1515

Tobias Wikström: Alliansen bör inte spräcka budgeten

LEDARE. De senaste dagarna har stor uppmärksamhet riktats mot allianspartiernas olika besked om hur regeringens budgetpropositioner ska bemötas.

Det var två månader sedan alliansledarna framträdde tillsammans för att prata politik.
Det var två månader sedan alliansledarna framträdde tillsammans för att prata politik.Bild:Noella Johansson

Centerpartiet har meddelat att det är aktuellt att i riksdagen bryta ut delar av budgeten för att stoppa skadliga skattehöjningar. Liberalerna anser att ultimatum ska ställas till regeringen och i sista hand kan det bli aktuellt med misstroendeomröstningar mot ministrar.

Detta ska ses i ljuset av Moderatledaren Anna Kinberg Batras besked i januari om att partiet vill att alliansen ska lägga fram en gemensam budget, en inställning som Kristdemokraterna redan hade.

Tre handlingsalternativ och fyra partier finns alltså, vilket lett till vassa kommentarer från regeringshåll: ”Alliansen kan försöka reda ut den röra de har just nu, så styr jag riket så länge”, som finansminister Magdalena Andersson sa på onsdagseftermiddagen.

Visst framstår läget på allianssidan som en smula kaotiskt. Men det är viktigt att se att de sakpolitiska meningsskiljaktigheterna partierna emellan fortfarande är mycket små. De skiftande beskeden gäller regeringsfrågan.

Just taktiken för hur makten ska tas över i en parlamentarisk minoritetssituation, ligger inte i alliansens dna. Alliansen bildades med syfte att ta över makten i en majoritetssituation. Och skulle makten förloras, så skulle det vara till en regering med majoritetsstöd.

Ironin är alltså att alliansen de senaste åren kontinuerligt har presenterat fyra synnerligen likartade alternativbudgetar, där stora delar av de respektive motionerna är identiska. Det som oenigheten gäller är hur denna gemensamma politik eventuellt ska genomföras.

Det är uppenbart att allianspartierna är stressade av den helt rimliga frågan som de ständigt får: Om ni nu anser att regeringens politik är så skadlig, varför släpper ni då fram den?

Men allianspartierna bör inte fälla regeringens budget i höst. Inte heller bryta ut enskilda delar av den. Det finns flera skäl till det.

* I höst, då den budgetpropositionen läggs, är det bara ett år kvar till valet. Om alliansen får igenom hela eller delar av sin politik kommer regeringen visserligen att skadas och kanske falla. Men hur ska allianspartierna kunna utnyttja det i den nära förestående valrörelsen? Och alliansens politik kommer knappast att hinna genomföras så att väljarna uppfattar det.

* Om det nu är regeringens skattehöjningar som är problemet är det ologiskt att stoppa just de skattehöjningar som väntas nu. Det är små belopp som höjs i höst jämfört med det som alliansen släppte fram under DÖ-våren 2015, då skatterna vreds upp med 18 miljarder kronor på årsbasis i ett enda riksdagsbeslut.

* Det är oförståndigt att bryta ut enskilda delar av budgeten, även om det faktiskt inte strider mot budgetlagen. Det är viktigt att värna budgetens integritet. Att budgeten ska behandlas som en helhet har sparat Sverige många politiska skärmytslingar och bidragit till omvärldens förtroende för svensk finanspolitik.

* Nu inser alla fyra partiledarna hur mycket DÖ-principen har skadat dem själva och svensk politik. Men nu har tiden gått och det är inte någon mening att försöka göra om den här mandatperioden till något annat än den är.

Alliansledarna bör i stället ägna den kommande tiden åt att tillsammans räta ut några frågetecken i regeringsfrågan. Det är inga stora oklarheter, egentligen. Man skulle kunna säga att det är nyansskillnader nu när alla fyra partier på sitt sätt har klargjort att de med kraft vill markera för regeringen att den inte har stöd för sin politik. Och alla fyras handlingslinjer förutsätter stöd från Sverigedemokraterna.

Alliansen bör tillsammans berätta hur de tänker agera efter valet. Inte heller här är skillnaderna avgörande mellan partierna, att döma av vad de tidigare sagt. De är överens om att de ska rösta bort Stefan Löfven efter valet, oavsett om alliansen blir större än de rödgröna eller inte.

Här bör de fyra enas om ett sätt att tala med väljarna om vad som händer sedan. Att deras mål är att söka stöd för alliansens politik, sedan får valresultatet avgöra på vilket sätt de gör det.

Alliansen bör också visa hur eniga de är politiskt. Partiledarna borde göra fler gemensamma framträdanden, fler utspel och fler samfällda protester i riksdagen. På olika sätt kommer alliansens enighet att stressa regeringen, som inte får igenom någon politik att tala om utöver budgeten.

Väljarna är mer intresserade av vilken allianspartierna vill föra efter valet än hur de tänker taktisera före valet.


Innehåll från SmiLe IncubatorAnnons

Här är Life Science-inkubatorn som erbjuder stöd till startups: ”Vi är entreprenörens bästa vän”

Teamet på SmiLe Incubator.
Teamet på SmiLe Incubator.

Det är ofta dyrt och tidskrävande att utveckla produkter inom Life Science.

SmiLe Incubator har under lång tid framgångsrikt hjälpt entreprenörer att bygga livskraftiga bolag – och speciellt duktiga har man varit på att lyfta fram kvinnor.

– Vi är framgångsrika och attraherar intressanta bolag för att vi jobbar mycket med mångfald och jämlikhet. Det har lett till att vi i högre grad än andra får de kvinnliga entreprenörerna till oss, säger Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator. 

Forskning inom Life Science, alltså läkemedel, medicinteknik eller annan hälsoteknik, kan vara dyr att bedriva. Att sedan skapa en affärsmässig verksamhet av sin forskning kan också vara en utmaning.

SmiLe Incubator är en icke-vinstdrivande inkubator som erbjuder både en infrastruktur med 10 välutrustade laboratorier och avancerade instrument, och ett team av experter för att kommersialisera affärsidéer.

SmiLes affärsutvecklare är alla seniora, med tillsammans över 250 års erfarenhet av att arbeta i och driva både globala och nystartade företag inom Life Science.

– Många av dem har en Giving Forward-tanke. De fick själva hjälp och nu vill de hjälpa andra, förklarar Ebba Fåhraeus.

Många kvinnliga entreprenörer 

SmiLe arbetar hårt med att lyfta fram kvinnliga entreprenörer. Av inkubatorbolagens vd’ar är 50% kvinnor. Räknar man med grundare är siffran 68%. 

– Vi är Sveriges mest jämställda inkubator och hos oss plockar kvinnor in lika mycket riskkapital som män, säger Ebba Fåhraeus.

En annan hjärtefråga är kulturell mångfald. I SmiLes eget team finns sju nationaliteter representerade, men i communityn finns över 20 nationaliteter.

– Forskning visar på en tydlig koppling mellan mångfald och resultat. Det har vi tagit fast på här, säger hon.

SmiLes verksamhet är externt finansierat. Att som bolag ingå i inkubatorn är kostnadsfritt. Här får man hjälp med allt från att bygga nätverk, hitta och förhandla om riskkapital, söka patent, regulatoriska frågor, reda ut bolagsjuridiken och förhandla med de första kunderna och leverantörerna. 

– Vårt eget resultat mäts på ett enda sätt: att vi skapar framgångsrika entreprenörer. Vi är entreprenörens bästa vän, avslutar Ebba Fåhraeus.

Om SmiLe Incubator
SmiLe Incubator hjälper entreprenörer och tidiga bolag att kommersialisera sina idéer genom kvalificerad affärsrådgivning, ett internationellt kontaktnätverk samt en unik tillgång till välutrustade laboratorier. SmiLes medlems- och alumnibolag har tillsammans tagit in mer än 4,7 miljarder i riskkapital sedan 2014 och18 av dem har börsnoterats.

Läs mer på: www.smileincubator.life

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmiLe Incubator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?