1515

Svenskt Näringsliv: Inget samband mellan slopad revisionsplikt och ekobrott

REPLIK. Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Håkansson och FAR:s generalsekreterare Dan Brännström föreslog på Di debatt den 19 mars att den ekonomiska brottsligheten i aktiebolag ska motverkas genom bland annat krav på elektronisk inrapportering av årsredovisningen och förkortad tidsfrist för inrapportering.

Claes Norberg och Sofia Bildstein-Hagberg.
Claes Norberg och Sofia Bildstein-Hagberg.

EBM och FAR uttryckte även en oro för att regeringen överväger att låta fler företag omfattas av det slopade kravet på revision. Den 23 mars replikerade Srf konsulternas förbund att någon återinförd revisionsplikt inte är önskvärd.

Srf tycker att påståendet att revision av aktiebolag skulle hindra ekonomisk brottslighet är stötande eftersom det misstänkliggör den stora majoritet av hederliga företagare som väljer aktiebolaget för sin verksamhet. Det hindrar dem dock inte för att i nästa andetag föreslå man att det införs ett krav på att anlita en auktoriserad redovisningskonsult, bland annat för att tidigarelägga upptäckten av ekonomisk brottslighet. Vän av ordning skulle kunna hävda att även denna underförstådda koppling mellan brottslighet och företagande kan leda till en viss upprördhet.

Att aktiebolag utnyttjas i kriminellt syfte är givetvis ett problem som bör motverkas. Att öka på regelbördan för alla aktiebolag är dock knappast rätt väg framåt. Det finns inga belägg för att vare sig revisionsplikt eller krav på att anlita en redovisningskonsult skulle minska förekomsten av ekonomiska brott. Det finns inte heller något som visar att den ekonomiska brottsligheten skulle ha ökat till följd av revisionspliktens avskaffande 2010. I den rapport från EBM som Eva Håkansson och Dan Brännström refererar till dras ett antal långtgående slutsatser som kraftigt kan ifrågasättas mot bakgrund av det begränsade analysunderlaget.

Att det skulle finnas något kausalitetssamband mellan revisionspliktens avskaffande och förekomsten av ekonomisk brottslighet går inte alls att utläsa av rapporten. Snarare framgår att antalet anmälda ekonomiska brott har minskat under 2009-2015 samtidigt som det totala antalet aktiebolag ökat med 40 procent under samma period. Eftersom det finns många faktorer som påverkar utvecklingen, som anmälningsfrekvens, kontrollmetoder och brottslighetens karaktär, bör man naturligtvis vara försiktig med att dra slutsatser av detta. Det borde EBM och FAR också vara.

Det bör understrykas att de svenska gränsvärdena för revision på tre anställa, 3 miljoner kronor i nettoomsättning och 1,5 miljoner kronor i balansomslutning fortfarande är väsentligt lägre än vad som gäller i övriga EU. I exempelvis Tyskland och Storbritannien tillämpas gränsvärdena 50 anställda, cirka 120 miljoner kronor i nettoomsättning och cirka 60 miljoner kronor i balansomslutning. Den utredning som föregick beslutet att avskaffa revisionsplikten i Sverige förordade också gränsvärden som ligger mer i linje med vad som gäller enligt EU-rätten. Regeringen valde dock att vara försiktigare men aviserade samtidigt en kommande översyn då man avsåg överväga ytterligare steg. Den översyn som nu görs är därför naturlig.

Det kan också konstateras att de varningar för såväl ökad ekonomisk brottlighet som förhöjt skattefel, som framhölls vid avskaffandet, tycks ha kommit på skam. Skatteverket har inte kunnat peka någon ökning av skattebrotten på grund av reformen och av EBM:s undersökning framgår att det inte går att se något samband mellan den ekonomiska brottsligheten och revisionspliktens avskaffande. Det är därför följdriktigt att nu överväga höja gränsvärdena för revision så att svenska företag får konkurrensvillkor som bättre överensstämmer med vad som gäller i övriga EU.


Sofia Bildstein-Hagberg
Claes Norberg
Redovisningsexperter på Svenskt Näringsliv

 

Läs debattartikeln av FAR och EBM här.

Läs repliken från Srf konsulterna här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?