Avtalet är en stor framgång för världens gemensamma ansträngningar att minska den globala uppvärmningen, men utan handling så är avtalet bara vackra ord. Därför är det anmärkningsvärt att moderata företrädare föreslår att EU och Sverige ska undvika ledarskap och minska klimatambitionerna.
Det är inte första gången som Moderaterna spelar ut denna trista giv. I Europaparlamentet motarbetar Hökmark och Fjellner systematiskt att EU höjer klimatambitionerna för att minska sina utsläpp. Vi såg det i arbetet med reformen av EU:s system för handeln med utsläppsrätter (ETS).
Då tyckte Moderaterna att det var viktigare att fortsätta utsläppsrean till industrin än att lägga systemet i linje med Parismålen. Den här gången gäller det utsläppen från de sektorer som inte omfattas av utsläppshandeln. Retoriken från EU-moderaterna är dock densamma; de vill sänka den egna ambitionen och låta någon annan ta ansvar.
Att Sverige redan har egna målsättningar, som är mer ambitiösa än EU-målen och därmed står väl rustade att klara dem är konkurrensfördel. Det ger oss ett försprång som gynnar såväl jobbskapande som innovation. Det är därför svårt att förstå varför Moderaterna, likt Trump, vill blicka bakåt.
Vi är stolta över att Sverige under lång tid satt upp tuffa mål för klimat- och miljöarbetet. Dessutom är det ett ansvar som ger Sverige möjligheter. Som ett exportberoende land har vi allt att vinna på detta. Kommissionens konsekvensanalyser visar att högre ambition och energieffektiva lösningar kan göra markant skillnad och skapa flera miljoner nya jobb. Högt satta mål och tydlighet i politiska beslut ger såväl medborgare som företag möjlighet att vinna på omställningsarbetet.
Sveriges regering har visat ledartröjan internationellt genom att både driva på internationellt men också genom att på hemmaplan visa på att det går att göra jobbet. I veckan antog riksdagen det klimatpolitiska ramverket som bland annat innehåller ett långsiktigt utsläppsmål på minus 85 procent till år 2045 och sektorsmål för transporter på 70 procent till år 2030. Dessutom har regeringen gjort den största satsningen på miljö- och klimatbudgeten någonsin. Det är riktig klimatpolitik med konkreta satsningar.
Men vi ser också att EU måste vara ledande i den globala kampen mot klimatförändringar. Parisavtalet ställer krav på Europa och Sverige att minska utsläppen mer än i nuläget. För oss är det självklart att de som har resurserna också tar ansvar för att leda arbetet. Det är investeringar som kommer att betala sig flera gånger om. Det duger inte att låta någon annan göra jobbet. Till skillnad från Moderaterna tar vi Socialdemokrater tar ansvar för klimatarbetet både i EU och Sverige.
Jytte Guteland, Europaparlamentariker (S)
Mattias Vepsä, Riksdagsledamot (S)
Läs Gunnar Hökmarks och Christofer Fjellners artikel här.
Läs svar från Miljöpartiet här.
Läs ytterligare replik från Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner här.