ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Suhonen och Karaveli: Det är Reinfeldts liberaler som bäddar för Le Pen

  • Marine Le Pen. Foto: Christian Alminana

REPLIK. I Dagens industri den 20 februari varnar Fredrik Reinfeldt för att extremhögerns ledare Marine Le Pen kan komma att segra i presidentvalet i Frankrike. En ny opinionsundersökning, som publicerades i början på veckan, visar mycket riktigt att det blåser en kraftig Le Pen-vind. Nationella Frontens ledare skulle i dagsläget visserligen inte segra, men stödet för henne har vuxit så pass mycket att det inte längre kan tas för givet – att hon kommer att förlora stort i den andra omgången mot antingen högerns François Fillon eller liberalen Emmanuel Macron.

Fredrik Reinfeldt sätter sitt hopp till att det ”reforminriktade mittblock” som han säger att Fillon och Macron tillsammans utgör kommer att stoppa Le Pen. Reinfeldts partikamrat Fillon är dock allt annat än en moderat mittenman; han är en radikal nyliberal, och därför en del av problemet.

Fredrik Reinfeldt har rätt när han varnar för att en seger för Le Pen skulle hota Europas öppna samhällsklimat och ersätta pluralism med rasism och kraftigt beskuren frihet. Men Reinfeldt inser inte att det är just den högerpolitik som han ser som lösningen på Frankrikes problem som skapat grogrunden för Le Pens framgångar.

Marine Le Pen gynnas framför allt av att hon positionerat sig som motståndare till den nyliberala globalisering som i Frankrike fått till följd att tre av sex miljoner industrijobb försvunnit under de senaste tre decennierna. Marine Le Pens parti är numera det största arbetarpartiet. 34 procent av de arbetslösa säger att de kommer att rösta på henne i presidentvalet. 44 procent i gruppen låginkomsttagare vill ha Marine Le Pen i Elysée-palatset.

Fredrik Reinfeldt hyllar sin partikamrat François Fillon som han påstår presenterat ”det mest genomarbetade reformprogrammet” – avskaffad förmögenhetsskatt, sänkt bolagsskatt, avskaffad 35-timmarsvecka, kraftigt minskat antal offentliganställda. Reinfeldt hävdar att ”hela hans ekonomiska politik svarar upp mot de stora utmaningar” som den franska ekonomin sägs stå inför.  Det är ett nyliberalt stålbad som kraftigt skulle öka de sociala och ekonomiska klyftorna. Det inser också många borgerliga.

Fredrik Reinfeldt underlåter att nämna att detta extrema ekonomiska program i själva verket är starkt kritiserat av andra ledande företrädare för den franska högern. Alain Juppé, som blev slagen av Fillon i högerns primärval, delar inte alls Reinfeldts entusiasm för François Fillons nyliberala stålbad. Alain Juppé krävde nu i veckan att Fillon i stället anpassar sin presidentvalskampanj till den ”humanistiska höger” som Juppé talar sig varm för.

Det som gör att Le Pen har vind i seglen är att känslan av maktlöshet tilltagit i spåren av att mer och mer av den politiska makten flyttats bort till en europeisk överstatlig teknokrati, samtidigt som jobben försvunnit som en följd av finanskapitalets maktövertagande. Den kände franske ekonomen Thomas Piketty framhåller att Macron representerar en Europapolitik som nått vägs ände.

Fredrik Reinfeldt dömer ut socialistpartiets kandidat Benoît Hamon, bland annat för att han vill avskaffa en del av ”de lättnader av arbetsmarknadsreglerna som François Hollandes regering infört” och för att ”han tror på att bekämpa globaliseringen”. Dessvärre ser det inte ut som om Hamon har några större chanser i valet. Det beror dock inte på att hans åsikter ligger fel i tiden, tvärtom. Det beror i stället på att arbetarväljarna i Frankrike i stor utsträckning gett upp hoppet om socialistpartiet, som sitt namn till trots länge stått för marknadsliberalism, och istället gått över till Le Pen.

Fredrik Reinfeldt skriver att Le Pens politik ”riskerar att välta den västerländska ekonomiska ordning som styrt världen.” Det han inte vill se är att det är just denna ordning som bäddat för Le Pen, precis som den gjorde i USA när Donald Trump valdes, och att den måste tämjas. Reinfeldts lösning – ännu mer av marknadsliberalism – är liktydig med att sätta sin tilltro till pyromaner som brandbekämpare.

Daniel Suhonen, chef vid det fackliga idéinstitutet Katalys
Halil Karaveli,  Frankrikekännare

 

Läs Fredrik Reinfeldts debattartikel här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer