ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: 10.000.000 skäl att stärka marknaden

  • Nils Swedenhammar föddes på fredagen och kan vara Sveriges tionde miljonte invånare. Foto: Pontus Lundahl

LEDARE. På fredagen fick Sverige sin tiomiljonte invånare. Det är goda nyheter.

Sverige är nu i en mindre grupp länder som ligger ungefär på den folkmängden, men vi ökar mer än de. Och ovanför vår klunga finns bara åtta EU-länder, och de är betydligt större än Sverige.

Det är viktigt att göra denna jämförelse, eftersom demografin är en viktig faktor för ett lands möjligheter i världsekonomin. Europa kämpar, eller borde kämpa, för sin konkurrenskraft. Och Sverige har en ställning att försvara inom EU. Att Sveriges befolkning ökar snabbare än andra länders är en långsiktig fördel.

Nils Swedenhammar föddes på fredagen och kan vara Sveriges tionde miljonte invånare.som gör att befolkningen ökar, inte bara i Sverige. Men hos oss är det extra tydligt. SCB har räknat ut att om ingen migration skulle ha förekommit sedan 1970 hade det varit 8,1 miljoner invånare nu i stället för 10 miljoner. Andelen över 65 år skulle ha varit 24 procent i stället för 20 procent som det är i dag. Och med andelen under 20 år är det tvärtom.

Utan migration skulle Sveriges befolkning ha stagnerat.

Utmaningen är alltså inte nettoinvandringen i sig, inte heller åldersfördelningen bland dem som invandrar. Invandrarna korrigerar för vår något för låga nativitet (men ett antal länder i östra Europa och vid Medelhavet har betydligt lägre).

Det som är Sveriges problem är den bristande beredskapen för befolkningsökningen, som ju har accelererat de senaste åren med flyktinginvandringen. Det brister när det gäller den offentliga sektorns kapacitet, både när det gäller myndighetsutövning och exempelvis skola och sjukvård.

Dessutom saknas tillräckliga förberedelser för de integrationsinsatser som behövs för nyanlända som saknar språkkunskaper eller tillräcklig generell skolgång.
Sverige behöver en befolkningspolitik, och den måste ha starka marknadsinslag. Det är marknaden som gör att det exempelvis inte är restaurangbrist eller cykelbrist när befolkningen ökar kraftigt. Det är frånvaro av marknad som gör att det är bostadsbrist och kö till vårdcentralen.

Statliga traineejobb kan inte ordna snabba jobb åt de nyanlända, trots att de flesta är i ung arbetsför ålder. Privata företag kan det, om det finns smarta incitament. Det bäst fungerande heter rot och rut och det kan utvidgas.

Marknaden är bra på att skapa jobb. Politiker är det inte.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer