Annons

Suhonen och Karaveli: Det är Reinfeldts liberaler som bäddar för Le Pen

REPLIK. I Dagens industri den 20 februari varnar Fredrik Reinfeldt för att extremhögerns ledare Marine Le Pen kan komma att segra i presidentvalet i Frankrike. En ny opinionsundersökning, som publicerades i början på veckan, visar mycket riktigt att det blåser en kraftig Le Pen-vind. Nationella Frontens ledare skulle i dagsläget visserligen inte segra, men stödet för henne har vuxit så pass mycket att det inte längre kan tas för givet – att hon kommer att förlora stort i den andra omgången mot antingen högerns François Fillon eller liberalen Emmanuel Macron.

Marine Le Pen.
Marine Le Pen.Bild:Christian Alminana

Fredrik Reinfeldt sätter sitt hopp till att det ”reforminriktade mittblock” som han säger att Fillon och Macron tillsammans utgör kommer att stoppa Le Pen. Reinfeldts partikamrat Fillon är dock allt annat än en moderat mittenman; han är en radikal nyliberal, och därför en del av problemet.

Fredrik Reinfeldt har rätt när han varnar för att en seger för Le Pen skulle hota Europas öppna samhällsklimat och ersätta pluralism med rasism och kraftigt beskuren frihet. Men Reinfeldt inser inte att det är just den högerpolitik som han ser som lösningen på Frankrikes problem som skapat grogrunden för Le Pens framgångar.

Marine Le Pen gynnas framför allt av att hon positionerat sig som motståndare till den nyliberala globalisering som i Frankrike fått till följd att tre av sex miljoner industrijobb försvunnit under de senaste tre decennierna. Marine Le Pens parti är numera det största arbetarpartiet. 34 procent av de arbetslösa säger att de kommer att rösta på henne i presidentvalet. 44 procent i gruppen låginkomsttagare vill ha Marine Le Pen i Elysée-palatset.

Fredrik Reinfeldt hyllar sin partikamrat François Fillon som han påstår presenterat ”det mest genomarbetade reformprogrammet” – avskaffad förmögenhetsskatt, sänkt bolagsskatt, avskaffad 35-timmarsvecka, kraftigt minskat antal offentliganställda. Reinfeldt hävdar att ”hela hans ekonomiska politik svarar upp mot de stora utmaningar” som den franska ekonomin sägs stå inför.  Det är ett nyliberalt stålbad som kraftigt skulle öka de sociala och ekonomiska klyftorna. Det inser också många borgerliga.

Fredrik Reinfeldt underlåter att nämna att detta extrema ekonomiska program i själva verket är starkt kritiserat av andra ledande företrädare för den franska högern. Alain Juppé, som blev slagen av Fillon i högerns primärval, delar inte alls Reinfeldts entusiasm för François Fillons nyliberala stålbad. Alain Juppé krävde nu i veckan att Fillon i stället anpassar sin presidentvalskampanj till den ”humanistiska höger” som Juppé talar sig varm för.

Det som gör att Le Pen har vind i seglen är att känslan av maktlöshet tilltagit i spåren av att mer och mer av den politiska makten flyttats bort till en europeisk överstatlig teknokrati, samtidigt som jobben försvunnit som en följd av finanskapitalets maktövertagande. Den kände franske ekonomen Thomas Piketty framhåller att Macron representerar en Europapolitik som nått vägs ände.

Fredrik Reinfeldt dömer ut socialistpartiets kandidat Benoît Hamon, bland annat för att han vill avskaffa en del av ”de lättnader av arbetsmarknadsreglerna som François Hollandes regering infört” och för att ”han tror på att bekämpa globaliseringen”. Dessvärre ser det inte ut som om Hamon har några större chanser i valet. Det beror dock inte på att hans åsikter ligger fel i tiden, tvärtom. Det beror i stället på att arbetarväljarna i Frankrike i stor utsträckning gett upp hoppet om socialistpartiet, som sitt namn till trots länge stått för marknadsliberalism, och istället gått över till Le Pen.

Fredrik Reinfeldt skriver att Le Pens politik ”riskerar att välta den västerländska ekonomiska ordning som styrt världen.” Det han inte vill se är att det är just denna ordning som bäddat för Le Pen, precis som den gjorde i USA när Donald Trump valdes, och att den måste tämjas. Reinfeldts lösning – ännu mer av marknadsliberalism – är liktydig med att sätta sin tilltro till pyromaner som brandbekämpare.

Daniel Suhonen, chef vid det fackliga idéinstitutet Katalys
Halil Karaveli,  Frankrikekännare

 

Läs Fredrik Reinfeldts debattartikel här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Innehåll från Malmö stadAnnons

”Äntligen har vi pusselbiten som kan göra textilbranschen cirkulär – och den biten finns i Malmö”

Anna Vilén är kommunikatör på Sysav.
Anna Vilén är kommunikatör på Sysav.

I Malmö tas flera initiativ för att återvinna textilier och ge dem nytt liv. Här finns till exempel maskinen som är färd med att revolutionera den europeiska textilproduktionen. 

Här finns också designern som skapar nya revolutionerande plagg av restpartier – och kläder för rymden.

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

Fyrkantiga balar med ihoppressade kläder bildar prydliga rader som sträcker sig så långt ögat når. En bal består av jeanskläder, en annan av röda textilier gjorda av polyester. Och så fortsätter det, med olika material och olika färger. Vi är inne på Sysavs (Sydskånes avfallsaktiebolag) anläggning i Malmö.

– Vi är först i världen med att erbjuda en storskalig anläggning för automatisk textilsortering, säger Anna Vilén, kommunikatör på Sysav. 

I en av hangarerna på återvinningsanläggningen i hamnen i Malmö pågår en slags textilrevolution. Här huserar Siptex, världens första storskaliga anläggning för automatisk textilsortering. Den är 30 meter lång, kan sortera tre material samtidigt och vid full kapacitet sorterar maskingen 24 000 ton textilier varje år. Det motsvarar ungefär 30 procent av textilierna som slängs i Sverige under samma period. 

– Det krävs mängder av natur- och energiresurser att tillverka nya kläder och textilier. Tack vare Siptex kan vi erbjuda en helt återvunnen råvarukälla, här i Malmö som i princip kan ersätta jungfrulig produktion av textilmaterial, förklarar Anna Vilén medan hon visar maskinens olika funktioner. 

Storskalig sortering behövs

Den mekaniska återvinningen, vilket i praktiken innebär att tyget rivs och utifrån det spinns ny tråd, påverkar i viss mån slitstarkheten eftersom fiberlängden kortas. 

– Därför blandas ofta återvunnen fiber med jungfrulig för att få en längre livslängd på plagget, säger Anna Vilén.

En storskalig sortering behövs. Senast 2025 ska textilavfall samlas in separat enligt EU:s nya avfallsdirektiv. 

– Själva maskinen i sig är inte revolutionerande, att använda sig av infrarött ljus för att sortera material har gjorts tidigare, bland annat är det den tekniken som används vid sortering av plast. Men mjukvaran, hur själva Siptex arbetar samt storskaligheten i sorteringen är världsunik, berättar hon.

Den färdigsorterade textilen kan antingen bli nytt tyg igen eller omvandlas till exempelvis isoleringsmaterial.

– Det är stor efterfrågan på vårt sorterade material. Vi säljer vår råvara till återvinnare i Sverige och Europa. Vi kommer inom kort starta ett nytt projekt kring återvunnen polyester tillsammans med Stadium. De, H&M och Ikea är några av de näringslivsaktörer som har ingått i forskningsprojektet som Siptex är sprunget ur, säger Anna Vilén. 

Och förhoppningen är att fler hållbara och klimatsmarta näringar i regionen ska komma ur den. Forskarna som deltagit i projektet ser potentiella vinster med att ha en textil och återvunnen råvarukälla lokalt i Sverige; andra delar av produktionskedjan inom textilindustrin skulle på sikt kunna bli lokala eller regionala.

Siptex är en av flera exempel som bidragit till att Malmö utsågs till Sveriges miljöbästa kommun 2021 av tidningen Aktuell Hållbarhet. 

Gör hållbara och cirkulära kollektioner

En aktör i en annan del av den hållbara textilbranschen är Malmödesignern Sara Rosberg. Hon har nyligen börjat sälja sitt spin-off märke Modality Upcyles, plagg som består av textil från prover och prototyper, på Återbruket i Malmö. 

– Vi vill inspirera människor att ta vara på textilerna de har, och designa om eller återanvända istället för att kasta, säger hon.

Sara Rosberg, till höger, är design och grundare till Modality. Klädmärket startade 2020 med en Red-Carpet kollektion, och var bland annat representerade på Cannes-festivalen 2021. Nu arbetar hon även med kläder för rymdbruk.
Sara Rosberg, till höger, är design och grundare till Modality. Klädmärket startade 2020 med en Red-Carpet kollektion, och var bland annat representerade på Cannes-festivalen 2021. Nu arbetar hon även med kläder för rymdbruk.

Just nu strukturerar Modality om inför nästa kollektion, för att göra mer hållbara och cirkulära kollektioner baserat på innovationsarbetet med det nya textila material som utvecklats i andra delar av bolaget. 

– I denna del har vi även sett över återvinningsprocesserna och hur vårt nya material skall kunna återvinnas ner till minsta fiber. Vi hoppas kunna samarbeta med Siptex på Sysav och andra aktörer när det gäller återvinningen av vårt nya material, då vi har lösningar på detta.

Victor Wall, är verksamhetsansvarig på Återbruket i Malmö, en basar för butiker som säljer hållbara produkter: ”Om konsumenterna ska kunna förändra sitt beteende krävs att det privata näringslivet investerar och anpassar sig och är villiga att ta en aktiv roll i omställningsprocessen”.
Victor Wall, är verksamhetsansvarig på Återbruket i Malmö, en basar för butiker som säljer hållbara produkter: ”Om konsumenterna ska kunna förändra sitt beteende krävs att det privata näringslivet investerar och anpassar sig och är villiga att ta en aktiv roll i omställningsprocessen”.

Sara Rosberg står även bakom Transforming Textiles AB, som har även utvecklat en textil innovation, Sense-Tex. Den fungerar som en smartklocka och detekterar virussymtom. Tekniken är utvecklad i samarbete med en rymdingenjör (Marcelo Boldt är CTO i bolaget) under pandemin. Företaget är för tillfället stationerat på Ideon Innovation i Lund, där de är på väg att förhoppningsvis bli inkuberade av European Space Agency BIC under 2023. Bolaget söker just nu investerare och finansiering. 

– Transforming Textiles AB deltog med Sense-Tex innovationen och blev finalister ESA:s föraccleratorprogram Nordic Launch 2022. Transforming Textiles tävlade jämte de 10 (Av totalt 26) främsta Space Tech bolagen i Norden, i en stor final på Spaceport i Oslo under oktober 2022.

Läs mer om Malmö stads näringsliv 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera