1515
Annons

"Stoppa regeringen nu"

Alliansen har en majoritet för att stoppa regeringens skattehöjningar. Hur man gör det är inte särskilt intressant. det viktiga är att man gör det och med en gemensam offensiv politik, skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna.

Som i många långa och slitsamma förhållanden tog Alliansen en ”paus” efter förra valet. Efter tio år tillsammans varav åtta i regeringsställning och där reformtakten var hög, framför allt de fyra första åren, var det få som invände mot att de kunde behöva lite tid för sig själva. Inte minst då skälet som angavs var att de fyra partierna skulle ägna sig åt politik- och idéutveckling. Tanken var att partierna skulle få blomma ut och ompröva ståndpunkter. Det kunde ju tänkas ingjuta ny vitalitet i Alliansbygget. Men, ack! Även om partierna inte har börjat vänstra så verkar det som om utvecklingsarbetet går på tomgång.

Få nya och genomtänkta idéer till varken innehåll eller form har lämnat partikanslierna. Utifrån tycks det mest som om politiker och kanslipersonal chockartat betraktat regeringen Löfvens framfart.

Annat är det i Rosenbad och på Vänsterpartiets riksdagskansli. Efter en tvekande och valhänt start har regeringen fått styrfart. Ivrigt påeldade av ett Vänsterparti med en total nonchalans inte bara för att regeringen är i minoritet utan framför allt för sitt eget extremt svaga stöd i valmanskåren. Återställarna och skattehöjningarna står som spön i backen.

Alliansen har – i detta skarpa läge – en majoritet för att stoppa regeringen. Men istället för handling och initiativkraft utbryter fullständig förvirring. Det är dags att ändra på det nu.

Efter att DÖ – som förgiftade det politiska samtalet och frätte sönder förtroendet för svensk politik – äntligen övergavs trodde många att vi skulle få tillbaka den opposition som Sverige så väl behöver. Istället fick vi tillkännagivanden och protester i pressmeddelandeform.

När allianspartierna efter nästan två och ett halvt år insett att väljarna sannolikt börjar tvivla på oppositionens oppositionsvilja utspelas de senaste veckornas debacle, som påminner mer om en sängkammarfars än om effektivt politiskt hantverk. Istället för fokus på regeringens extremt jobb- och företagsfientliga politik och tydliga förslag på reformer landar allianspartierna i en obegriplig diskussion om teknikaliteter och regelverkspirutter.

Alliansen har blivit Lalliansen.

Det är lovvärt att vilja lägga en gemensam budget, men en god idé är att först tala med dem som man ska utarbeta budgeten tillsammans med. Så länge man inte har gjort det är det bara ett spel för gallerierna. Det är också lovvärt, om än inte särskilt meningsfullt, att göra tillkännagivanden. Det är även lovvärt att vilja bryta ut enskilda skatter ur en budget liksom att vilja avsätta en minister med huvudansvar för skattehöjningarna. Men problemet är inte enskildheter. Problemet är en helt felaktig politik som drivits av regeringen från start. Delvis är det Alliansens fel som i och med Decemberöverenskommelsen tvingade Löfven att förlita sig på Vänsterpartiet.

Alliansen har nu med rätta riktat skarp kritik mot den vårproposition som regeringen nyss presenterat. Den stakar ut en politik inför mandatperiodens sista höstbudget med ytterligare höjningar av skatt på arbete, vilket går stick i stäv med vad Sverige behöver. Så om Alliansen menar allvar med sin kritik är det nu dags att sluta lajva opposition.

Det duger inte att gnälla och kritisera om man ändå inte agerar. Stefan Löfven har vant sig vid att det är mycket snack och liten verkstad, vilket gör att han kan köra på så länge det håller. Därför är det nu dags att ta befälet, samla sig och skapa en majoritet för en politik vars främsta idé inte är att beskatta allt ännu mer. Då krävs en genomtänkt idé för hur man bildar en hållbar majoritet. Förhandlad och klar. Mot bakgrund av att Stefan Löfven inte heller har egen majoritet borde det inte vara omöjligt att komma till skott.

De skattehöjningar som regeringen har infört och planerar att införa slår med kirurgisk precision mot arbete och företagande. Samtidigt brottas Sverige med omfattande strukturella problem. Ska dessa problem adresseras krävs, bland annat, offensiva skattesänkningar på medellång sikt. Det handlar både om att skyndsamt påbörja arbetet med att sänka marginalskatterna för att så småningom helt avskaffa den statliga inkomstskatten.

Därtill krävs att lägre inkomster beskattas mindre, helst inte alls, för att fler av dem som i dag står utanför arbetsmarknaden ska komma in. I ett första steg handlar det om att sätta punkt för regeringens politik. Hur detta görs tekniskt, genom en gemensam alliansbudget eller på annat sätt, är inte intressant för andra än just Alliansen. Det viktiga är ATT det görs. Därefter måste Alliansen formulera en offensiv reformagenda som man kan driva igenom efter nästa val – med hoppande majoritet eller på annat sätt. Väljarna har väntat länge nog.

CHRISTIAN EKSTRÖM
Vd Skattebetalarna


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?