1515

Suhonen och Karaveli: Det är Reinfeldts liberaler som bäddar för Le Pen

REPLIK. I Dagens industri den 20 februari varnar Fredrik Reinfeldt för att extremhögerns ledare Marine Le Pen kan komma att segra i presidentvalet i Frankrike. En ny opinionsundersökning, som publicerades i början på veckan, visar mycket riktigt att det blåser en kraftig Le Pen-vind. Nationella Frontens ledare skulle i dagsläget visserligen inte segra, men stödet för henne har vuxit så pass mycket att det inte längre kan tas för givet – att hon kommer att förlora stort i den andra omgången mot antingen högerns François Fillon eller liberalen Emmanuel Macron.

Marine Le Pen.
Marine Le Pen.Bild:Christian Alminana

Fredrik Reinfeldt sätter sitt hopp till att det ”reforminriktade mittblock” som han säger att Fillon och Macron tillsammans utgör kommer att stoppa Le Pen. Reinfeldts partikamrat Fillon är dock allt annat än en moderat mittenman; han är en radikal nyliberal, och därför en del av problemet.

Fredrik Reinfeldt har rätt när han varnar för att en seger för Le Pen skulle hota Europas öppna samhällsklimat och ersätta pluralism med rasism och kraftigt beskuren frihet. Men Reinfeldt inser inte att det är just den högerpolitik som han ser som lösningen på Frankrikes problem som skapat grogrunden för Le Pens framgångar.

Marine Le Pen gynnas framför allt av att hon positionerat sig som motståndare till den nyliberala globalisering som i Frankrike fått till följd att tre av sex miljoner industrijobb försvunnit under de senaste tre decennierna. Marine Le Pens parti är numera det största arbetarpartiet. 34 procent av de arbetslösa säger att de kommer att rösta på henne i presidentvalet. 44 procent i gruppen låginkomsttagare vill ha Marine Le Pen i Elysée-palatset.

Fredrik Reinfeldt hyllar sin partikamrat François Fillon som han påstår presenterat ”det mest genomarbetade reformprogrammet” – avskaffad förmögenhetsskatt, sänkt bolagsskatt, avskaffad 35-timmarsvecka, kraftigt minskat antal offentliganställda. Reinfeldt hävdar att ”hela hans ekonomiska politik svarar upp mot de stora utmaningar” som den franska ekonomin sägs stå inför.  Det är ett nyliberalt stålbad som kraftigt skulle öka de sociala och ekonomiska klyftorna. Det inser också många borgerliga.

Fredrik Reinfeldt underlåter att nämna att detta extrema ekonomiska program i själva verket är starkt kritiserat av andra ledande företrädare för den franska högern. Alain Juppé, som blev slagen av Fillon i högerns primärval, delar inte alls Reinfeldts entusiasm för François Fillons nyliberala stålbad. Alain Juppé krävde nu i veckan att Fillon i stället anpassar sin presidentvalskampanj till den ”humanistiska höger” som Juppé talar sig varm för.

Det som gör att Le Pen har vind i seglen är att känslan av maktlöshet tilltagit i spåren av att mer och mer av den politiska makten flyttats bort till en europeisk överstatlig teknokrati, samtidigt som jobben försvunnit som en följd av finanskapitalets maktövertagande. Den kände franske ekonomen Thomas Piketty framhåller att Macron representerar en Europapolitik som nått vägs ände.

Fredrik Reinfeldt dömer ut socialistpartiets kandidat Benoît Hamon, bland annat för att han vill avskaffa en del av ”de lättnader av arbetsmarknadsreglerna som François Hollandes regering infört” och för att ”han tror på att bekämpa globaliseringen”. Dessvärre ser det inte ut som om Hamon har några större chanser i valet. Det beror dock inte på att hans åsikter ligger fel i tiden, tvärtom. Det beror i stället på att arbetarväljarna i Frankrike i stor utsträckning gett upp hoppet om socialistpartiet, som sitt namn till trots länge stått för marknadsliberalism, och istället gått över till Le Pen.

Fredrik Reinfeldt skriver att Le Pens politik ”riskerar att välta den västerländska ekonomiska ordning som styrt världen.” Det han inte vill se är att det är just denna ordning som bäddat för Le Pen, precis som den gjorde i USA när Donald Trump valdes, och att den måste tämjas. Reinfeldts lösning – ännu mer av marknadsliberalism – är liktydig med att sätta sin tilltro till pyromaner som brandbekämpare.

Daniel Suhonen, chef vid det fackliga idéinstitutet Katalys
Halil Karaveli,  Frankrikekännare

 

Läs Fredrik Reinfeldts debattartikel här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från SpotlightAnnons

Svenska mjukvaruföretaget som gjorde storaffär med Huawei

Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. Foto: Adrian Beck
Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. Foto: Adrian Beck

Svenska IMINT har gjort en imponerande resa. Från att ha utvecklat mjukvara för stabilisering i drönare i ett lantbruksprojekt till att idag ha världens bästa lösning för videostabilisering för Android. Och de har mer framför sina fötter. 

Som en avknoppning från Uppsala universitet har IMINT sedan 2007 vuxit i snabb takt och är på god väg att göra sig ett namn bland de stora drakarna inom branschen. Mjukvaruföretaget, som förser smarttelefontillverkare med videoprogramvara, har tagit svensk teknik ut på världsscenen med deras flaggskepp Vidhance – en programvara för videoförbättring. 

– Vårt genombrott kom under 2014–15 när smartphones fick ett uppsving och stillbildskamerorna började dö ut. Vi träffade timingsmässigt en bra period med vår produkt, säger Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. 

Läs mer om hemligheten bakom IMINT:s videostabilisering.  

Starka visionen: de vill bli bäst i världen

Första milstolpen nåddes 2016 när Huawei blev bolagets första, stora kund. Den kinesiska informations- och kommunikationstekniksjätten banade väg för IMINT som fick bra branschrykte och med det fler ögon på sig. Vad som får dem att sticka ut från sina konkurrenter menar Andreas Lifvendahl är deras drivkraft att vilja bli bäst i världen. 

– Att vi har lyckats beror på att vi alltid har strävat efter att ligga i framkant i branschen. Vi har utgått från att skapa en bra plattform att stå på och sedan bygga vidare utifrån den. IMINT vill vara med i diskussionen om nästa generations teknik, säger han. 

Klivet in på Spotlight

När bolaget började ta fart behövde de resurser för att kunna satsa helhjärtat och skala upp produktionen. De bestämde sig för att noteras på börsen och valet föll på Spotlight Stock Market. Andreas Lifvendahl berättar att det som föll dem i smaken var Spotlights attityd och varma, familjära omhändertagande. 

Sedan etableringen har värdeutvecklingen varit en bergochdalbana menar Andreas Lifvendahl. Intäktskurvan har alltid varit stabilt ökande, men aktiemarknaden har varit mer lynnig. 

– Vi har levererat det vi har sagt att vi ska leverera, så de resultat vi presenterar känns tryggt. Aktiekursen däremot har varit svårare. Strax efter noteringen var vi oerhört hajpade, men sedan tappade marknaden intresset för oss och kursen började dala. Trots det har vi taktat på och fortsatt bygga bolaget. När vi nådde lönsamhet förra året vändes blickarna tillbaka mot oss, berättar han. 

Nyfiken på Spotlight? Läs mer här.  

Tittar på potentiellt nästa steg 

Faktum är att bolagets aktievärde har ökat tio gånger sedan juni 2020 och som potentiellt nästa steg kan ett listbyte till Spotlight Next, ett segment som har högre krav och extra synlighet, vara aktuellt. 

– Vi har inte tagit något beslut om att byta lista till Spotlight Next än. Men det är absolut en kvalitetsnivå som jag anser att vi når upp till. Det vore en fin stämpel för IMINT, säger Andreas Lifvendahl. 

Om IMINT 

IMINT Image Intelligence är verksamma inom IT-sektorn. Bolaget är en utvecklare av mjukvarulösningar och tjänster som i realtid analyserar och optimerar videoklipp i kundens kameraprodukter. Bolaget etablerades 2007 och har sitt huvudkontor i Uppsala, men också säljkontor runt om i Asien. Läs mer om IMINT här.  

Mer från Spotlight

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?