Svante Axelsson: Förbjud bensinbilar i hela EU

DEBATT. Nyligen beslutade Tyskland att från 2030 förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieselbilar. Sverige skulle kunna ta en ledande position och starta en batterifabrik som bygger på cirkulära flöden, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

RULLAR PÅ. Det är i första hand personbilarna som kommer att elektrifieras, tillsammans med stadsbussar, spårvagnar och vissa färjor, skriver Svante Axelsson.
RULLAR PÅ. Det är i första hand personbilarna som kommer att elektrifieras, tillsammans med stadsbussar, spårvagnar och vissa färjor, skriver Svante Axelsson.Bild:Gorm Kallestad

Den 4 november träder Parisavtalet i kraft. Det är glädjande att ratificeringen av avtalet har gått rekordsnabbt, eftersom just tiden är avgörande för att världen ska kunna leva upp till avtalets ambitioner om att begränsa den globala temperaturökningen till ”well below” två grader med sikte på 1,5.

Utmaningen är gigantisk, men inte omöjlig. Ska det lyckas att ställa om samhällen runt om i världen till att bli fossilfria måste det ske transformativa tekniksprång inom flera områden. Tiden är alltför knapp för att det ska räcka med att förbättra gammal teknik.

Framför allt behövs det ledarskap och modiga politiker som skapar tydliga spelregler för att de nödvändiga investeringarna ska ta fart. Tyskland har flera gånger visat prov på gott ledarskap. När Berlinmuren föll tog det inte många dagar innan beslutet om en sammanslagning av Öst- och Västtyskland var ett faktum. Få personer ångrar det beslutet i dag.

Efter Fukushimakatastrofen i Japan var förbundskansler Angela Merkel och de båda politiska blocken snabbt eniga om Energiewende, vilket har lett till beslut om avveckling av kärnkraften till 2022 och 80–95 procents minskning av växthusgaser i Tyskland 2050.

Efter Parismötet och ”Volkswagengate” kommer nu ännu ett överraskande beslut: det tyska förbundsrådet vill förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieselbilar från 2030. Det är en viktig signal till hela EU. Tyskland är inte vilket land som helst. Det är den fjärde största ekonomin i världen, ingenjörernas och bilproducenternas hemland.

När till exempel Volkswagen, Volvo och Toyota riktar sitt utvecklingsarbete på att producera elbilar är det bara en tidsfråga innan de är billigast att köpa och äga. Den så kallade lärkurvan visar att elbilen kan vara den billigaste bilen att köpa redan 2025, alltså långt före ett eventuellt förbud. Med ett beslut om förbud mot fossilbilar läggs än mer fokus på att utveckla både ännu bättre batterier och vätgasbilar. Vem som vinner detta elbilsrace är fortfarande en öppen fråga.

EU har god erfarenhet av att förbjuda gammal teknik. Ecodesigndirektivet har på ett mycket lyckat sätt fasat ut gammal teknik på flera områden. Glödlampsförbudet öppnade till exempel vägen för den 80 procent mer energieffektiva ledlampan. Precis som glödlampan har förbränningsmotorn många år på nacken.

Elmotorn omvandlar energi till rörelseenergi på ett mycket effektivare sätt än förbränningsmotorn, och de elektriska drivlinorna är mycket enklare och underhållet avsevärt billigare.

Även elbilen har sina utmaningar. Vilken el som används är avgörande för hur klimatsmart den är. Men det gäller att lyfta blicken och se vilken utvecklingslinje som har störst potential. Elbilen blir klimatsmartare i takt med den globala elproduktionen blir alltmer förnybar, en utveckling som går fortare än vad de flesta bedömare vågat tro. Priset på solel har sjunkit med 80 procent på fem år och fortsätter nedåt. Redan i dag är solel per kilowattimme lika billig som olja i soliga delar av världen.

Batterierna kan bli en flaskhals, men priset på batterier sjunker ännu snabbare än solcellerna, samtidigt som effekten ökar. Nya batterifabriker byggs, men fler måste till om elbilsboomen ska kunna bli verklighet.

Enormt mycket pengar läggs på att utveckla smartare batterier som är mindre beroende av sällsynta metaller. Givetvis måste batterierna in i den cirkulära ekonomin, så att nya batterier byggs av material av uttjänta batterier. Sannolikt fortsätter även denna teknik att utvecklas när de politiska signalerna är tydliga. Här skulle Sverige kunna ta en ledande position och starta en batterifabrik som bygger på cirkulära flöden.

Det är i första hand personbilarna som kommer att elektrifieras, tillsammans med stadsbussar, spårvagnar och vissa färjor. Den svenska biodrivmedelssatsningen är därför fortsatt viktig. Produktionen av både etanol, biogas och biodiesel behöver öka.

Till att börja med behöver biodrivmedel blandas in i bensin, fordonsgas och diesel, parallellt med att de höginblandade bränslena utvecklas. Biodrivmedel behövs i alla de förbränningsmotorer som rullar i dag och i de som kommer att köpas de närmaste åren. Framför allt behövs det i lastbilar, långfärdsbussar, flyg och sjöfart. Både elektrifiering och biodrivmedel behövs.

EU har möjlighet att fatta beslut som sänker risken för företagen att genomföra tekniksprång. Regeringen bör inspireras av Tyskland och driva på för ett förbud av nya bensin- och dieselbilar på EU-nivå. Då ger vi plats för nästa generations mobilitetslösningar där elbilen är en viktig pusselbit för bättre luft och minskad klimatpåverkan.

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?