ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
3:12-reglerna

Tobias Wikström: 3:12-förslaget visar förakt för entreprenörer

  • Finansminister Magdalena Andersson hoppas på att få in närmare 5 miljarder kronor på de förändrade 3:12-reglerna. Foto: Fredrik Sandberg

LEDARE. De remissinstanser som vet något om företagande sågar förslaget till skärpta 3:12-regler.

När reglerna som gäller i dag nu ska skärpas så skickar regeringen signalen att den internationellt sett mycket höga skatten på företagande inte är tillräckligt hög. Fler entreprenörer ska betala högsta marginalskatt på större del av sitt överskott i bolaget. Det var tydligt i direktiven till utredningen att skatteinkomsterna måste stiga.

Kvar finns alla företagare som även fortsättningsvis måste finna sig i att bli betraktade som skatteplanerare snarare än samhällsbärare. Bakgrunden till 3:12-reglerna är att man ska stoppa inkomstomvandling. En företagare ska inte kunna plocka ut resultatet av sin arbetsinsats som utdelning utan måste skatta som inkomst av tjänst. Samma sak gäller reavinsten vid försäljning av bolaget.

62 procent är således utgångspunkten när företagare ska beskattas. Sedan har statsmakterna ändå tillåtit att vissa delar beskat-tas med kapitalskatt. Det är gränsvärdena för detta som nu ska skärpas.

Det blir inte försämringar för alla kategorier företagare, men för många. I dagens tidning berättar ett antal småländska företagare vad konsekvenserna blir för just dem.

En förbättring är att den kritiserade 4-procentsregeln slopas. Den har inneburit att aktiva företagare som äger mindre än 4 procent i bolaget drabbas av högre skatt än den som äger mer. Det finns också ett förslag som innebär att generationsskiften underlättas. Nu ska det inte vara mindre förmånligt att sälja sitt bolag till en familjemedlem än till en extern köpare. Men säljaren måste lova att inte vara verksam i bolaget.

Nu höjs skattesatsen på den del som får tas ut som utdelning från 20 till 25 procent. Det kanske inte låter så farligt, men man ska minnas att det först ska betalas bolagsskatt på 22 procent.

Och regelverket är lika oöverskådligt enligt det nya förslaget som det någonsin har varit tidigare. Det är tur att nya entreprenörer förmodligen inte vet hur besvärligt det är, annars kanske inte så många nya företag skulle startas.

Förslaget kommer att få fri lejd genom riksdagen eftersom alla skatteförändringar omfattas av regeringens budgetprivilegium. Det blir alltså en skärpning av ett regelverk som har inrättats enbart för att skydda de höga marginalskattenivåerna.

Att företagande innebär risktagande är tydligen sekundärt. Liksom det faktum att det är i entreprenörsledda företag som de nya jobben uppstår.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer