1515

SPF: Rut-avdrag ska inte ersätta hemtjänsten

REPLIK. PRO verkar ha missförstått skillnaden på det nuvarande rut-avdraget och äldreomsorgen (Di i går). Äldreomsorg i form av hemtjänst är och ska vara biståndsbedömd.

Christina Rogestam.
Christina Rogestam.

Rut-avdraget innefattar tjänster i hemmet som individen på egen hand vill köpa, så som enklare städning, it-tjänster eller gräsklippning. Alltså tjänster som många äldre inte orkar med men som de efterfrågar, vare sig de har rätt till hemtjänst eller inte. Många av dessa tjänster ingår inte heller i de uppgifter som hemtjänsten utför. Rut-tjänster ska inte ersätta den omsorg man har rätt till enligt biståndsbedömning. Det ena utesluter således inte det andra.

Rot- och rut-avdragen har visat sig populära bland seniorer. I vår medlemsundersökning svarar nio av tio att de någon gång använt sig av avdragen. Och åtta av tio är positiva till att just utvidga dessa till ett hem-avdrag, där fler typer av tjänster ingår och där avdragstaket höjs. Men regelverket kring rot- och rut-avdragen är snårigt och i behov av förenkling och utvidgning.

I dag kan man via rut-avdraget få hjälp med enklare städning i hemmet – men inte med grovstädning, att flytta möbler eller åka till tippen med skräp. Vår medlemsundersökning visar en efterfrågan på flertalet tjänster som i dag inte ingår i rut-avdraget, som grovstädning, massage, promenader och hjälp med återvinning.

Det borde vara självklart att individen själv bestämmer vilka tjänster man vill ha hjälp med i sitt hem. En förenkling och utvidgning av de tjänster som utförs i hemmet, ett hem-avdrag, kan underlätta vardagen för många äldre och ge högre livskvalitet.

Ett hem-avdrag kan även utnyttjas av anhöriga som då kan köpa enklare tjänster i hemmet som fönsterputs, städning eller trädgårdstjänster till sina föräldrar. Från SPF Seniorerna har vi dessutom tidigare, tillsammans med Almega, föreslagit att helt ta bort skatten för personer fyllda 65 år på köp av tjänster som utförs i hemmet, så att fler ska kunna ta del av dessa tjänster.

Däremot delar vi PRO:s åsikt att äldreomsorgen generellt sett behöver förstärkas och lägga fokus på kvalitet utifrån den enskildes behov. Men detta står inte i kontrast till ett hem-avdrag. Ett hem-avdrag bedöms dessutom vara i det närmaste självfinansierat, och skulle leda till att fler kommer in på arbetsmarknaden. Att fler som arbetar är bra för pensionerna på sikt. Samtidigt som äldres vardag underlättas.

 

Christina Rogestam, avgående förbundsordförande, SPF Seniorerna

 

Läs SPF Seniorernas och Almegas första artikel här.

Läs PRO:s replik här.

 


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software.
Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software.

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software.

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

Om Tableau Software

Tableau, som är en del av Salesforce, hjälper människor att omvandla data till insikter som leder till handling. Visuella analyser utan begränsningar låter dig utforska fritt. Skapa dashboards och utför ad hoc-analyser med bara några klick. Dela ditt arbete med vem du vill och påverka din verksamhet. Allt från globala koncerner till startups och småföretagare över hela världen använder Tableau för att se och förstå sin data.

Läs mer här

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?