ANNONS:
Till Di.se

Snart dags att klippa sladden till elmarknaden

Di rapporterade i veckan om elnätsbolagens prishöjningar. Runt om i landet ökar elräkningen, trots att elpris och elförbrukning sjunker. För många konsumenter är elnätsavgiften högre än kostnaden för själva elen.

 

 

Särskilt det stora elnätsbolaget i Stockholm, Ellevio, är i fokus för aggressiva prishöjningar. 600 000 abonnenter kan inget annat göra än att betala.

Elnätsavgiften regleras av Energimarknadsinspektionen. Bolagen har rätt att ta ut ett pris som täcker drift, underhåll och "skälig avkastning på insatt kapital", just nu bedömt till drygt 5 procent. Det är ganska bra, och framför allt helt säkert.

Ellevio bildades när Fortum sålde stockholmsnätet till Folksam, två AP-fonder och ett kanadensiskt pensionsbolag. Affären var då Sveriges största någonsin, 60 miljarder kronor. Det ryktades om att det höga priset betingades av att man ville undvika kinesiska intressenter. Sverige har ingen lag som hindrar utländska aktörer att köpa kritisk infrastruktur. Då får man betala i stället, bland annat med dyra elräkningar.

Nu är det inte säkert att kommunägda elnät hade haft lägre avgifter, men som marknad är elnätsbranschen pervers. Kunderna har inget alternativ, konkurrensen är noll och staten garanterar ägarna en avkastning som överstiger räntan med många hundra procent.

Bland annat därför är solcells- och batteriutvecklingen intressant. Först ut att klippa sladden till elnätsbolagen kommer att vara sommarstugeägarna. Om solcellerna kan lapa sol hela våren räcker batterierna gott och väl till semestern.

Om tekniken blir riktigt bra kanske villaägare och radhusföreningar vågar göra detsamma, särskilt om de får gå ihop i lokala distributionsnät.

Elnätsbolagen ska vara varsamma med sin position. De är på väg att betraktas som utpressare, och sådana vill man bli av med.

Det är bra att energiminister Ibrahim Baylan förstår sprängkraften i frågan och vill dämpa prisutvecklingen (sida 13 i dagens tidning). Men än viktigare är att få fram en lagstiftning som främjar hemmagjord el och som tillåter grannar att koppla upp varandra. Först då får elnätsbolagen konkurrens och måste bli bättre och billigare.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies