Tekniskt basår gör fler tjejer till ingenjörer

Andelen tjejer på Sveriges ingenjörsutbildningar har glädjande nog ökat under många år. KTH, Chalmers och Umeå har i dag cirka 35 procent tjejer som börjar på civilingenjörsutbildningarna. I Jönköping, en av Sveriges tre största högskolor för högskoleingenjörsutbildningar är var tredje ny student en tjej. Andelen tjejer som kommer från tekniskt basår har ökat i samma takt och bidrar därmed väsentligt till den totala ökningen.

Idag börjar ungefär 3 500 personer varje år på tekniskt basår, en gymnasial utbildning i högskolemiljö där studenter läser in den behörighet som krävs för att senare kunna läsa en ingenjörsutbildning. Närmare 40 procent av dessa är kvinnliga sökande som får en möjlighet att ”välja om” efter en gymnasieutbildning som saknat naturvetenskapliga kurser. Studenterna kommer bland annat från hem med föräldrar som saknar eftergymnasial utbildning. Då blir det tekniska basåret en möjlighet att vänja sig vid den akademiska miljön och känna sig trygg i den samtidigt som de läser in den kompetens de saknar.

En studie som Teknikföretagen genomfört visar att sex av tio studenter på tekniskt basår i dag går vidare till ett ingenjörsprogram. Det är en ökning med 50 procent på tio år! Tekniskt basår har på ett mycket effektivt sätt bidragit till att fler tjejer blir ingenjörer och att fler studenter från studieovana hem väljer ingenjörsutbildningar.

En undersökning från KTH visar också att kvinnliga studenter med en bakgrund från en basårsutbildning har färre avhopp och bättre genomströmning än ingenjörsstudenter som kommer direkt från gymnasiet. Basåret ger på så sätt stor samhällsnytta och förser i förlängningen arbetsmarknaden med eftertraktade ingenjörer.

Men utbildningen lever på lånad tid, med en gammal förordning och en osäker ekonomi. Hotet mot det tekniska basåret i dag är att den särskilda finansieringen sedan länge är borta och att universitet och högskolor kan tvingas att minska antagningen till tekniskt basår för att få plats med det ordinarie utbudet av program och kurser. Vi har fått tydliga signaler från Utbildningsdepartementet, som vill att universitet och högskolor ska prioritera sina ”riktiga” utbildningar och inte hålla på med gymnasieutbildning i form av tekniskt basår.

Men universitet och högskolor behöver tvärtom en bra plattform för att även i framtiden erbjuda tekniskt basår. Slå inte undan de satsningar som faktiskt leder till breddad rekrytering och bättre matchning på arbetsmarknaden! Teknikföretagen vill därför se att regeringen ger tydliga direktiv för huvudmannafrågan och finansieringen så att tekniskt basår även fortsättningsvis är en väg in i akademin för alla, oavsett bakgrund, ålder och ursprung.

Amelie von Zweigbergk
Chef Industriell utveckling, Teknikföretagen


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?