1515

Spelbranschen: Monopolet måste bort på alla spelprodukter

DEBATT. När Sverige inför en spelreglering där även privata bolag får licens är tre saker avgörande: En rimlig skattenivå, att vinstnivåer inte regleras och att urvalet av produkter inte begränsas, skriver Henrik Tjärnström, Kindred Group (tidigare Unibet) och Ulrik Bengtsson, Betsson.

Henrik Tjärnström och Ulrik Bengtsson.
Henrik Tjärnström och Ulrik Bengtsson.

På fredag kommer Spellicensutredningen att presentera sitt förslag på hur den svenska spelmarknaden bör omregleras. Utredningens uppdrag har varit att föreslå en ny spelreglering som bygger på ett licenssystem. Regeringens mål är att få en spelmarknad som präglas av högt konsumentskydd, hög säkerhet samt tydliga förutsättningar för att få verka på den svenska marknaden.

Vi, som representerar två av de största privata aktörerna på den svenska spelmarknaden, delar denna målsättning och är beredda att stödja förslaget som vi tror kommer föreslå rimliga villkor för alla parter. Först när många vill vara på insidan av ett licenssystem kan staten få kontroll på spelmarknaden.

Statsrådet Ardalan Shekarabi (S) slog fast att en ny lagstiftning ska baseras på kunskap och erfarenheter vilket gladde alla aktörer på marknaden. Vi har försökt vara en konstruktiv aktör genom hela utredningsprocessen. Som bolag med verksamhet runt om i världen har vi erfarenheter från flera olika länder och har varit på plats när andra omreglerat sina spelmarknader.

De flesta är överens om att dagens modell med statliga Svenska Spels och privatägda ATG:s monopol inte fungerar i en modern, digital ekonomi. Ett bättre erbjudande är inte längre än några knapptryck bort. Det tydligaste uttrycket för detta är att nästan 60 procent av allt spel på internet som sker i Sverige i dag, sker hos spelbolag med licenser i andra EU-länder.

Med en modern lagstiftning där alla seriösa aktörer är licensierade och behandlas likvärdigt kan vi stärka konsumentskyddet. Det är först när alla är med i samma system som det blir möjligt och meningsfullt att införa exempelvis centrala avstängningsfunktioner där spelare med problem en gång för alla kan stänga av sig hos samtliga spelbolag. Eller komma överens om tydligare riktlinjer kring reklam och sponsring.

Det måste därför vara lagstiftarens mål på en ny svensk spelmarknad att så många som möjligt väljer att spela hos bolag med svenska licenser. Förutsättningarna för det är att så många spelbolag som möjligt faktiskt söker licens att få bedriva spel i Sverige.
Våra bolagsstrategier är att söka lokala spellicenser på de marknader där vi erbjuder våra spel och tillsammans har vi licenser i 16 länder. Vi vill med vår internationella erfarenhet därför lyfta upp viktiga aspekter som kommer vara avgörande för om det är meningsfullt för spelbolag att faktiskt söka licens i Sverige eller inte.

Vi vill varna för att redan från början bygga in mekanismer som gör att svenska kunder fortsatt söker sig bort från den lokala marknaden och därmed gör licenssystemet meningslöst.

Staten kan inte reglera hur mycket vinst spelarna ska få.
Den internationella konkurrensen med aktörer som vi själva och många andra har medfört att priset på produkterna har sjunkit dramatiskt. Denna effekt är inte typisk för spel, utan visar sig i allmänhet när det blir fler som erbjuder liknande produkter. Vi betalar i genomsnitt tillbaka 95 kronor till kunden i form av vinstpengar på varje satsad hundralapp. Den återstående femkronan ska täcka alla våra kostnader som produktinvesteringar, löner, skatter, marknadsföring och utdelning till aktieägarna.
Vi är stolta över att vi ger så mycket tillbaka till våra kunder och samtidigt driver framgångsrika bolag. Om politiker börjar reglera hur mycket av varje satsad hundralapp spelbolagen får betala tillbaka kommer spelarna att fortsätta överge det svenska spellicenssystemet. Om det är någon enskild fråga som hela omregleringen riskerar att falla på så är det just politikers lockelse att från statligt håll försöka reglera priser.

Alla tjänar på en rimlig skattenivå.
Överskott från statliga spelbolag och skatt på spel har genom åren dragit in åtskilliga miljarder till staten. Överskottet från bolag som Svenska Spel är viktigt. Dock får inte kortsiktig snålhet fälla krokben för omregleringen när vi diskuterar skattenivåer. Spelutredaren Håkan Hallstedt har tidigare nämnt att nivåer på 15–20 procent kan anses rimliga, något som också stöds av internationella jämförelser.
Nivåer högre än de som nämnts av utredaren kommer göra det mycket svårt för spelbolag att bedriva verksamhet i Sverige. Skattesatsen måste därför vara på en nivå som 1) tar hänsyn till spelkonsumenternas priskänslighet, 2) möjliggör för speloperatörer att långsiktigt investera i för spellagstiftningen relevanta åtaganden och 3) skapar en tillräcklig skattebas.

Staten kan inte reglera spelprodukter.
Kunderna visar tydligt att de tycker om olika typer av spelprodukter och spelbolag måste kunna erbjuda ett komplett utbud av dagens och morgondagens spelprodukter för att vara ett attraktivt val. Tidigare utredningar har bland annat fallit på att de tyckt att stora delar av produktutbudet bara ska få erbjudas av monopolet. Inskränkningar på detta område leder också till att kunderna söker sig bort från licenssystemet och det vill ju varken staten eller de seriösa spelbolagen.

Om målet är att få kontroll och öka säkerheten på spelmarknaden så är det avgörande att de spelbolag svenskarna spelar hos söker licens här i Sverige.

Om alla bolag som är medlemmar i den svenska Branschorganisationen för Onlinespel söker licens i Sverige och adderar det till Svenska Spels och ATG:s onlinespel så kommer över 90 procent av allt spel på internet att ske inom den i landet reglerade marknaden. Först då kan vi tala om en spelmarknad med kontroll och där vi gemensamt kan vidta åtgärder för att erbjuda säkert och underhållande spel.

Ardalan Shekarabi har sagt att han vill ha en ny lagstiftning på plats innan valet 2018. Vi uppmanar därför alla seriösa aktörer på spelmarknaden samt de politiska representanterna att genast efter att utredningen presenterat sina förslag sätta i gång ett konstruktivt arbete för att snarast få en ny lagstiftning på plats.

Vi kommer sannolikt inte tycka att allt i utredningen är perfekt, men vi kommer att vara beredda att kompromissa till förmån för ett välbalanserat licenssystem som tar till vara mångas intressen.

Om politiker eller andra aktörer försöker genomdriva allt för stora förändringar för att gynna det egna särintresset så befarar vi att hela förslaget kommer falla. Lyckas vi inte omreglera den svenska spelmarknaden denna gång, så kommer det snart inte finnas någon ”svensk” marknad kvar att försöka reglera.

 

Henrik Tjärnström, vd, Kindred Group
Ulrik Bengtsson, vd, Betsson AB

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?