Tobias Wikström: Ändra reglerna om företrädaransvar

LEDARE. Aktiebolag, form för företagande i vilken delägarna är fria från personligt ansvar för företagets skulder. Så står det i uppslagsverken.

OKUNSKAP. Alltför få vet att man måste sätta ett företag i konkurs eller i rekonstruktion senast på förfallodagen om man inte kan göra en skatteinbetalning. Annars kan Skatteverket jaga styrelseledamöterna. Vem som helst av dem.
OKUNSKAP. Alltför få vet att man måste sätta ett företag i konkurs eller i rekonstruktion senast på förfallodagen om man inte kan göra en skatteinbetalning. Annars kan Skatteverket jaga styrelseledamöterna. Vem som helst av dem.Bild:Christine Olsson

Det är därför aktiebolagets betydelse för tillväxten inte går att överskatta. Kapitalbildning, risktagande och innovation hade inte kunnat fungera utan detta arrangemang. Om aktiebolaget inte fanns, vem skulle då våga pröva affärsidéer, testa uppfinningar, ta steg för att växa och anställa?

Det är bara det att den ursprungliga innebörden av aktiebolaget inte längre stämmer. I en rad situationer kan en styrelseledamot eller en vd bli personligt betalningsansvarig, och detta även om man inte har pantsatt sin villa för företagets krediter.

I Dagens industri i dag berättar företagaren Johan Ottosson om hur han blev personligen betalningsskyldig för skatter. Han satt i styrelsen för ett bolag som utsattes för ett bedrägeri som han inte själv kunde känna till. Men eftersom ägaren inte hade några utmätningsbara tillgångar fick Johan betala.

De olika historierna kan skilja sig åt, men det är många som har drabbats av det så kallade skatterättsliga företrädaransvaret. Det innebär att den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet låter bli att göra en skatteinbetalning kan bli personligt betalningsansvarig.

Det kanske inte ser ut som en helt orimlig bestämmelse. Men som regeln tillämpas är man grovt oaktsam även om man inte har en aning om vad som pågått i bolaget. Finns det flera företrädare för ett bolag kan Skatteverket väcka talan mot vem som helst av dem.

Man kan alltså som styrelseledamot vara helt ovetande om bolagets betalningsproblem och dessutom ha oturen att vara den som råkar ha pengar att betala skulden med.

När Skatteverket ansöker om att en styrelseledamot ska betala bolagets skatteskulder säger domstolarna ja i 99 procent av fallen, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv.

Den bolagsföreträdare som vill göra rätt när verksamheten börjar gå knackigt och skatteskulden inte kan betalas måste senast på förfallodagen göra en allmän betalningsinställelse, inleda en ansökan om rekonstruktion eller sätta bolaget i konkurs.

Den statliga Entreprenörskapsutredningen pekade på att detta stränga krav kan göra att företag avvecklas i ett alltför tidigt skede. Livskraftiga innovationer läggs i byrålådan.
Utredningen konstaterade också att de hårda reglerna innebär en ökad risk att delta i bolagsstyrelser.

Men denna risk känner många inte till. Enligt Svenskt Näringslivs rapport känner fyra av tio bolagsföreträdare inte till att det personliga ansvaret för skatteskulder är strängare än för andra skulder. 60 procent tror att det räcker med att upprätta kontrollbalansräkning för att slippa ansvar, vilket inte stämmer. Endast 16 procent svarade rätt på vad man som företrädare måste göra om en skatt inte går att betala.

Det finns naturligtvis en bakgrund till reglerna. Inget företag ska kunna skaffa sig konkurrensfördelar genom att använda obetalda skatter som en kreditmöjlighet. Och ska man bekämpa allvarliga ekobrott måste myndigheterna ha användbara verktyg. Men varför ska regelverket vara strängare i Sverige än i andra länder, vilket Entreprenörskapsutredningen visade? Och varför kan det inte räcka med de generella reglerna i Aktiebolagslagen, som likställer Skatteverket med andra fordringsägare och som ger företrädarna en god chans att få veta vad som pågår? De kan sedan ingripa, exempelvis genom att upprätta kontrollbalansräkning och därmed undvika personligt ansvar?

I Sverige finns en bekymmersam historia av övergrepp från skattemyndigheternas sida. Rättsäkerheten på det här området är bedrövlig.

En del har blivit bättre. Högsta Domstolen förstod äntligen för fyra år sedan att systemet med dubbel straffbarhet (skattetillägg och brottmålsprocess) stod i strid med Europadomstolen och reglerna ändrades.

Men fortfarande gäller att den som investerar tid och pengar i sin affärsidé gör något avvikande i Sverige – tar risk. Den ska beskattas hårt. Och den som sätter sig i en bolagsstyrelse måste kalkylera med risken att plötsligt bli personligt betalningsskyldig, och bli behandlad som en simpel målvakt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?