Annons

Stefan Svanström: Alliansen måste byta SD-strategi

DEBATT. Alltsedan valförlusten 2014 befinner sig alliansen i ett slags politiskt limbo där varken politik eller taktik tycks vinna väljarnas gillande. De första stegen bör tas för att testa om Sverigedemokraterna håller som regeringsunderlag, anser Stefan Svanström (KD).

STRATEGIBYTE. Allianspartierna bör syna Sverigedemokraternas kort, anser KD-politikern Stefan Svanström. Bilden är från en tv-debatt i fjol. Från vänster Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L) och Anna Kinberg Batra (M).
STRATEGIBYTE. Allianspartierna bör syna Sverigedemokraternas kort, anser KD-politikern Stefan Svanström. Bilden är från en tv-debatt i fjol. Från vänster Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L) och Anna Kinberg Batra (M).Bild:Jonas Ekströmer

Enligt SCB:s novembermätning går alliansens stöd ned till 37,9 procent av rösterna. Det är 1,5 procentenheter mindre än valet 2014.

Mätningen är ett tydligt underkännande av den strategi som allianspartierna lade fast redan på valnatten. I korthet går den ut på att tolka valet som att väljarna ville ha ett regeringsskifte till vänster, och lämna ansvaret för detta vidare till det illa samlade rödgröna alternativet. I takt med att den rödgröna regeringens politik misslyckas, och allianspartierna därtill utvecklar ny politik, är det tänkt att väljarna ska återvända

Strategin är dock behäftad med några väsentliga tankefel.

För det första röstade väljarna nej till rödgrön politik 2014. Det samlade rödgröna alternativet nådde inte ett större stöd än i förlustvalet 2010. Huvuddelen av alliansens nettoförluster hamnade hos SD.

För det andra visade valutgången att missnöjet med alliansen primärt handlade om att man missbedömt väljarnas oro när det gäller migrationens effekter på tryggheten, välfärden och de offentliga finanserna.

För det tredje är det långt ifrån givet att en rödgrön regering kommer att bli mer impopulär med tiden. Alliansen lyckades vinna valet 2010, trots att de första åren efter valet 2006 präglades av växande impopularitet. Även om lite tyder på det i dag, så kan de rödgröna mycket väl göra samma resa.

I bakgrunden är det tvehågsenheten till Sverigedemokraterna som skaver. Frågan som inte besvaras är om en framtida alliansregering ska bygga på SD:s stöd – aktivt eller passivt. Fram till dags dato har hållningen varit blankt nej till såväl samtal som samarbete.

För SD har detta lett till nya opinionsframgångar. Genom att successivt sänka tröskeln för samarbete har partiet kunnat locka över fler av missnöjda alliansväljare till sin egen fålla. Senast förkunnade Jimmie Åkesson att han är redo att släppa fram en moderatledd regering utan föregående förhandling.

Att fortsätta sitta vid sidlinjen och vara opposition till etablissemanget är förstås ett drömscenario för Jimmie Åkesson. Det är bekvämt att föra fram kritik utan att behöva ta ansvar. Framväxten av populistiska och nationalistiska partier i andra länder sammanfaller nästan uteslutande med att deras företrädare inte avkrävts politiskt ansvar.

Det är nu hög tid att alliansen slutar taktisera och tar sig an den praktiska frågan om hur Sverige ska regeras. Väljarna inser redan i dag att en framtida alliansregering måste bygga på stöd av antingen SD eller något av de rödgröna partierna. Någon utsträckt hand till vänster är dock inte möjlig så länge regeringen Löfven sitter kvar. Men alliansen kan redan i dag syna Sverigedemokraternas kort, och avkräva Jimmie Åkesson besked på frågor av väsentlig vikt:

Är han beredd att stödja en alliansregering en hel mandatperiod? Vilka motkrav kommer han att ställa för sitt stöd? Och är SD verkligen att lita på, när väljarna väl sviker den orealistiska agenda partiet målat upp?

Så länge tydliga svar saknas på dessa frågor kan Jimmie Åkesson tryggt locka över de många väljare som sätter ett byte av nuvarande regering högst på agendan. Det är ett läge som bara SD gynnas av.

Alliansen borde snarast byta strategi och syna SD:s kort. Öppna för samtal om hur förutsättningar ser ut för såväl passivt som aktivt stöd på kort och lång sikt. Om dessa samtal fallerar, då finns det större trovärdighet bakom den hållning alliansen har i dag.

Men skulle det visa sig hålla för att regera, då bör också de första stegen tas för att avsätta regeringen Löfven. Det skulle samtidigt ge alliansen möjlighet att testa Sverigedemokraternas pålitlighet som partner fram till nästa val.

Väljarna har tydligt visat att de önskar sig en ny regering. Vi som representerar alliansen är skyldiga att göra allt i vår makt för att det ska bli verklighet. Därför bör de första stegen tas för att testa om Sverigedemokraterna håller som regeringsunderlag redan i dag.

 

Stefan Svanström, riksdagsledamot (KD) 2013-2014 samt 2016

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera