år som det fattas ett definitivt politiskt beslut om att inte införa en kvoteringslag.

Ministrarna som har talat om att införa kvotering har skiftat med åren. Det har varit Margareta Winberg (S), Anders Borg (M), Maria Arnholm (L), Peter Norman (M) och många fler. Och nu är det alltså Mikael Damberg (S).

Det är orättvist att säga att dessa ministrar har varit entusiastiska till att verkligen införa en lagstiftning, men de har gärna använt sig av hotet. Och säkert har dessa hot påskyndat företagens ambitioner att få jämställda styrelser. Hoten har nämligen haft substans; flera lagförslag har cirkulerat. Och även denna gång fanns ett lagförslag från regeringskansliet.

Men en majoritet i Civilutskottet har nu enats om ett tillkännagivande mot lagstiftad kvotering. Den samlade oppositionen stoppar alltså förslaget.

Eftersom det nu blir ett riksdagsbeslut mot kvotering försvinner åtminstone den här regeringens möjlighet att hota med lagstiftning.

Det får inte leda till att näringslivets ambitioner mattas av. Jämställda bolagsstyrelser är fortfarande ett rimligt mål, liksom ledningsgrupper.

Självregleringen i Koden för svensk bolagsstyrning fungerar dåligt. Den bygger på principen ”följ eller förklara”, men förklaringarna är ofta otillräckliga.

Det är viktigt att börja med bolagens högre chefer. Att ha lett ett företag operativt anses vara den stabilaste bakgrunden för att komma i fråga i styrelser. Enligt fjolårets Allbright-rapport är var femte medlem i börsbolagens ledningsgrupp kvinna – och det var en ökning. Mer än vart fjärde bolag har inte en enda kvinna i ledningen.

Det finns starka principiella och praktiska argument mot en lagstiftad kvotering. Mest central är äganderätten – alltså ägarnas rätt att bestämma över sitt eget bolag. Det är också viktigt att komma ihåg att lagstiftad kvotering inte förekommer på andra håll i samhället, exempelvis har den dömts ut i den akademiska världen.

Nu slipper regeringen lägga fram en lag som Mikael Damberg säkert ändå inte gillade. Det är dags för honom att börja arbeta hårdare för bättre villkor för företagande – sådana förslag kommer att gå igenom i riksdagen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer