Sioux-stam: Nordea hotar vår stam

DEBATT. Till Björn Wahlroos, styrelseordförande för Nordea:

Protestmöte mot Dakota Access Pipeline i North Dakota den 26 november.
Protestmöte mot Dakota Access Pipeline i North Dakota den 26 november.Bild:James MacPherson

Standing Rock Sioux Tribe motsätter sig Dakota Access pipeline. Oljeledningen hotar vår stams självbestämmanderätt, den heliga mark där våra förfäder levde och är begravda samt vattnet som våra liv är beroende av.

Miljoner människor över hela världen anser att oljeledningen strider mot urfolkens rättigheter. När medvetenheten om detta växer i världen, så blir också företagens ansvar oerhört viktigt.

Därför är vi glada att flera investerare i Norden har tagit en ledarroll och visat att etiska riktlinjer också kräver handling. Vi har sett att såväl den norska banken DNB som Odin fonder har beslutat att avsluta sina investeringar i företag delaktiga i Dakota Access pipeline. Vi välkomnar att de visat prov på god företagsetik.

Nordea har som en stor bank en oerhört viktig roll att spela. Vi har noterat att Nordea stödjer hållbarhetsfrågor och företaget har även uttalat stöd för urfolkens rättigheter såväl som för FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Nu är det dags att visa att företagsetik inte enbart är ett verktyg för att göra bra affärer, utan även kan leda till andra positiva effekter runt om i världen.

Det har kommit till vår kännedom att Nordea har investerat stora summor, närmare bestämt cirka 360 miljoner kronor, i företag som är direkt inblandade i oljeledningsprojektet Dakota Access pipeline, närmare bestämt Energy Transfer Partners, Sunoco Logistics Partners och Phillips 66.

På uppdrag av Standing Rock Sioux Tribe ber vi Nordea att upprätthålla sina starka principer och företagsetiska riktlinjer och vi uppmanar därför Nordea att omedelbart sluta investera i företag som är involverade i projektet.

Dave Archambault II, ordförande, Standing Rock Sioux Tribe
Cody Two Bears, Cannonball district
Joe Dunn, Long Soldier district
Duane Claymore, Wakpala district
Frank A. White Bull, Kenel district
Joe White Mountain Jr., Bear Soldier district
Caroline Thompson, Rock Creek district
Robert Taken Alive, Little Eagle district
Samuel B. Harrison, Porcupine district


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?