ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Tobias Wikström: Andersson äger inte vinsterna

  • Foto: TT

LEDARE. Magdalena Andersson har satt sina tjänstemän på att räkna ut hur skärpningen av 3:12-reglerna kommer att slå. Resultatet är att nästan 70 procent av höjningen kommer att betalas av de absolut rikaste.

Uppenbarligen har finansministern besvärats av kritiken om att hennes politik är företagsfientlig. Men hennes försvar gör bara saken värre.

Om skärpningen uteblir händer detta, enligt Magdalena Andersson: ”Det är 2 miljarder i fickan på den rikaste hundradelen.”

Så talar man bara om man anser att företagens resultat tillhör staten, att vinster per definition är orättmätiga.

Det var i en intervju i lördagens tidning som finansdepartementets analys presenterades. I artikeln säger hon om skärpningen: ”Det är inte målerifirman i Sveg som kommer att påverkas utan de med höga inkomster som kanske hänger vid Stureplan.”

Vad är det för fel med Stureplan? Vad är det för fel på att driva ett företag framgångsrikt? Vill Magdalena Andersson frammana en bild av ”bra företagare” (som sliter veckans alla dagar och ändå inte blir tillräckligt lönsam) och ”dåliga företagare” (som har lyckats med en innovation och kunnat växa kraftigt)?

Tidigare har Magdalena Andersson ibland haft en märklig retorik om skatter. Hon talade till exempel redan innan hon blev finansminister om att regeringen ska plocka ”lågt hängande frukter i skattehöjarträdet”.

Men nu gäller de slarviga uttalandena synen på företagarna. Hon bör fundera över sina ordval.

Politiker bör inte utsätta sig för risken att bli anklagade för arrogans. Är man minister är det förstås extra viktigt. Och hos socialdemokrater finns en historia av arrogans just när det gäller företagare och skatter, även om de kändaste exemplen ligger långt tillbaka i tiden. Den som är nyfiken kan gå in på Youtube och söka på ”svenska händelser pomperipossa” och se hur Gunnar Sträng uppträdde.

När Magdalena Andersson talar om en skattehöjning så påpekar hon gärna att den är måttlig. Och säkert lägger ingen ned sitt företag på grund av den aktuella höjningen.
Men alla företag är inte startade än. Hur ska Sverige få nya entreprenörer när skatten bara höjs och regeringen inte ens kan lösa frågan om personaloptioner, som borde vara okontroversiell? Skattepolitiken sänder ut signaler. Dåliga attityder likaså.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till